- Colesterolul este responsabil de o mare parte dintre procesele ce au loc în organism, de la secrețiile endocrine la secreția de vitamina D. Contrar credințelor pe care s-a mers până nu demult, persoanele care trăiesc în zonele însorite pe o perioadă mai lungă de timp nu sunt ferite de insuficiența de vitamina D. Ceea ce este bine de știut este că o piele bronzată este deja o piele bolnavă. Din momentul în care ne naștem și până murim acumulăm radiații de tip UV. Riscul de cancer este deci rezultatul unui proces cumulativ. În acest context, este indicată expunerea la soare cu factor de protecție? Da, este bine pentru protejarea pielii, însă acel filtru UV va împliedica și secretarea vitaminei D.
- Colesterolul este principala substanță prin care organismul repară leziunile de la nivel celular. Cele mai bogate zone în colesterol sunt izolațiile nervilor și creierul însuși. Creierul este în mare parte grăsime.
- Acest colesterol, contrar mesajelor promovate în presă, nu poate circula în sânge. Lipoproteinele sunt cele care circulă în sânge pentru a fi apoi prelucrate la nivelul ficatului. Acestea au masa moleculară mare (HDL) și masa moleculară mică (LDL- colesterolul rău). Ambele sunt vitale. Din cauza anumitor obiceiuri dăunătoare, LDL-ul nu ajunge la celule, ci rămâne în sânge și oxidează. Atât colesterolul bun, cât și cel rau devin dăunatoare atunci când oxidează. Este o mare eroare să încurajăm oamenii să nu consume grăsimi. Din păcate, aceste legi încă persistă în mediul medical.
- Atunci când vă faceți analizele este important să cereți nu doar colesterolul și trigliceridele, ci și LDL oxidat. Trigliceridele sunt și ele grăsimi, însă nu provin din grăsimi, ci din zaharuri. Nu grăsimile cresc colesterolul, ci zaharurile. Acest mit, această demonizare nu numai a grăsimilor animale, dar și a ouălor, de exemplu, a început în anii 70. Ele au devenit atunci inamicul nr. 1 al sănătății. Aceste grăsimi naturale sunt însă cardioprotectoare și au efecte benefice asupra creierului și a funcționării normale a sistemului endocrin.
- Colesterolul total pe care îl vedem în analize nu are nicio semnificație în legatură cu apariția bolilor cardiovasculare. LDL-ul oxidat și trigliceridele sunt indici importanți. Atunci când colesterolul total este sub 160 putem vedea simptome pe care rar le conectăm cu nivelul colesterolului – depresie sau chiar suicid. După oxidarea LDL-ului, celulele macrofage recunosc aceste molecule ca fiind străine și le depun în endoteliu, generând procesul inflamator de ateromiozare. Apare placa ateromică, stabilă sau instabilă, ce poate să genereze un infarct.
Care sunt analizele relevante pe care le putem face pentru a afla cum stăm cu colesterolul? Sunt trigliceridele crescute o problemă cu care se confruntă doar persoanele supraponderale? Care sunt cele mai sănătoase grăsimi folosite pentru prăjit? Este fructoza o alternativă sănătoasă la zahăr?
Găsești răspunsuri la toate aceste întrebări și la multe altele din materialiul prof. Dr. Gh. Mencinicopschi! Vizionare plăcută!
2 comentarii. Leave new
Cele mai multe dintre emisiunile Ziarului de Sănătate sunt în direct. În timpul acestor emisiuni, invitații noștri răspund și întrebărilor primite de la cei care ne privesc. Atunci când se uită în telefon, Simona Dragomir preia întrebările primite de la privitori. Vă mulțumim!
De ce , l-a mai invitat Simona Dragomir, pe domnul profesor doctor Mencinicopschi, la “Ziarul de Sanatate”, din 5 august 2019, cu tema: “Ce mananci daca ai colesterolul marit”, daca, tot timpul a “butonat” telefonul mobil?!?! Asa isi arata respectul, fata de invitat?! Cu un asa invitat si cu asa tema, sa ai astfel de comportament?!?!