Conf. dr. Sanda-Maria Crețoiu, doctor în biologie moleculară, vine alături de Simona Dragomir la Ziarul de Sănătate, pentru a trasa coordonatele de care trebuie să țină cont femeile la vârsta menopauzei pentru a evita disconfortul sau apariția diverselor dezechilibre specifice perioadei traversate.
Menopauza este un ansamblu de fenomene ce apar pe fondul încetării activității ovariene. Diagnosticul de menopauză este stabilit retrospectiv, după ce a trecut deja un an de zile de la încetarea menstruației, instalarea amenoreei.
Menopauza este o etapă normală, naturală în viața noastră. Sigur, simptomele și consecințele negative sunt incontestabile. Dar există și aspecte pozitive care derivă din trecerea către această nouă etapă. Femeia are capacitatea și timpul de a fi creativă, de a avea o creștere profesională importantă, femeia se poate bucura de absența menstrelor și a simptomelor neplăcute, de sexul fără riscul de a rămâne însărcinată, de modificarea gândirii de la o centrare pe îngrijirea celor din jur la orientarea către propria persoană. Una dintre îngrijorările pe care le au femeile, legat de menopauză, este teama de pierdere a feminității. Feminitatea este, înainte de toate, o trăire interioară. Ține de modul în care ne percepem, de modul în care integrăm trecerea prin toate aceste vârste absolul normale.
Modificări naturale aduse de menopauză
- Uterul devine mai mic, fibroamele pot scădea în dimensiuni.
- Colul uterin se micșorează.
- Glandele cervicale, care sunt în interiorul colului, își reduc secreția. De aici și senzația de uscăciune la nivel vaginal.
- Vaginul devine mai scurt, mai îngust. Sânii își pierd fermitatea.
- Uretra devine mai scurtă, ceea ce aduce și o senzație de iritare la nivelul aparatului urinar.
- Pielea se subțiază, își pierde fermitatea.
- Oasele își pierd densitatea treptat, aducând riscul osteoporozei.
- Poate să apară creșterea părului facial sau căderea masivă a părului la nivel capilar.
- Se modifică raportul dintre grăsime și masă musculară. Masa musculară scade și crește cea de grăsime.
Când apare menopauza?
Vârsta la care se instalează menopauza este 49-52 de ani. Se ia în calcul o medie de 51 de ani. Există cazuri în care, prin intervenție chirurgicală, se intră la menopauză precoce. Uneori, chiar și în lipsa intervenției chirurgicale poate să apară debutul precoce al menopauzei. Aceasta aduce probleme pentru sănătate și poate fi chiar un indicator al decesului prematur. Depresia și osteoporoza fac parte din riscurile suplimentare în cazul menopauzei precoce. La polul opus, în cazul menopauzei tardive, apar riscuri mai mari de cancer mamar, endometrial sau de col uterin. Dieta vegetariană sau vegană, fumatul – chiar și cel pasiv – pot duce la apariția precoce a menopauzei. Consumul mare de carne și obezitatea au risc de menopauză întârziată. Vârsta la care o femeie intră la menopauză se leagă și de vârsta de intrare la menopauză a mamei.
Cum recunoaștem premenopauza?
Semnele premenopauzei își fac simțită prezența încă de la 40 de ani. Scade nivelul estradiolului, hormon feminin, și crește FSH-ul, hormon produs la nivelul hipofizei. Printre simptome se numără modificările ciclului menstrual – absența unei menstre, creșterea sau scăderea numărului de zile de menstruație. Multe dintre femei, deși nu au tulburări ale ciclului mentrual, încep să se confrunte cu uscăciunea pielii, pierdere elasticității tegumentare, tulburări de somn, oboseala permanentă, tulburări de dispoziție.
Bufeurile ne afectează calitatea vieții
Bufeurile sunt poate cele mai supărătoare dintre simptome. Încep să apară cu 2 ani înainte de instalarea absenței menstrelor. 75% dintre femei se confruntă cu astfel de fenomene. Bufeurile pot continua chiar și după menopauză, uneori până la 5 ani. Un stil de viață sănătos este principalul demers pe care îl putem face. Printre simptomele neplăcute ce fac trecerea către menopauză apar: diminuarea apetitului sexual, creșterea în greutate, incontinența urinară, lipsa controlului emoțional, uscăciunea vaginală, dificultățile de concentrare. Când se instalează menopauza, aceste simptome dispar.
Apariția acestor simptome trebuie să ne trimită la medic. Există și alte modificări, apărute la nivelul hipofizei, de exemplu, care pot avea aceleași simptome.
Există persoane care au astfel de bufeuri severe, 5 episoade pe zi. Acestea au o rată mai accelerată a pierderii osoase cu instalarea mai rapidă a osteoporozei. Cele care au aceste simptome au un somn perturbat, ce poate duce la modificări de dispoziție și comportament. Bufeurile sunt însoțite de anxietate, de panică, devin uneori invalidante, pe toate palierele vieții.
Cum putem gestiona mai ușor simptomele premenopauzei?
- Alegeți ținute cu mai multe straturi de haine. Astfel, veți putea controla mult mai ușor temperatura corpului adăugând sau renunțând la diverse articole vestimentare.
