Dacă deschidem o enciclopedie medicală, oboseala este un simptom pe care îl regăsim de la prima la ultima pagină. Pentru a enumera cauzele oboselii, ar fi necesare mai multe ore. Atunci când oboseala nu are cauze identificabile de natură fizică sau psihologică, durează cel puțin șase luni, apar stări de epuizare chiar și în urma unor eforturi uzuale, somnul nu este odihnitor, intervin tulburări cognitive și confuzie, putem vorbi de sindromul oboselii cronice sau de encefalomielită mialgică.
Cauzele și simptomele oboselii cronice
Oboseala este normală în urma unor eforturi fizice și intelectuale, după o noapte de nesomn, în convalescența unei boli, dar este tranzitorie și dispare în urma odihnei. Sunt, însă, cazuri în care extenuarea este persistentă și constantă. Cauzele principale sunt suprasolicitarea, stresul prelungit, anemia, hipotiroidia, fibromialgia, rinita alergică ce poate da o stare de astenie chiar și în cazul copiilor, dar și unele boli grave, precum cancerul. Dacă această stare persistă și este însoțită de dureri de cap, amețeli, dificultăți de concentrare, senzație de frig, iritabilitate, insomnie, palpitații, transpirații abundente, dureri și crampe musculare trebuie investigată de urgență de medicul specialist. Deși afectează 2% din populația adultă, această afecțiune este diagnosticată adesea doar prin excludere. Sunt teorii care incriminează sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul endocrin sau istoricul familial. Simptomele asociate sunt neliniștea, iritabilitatea, tensiunea fizică și psihică, anxietatea și depresia ce apar pe fondul unei suprasolicitări prelungite, scăderea sau creșterea în greutate. Persoanele care suferă de acest sindrom sunt victime ale unei astenii profunde care le afectează viața de zi cu zi.
Remedii pentru recăpătarea energiei
Ce putem face? În primul rând, trebuie să eliminăm alimentele de tip fast-food, cafeaua și energizantele în exces și să le înlocuim cu legume și fructe proaspete, verdețuri, proteine de calitate și lactate acide. Mișcarea este importantă, cel puțin 15 minute de plimbare în fiecare zi, somnul suficient, relaxarea și eliminarea cauzelor de stres fizic și psihic. Există multe remedii naturale eficiente, dar trebuie prescrise de un medic fitoterapeut care să individualizeze schema de tratament. Dna dr. Ruxandra Constantina recomandă în primul rând plantele adaptogene, Rhodiola și Ashwagandha, care au proprietăți de regenerare și revitalizare, scad nivelul hormonilor de stres și cresc nivelul energiei fizice și psihice. Ashwagandha este foarte des folosită în sindromul burnout, care este o stare de epuizare caracteristică mai ales tinerilor suprasolicitați. Stress Help este o formulă complexă care reunește cele mai studiate plante adaptogene, cu proprietăți antioxidante, antidepresive și neuroprotectoare. Ceaiul verde este antioxidant și energizant, scorțișoara este un tonic general și un bun remediu pentru circulația sanguină. Deosebit de utilă este și vitamina D3, care este adesea asociată cu oboseala cronică. Longvida® Brain Curcumin este un excelent antiinflamator și antibacterian, care protejează creierul de stresul oxidativ indus de radicalii liberi, într-o formulă inovatoare care asociază extractul de turmeric cu lecitina și care traversează bariera hemato-encefalică și susține sănătatea țesuturilor neuronale. BioGreens este un supliment din super-alimente verzi, care ne ajută să ne recăpătăm energia și pofta de viață și să trecem ușor peste stările de astenie. Coenzima Q10 reduce stările de oboseală, are proprietăți energizante, antioxidante, vitalizante și de stimulare a metabolismului. Ciupercile terapeutice Ganoderma și Agaricus cresc imunitatea și nivelul energetic al organismului. Uleiurile esențiale de rozmarin, trandafir, cedru și pin, adăugate în lampa de aromaterapie, pot fi de mare ajutor. Orice semn de oboseală care nu dispare după adoptarea unui stil de viață sănătos sau după evitarea situațiilor stresante trebuie să fie un semnal de alarmă care să ne trimită de urgență la medicul specialist, pentru că sindromul de oboseală cronică, odată instalat, duce la anxietate generalizată, stări de panică și depresie.