- Asigurați-vă că aveți o sursă de apă rece la îndemână. Consumarea unui pahar în timpul bufeului ajută la reglarea intensității acestuia.
- Este ideal să avem acces la o cameră mai răcoroasă, chiar și la birou, unde să putem merge pentru atenuarea stării generale de disconfort.
- Evitarea factorilor care declanșează bufeurile: băuturi calde, cofeină, vremea caldă, stresul.
- Pentru gestionarea stărilor mentale putem face exerciții congnitive de stimulare. Socializarea poate crește funcția mentală, în timp ce tehnicile de relaxare ajută în controlul emoțional.
- Există persoane pentru care păstrarea unui jurnal al simptomelor duce la o mai bună identificare a factorilor declanșatori, pentru evitarea ulterioară.
- Sportul joacă un rol foarte important în ținerea sub control a transformărilor menopauzei. Tendința către pierderea masei musculare și către încetinirea metabolismului poate fi echilibrată parțial prin sport, parțial prin dietă. Contrar miturilor, nu ne îngrășăm pentru că intrăm la menopuză, ci pentru că metabolismul de repaus este încetinit. Trebuie să ne reducem aportul caloric după 40 de ani. O doamnă trebuie să mănânce maximum 1400 de calorii pe zi, o limită care este foarte ușor de depășit dacă nu regândim complet tipul alimentelor consumate și cantitățile.
Care sunt alimentele pe care este bine să le alegem?
- Fructe și legume colorate, pline de antioxidanti și vitamine. O alimentație bogată în astfel de alimente ajută și la menținerea calității pielii, cât și la controlul greutății.
- Soia este un aliment controversat ce nu trebuie să fie deloc ocolit la această vârstă. Este foarte bogat în izoflavone, care funcționează ca niște fitoestrogeni. Acest lucru ne ajută și la încetinirea subțierii pielii și a îmbătrânirii exagerate.
- Evitați în mod special hrana procesată: chipsuri, prăjituri, dulciuri. Acestea determină retenția de apă, apariția balonării, creșterea în greutate și multe altele. Puteți merge pe gustări naturale – biscuiți cu cereale, cu unt de arahide, biscuiți din făină integrală, humus cu ardei gras.
- Înlocuim ardeiul iute cu alte tipuri de condimente – curry, turmeric, busuioc, oregano etc.
- Alcoolul aduce un risc mai mare de a face cancer de sân și boli cardiovasculare. În plus, se află printre stimulii care pot accentua manifestarea bufeurilor.
- Cafeina ar putea agrava simptomele menopauzei. Sunt studii cara arată că un consum crescut de cafea duce la creșterea numărului de bufeuri. Dacă doriți să beți ceva cald puteți consuma un ceai de ghimbir sau de plante fără cofeină.
Care sunt suplimentele potrivite în menopauză?
Cele mai bune suplimente în menopauză, ca în orice situație, sunt cele care se bucură de recomandarea unui medic, recomandare bazată pe analize de specialitate. Acestea trebuie să țină cont atât de simptomele menopauzei, cât și de alte boli cronice cu care femeia se poate confrunta.
- Cimicifuga este un remediu natural studiat împotriva tulburărilor vasomotorii ce stau la baza bufeurilor, dar și în depresie. Dar consultul medical este extrem de important pentru că o astfel de plantă, deși are multe beneficii, poate duce la insuficiență hepatică dacă este consumată pe termen lung și fără supraveghere de specialitate.
- Vitamina D ne ajută tot timpul, atât pentru imunitate, cât și ca prevenție în osteoporoză. Această suplimentare trebuie să fie personalizată, dozată în funcție de nivelul de la care pornim. Suplimentarea cu vitamina D este chiar mai importantă în cazul femeilor la menopauză pentru care indicația de evitare a expunerii solare este foarte importantă.
- Calciul poate fi și el pe lista suplimentelor, în cazul în care analizele ne arată un deficit.
- Consumul de Omega 3 aduce beneficii incontestabile, de la controlul bolilor cardiovasculare, al glicemiei și al inflamației sistemice. Consumul de pește ajută în aceeași direcție. Nu vă feriți de consumul de pește gras, așa cum este somonul. Acesta nu este un pericol pentru nivelul colesterolului, ci o susținere în normalizarea acestuia.
Terapiile hormonale pentru controlul menopauzei
Contrar așteptărilor, medicamentele de substituție hormonală nu se recomandă decât în anumite cazuri în care sănătatea este pusă în pericol. Practic, medicamentele de substituție hormonală se pot prescrie atunci când simptomatologia este foarte invalidantă: tulburări de memorie, crize psihotice, lipsa concentrării, bufeuri intense. Este bine de ținut cont de faptul că o astfel de terapie hormonală are foarte multe reacții adveste: cancer de sân, de endometru, litiază biliară, creșterea nivelului de colesterol LDL.
Menopauza este o perioadă care apare natural, ca o dezvoltare normală a fiecărei femei. Ca orice schimbare, aduce pierderi, dar aduce și câștiguri. Oricât ar fi de neplăcute unele dintre simptomele asociate menopauzei, acestea fac parte din dezvoltarea noastră ca ființe complete și complexe, cu o paletă largă de trăiri ce nu pot fi asimilate decât prin experimentare.