Nutriție, Video

Cum ajutăm ficatul obosit?

Autor:

Ficatul, cea mai complexă uzină chimică a organismului, suferă cel mai mult. Dna dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în api-fitoterapie, ne spune ce putem să facem pentru a-l proteja.

Vezi toate articolele despre:
astenieconstipațiedetoxifieredr. Ruxandra Constantinaficatobosealăsfaturivideo

Odinioară, când viața era mult mai simplă și mai curată, funcția naturală de detoxifiere a ficatului era suficientă pentru ca acesta să curețe organismul fără niciun alt sprijin. Astăzi trăim într-un mediu tot mai toxic și poluat. Lumea modernă e guvernată de un stil de viață haotic, stresant, sedentar. A crescut alarmant consumul de alcool, tutun, alimente procesate, pline de aditivi, produse de igienă bazate pe substanțe chimice.

Ficatul îndeplinește mai bine de 500 de funcții indispensabile vieții. Este organul cheie care metabolizează, detoxifică, elimină, neutralizează toate toxinele exogene și endogene acumulate prin respirație, piele, alimente, băuturi, alcool, poluanți chimici. Ficatul rezistă foarte mult la agresiuni. Atât de mult, încât dacă eliminăm chiar și două treimi, partea rămasă va ajunge în scurt timp să își îndeplinească toate funcțiile ca înainte. Ce se întâmplă, însă, când îl „pedepsim” zi de zi?

Primele simptome ale afecțiunilor hepatice sunt silențioase

Să nu așteptăm să ne doară, pentru că simptomatologia de alarmă apare de cele mai multe ori în stadiile finale și este nespecifică. Ce trebuie să ne pună pe gânduri? Semnalele transmise de un ficat obosit, asaltat din toate părțile includ oboseala cronică, astenia fizică și psihică care nu cedează la odihnă, sindromul dispeptic (meteorism, colici, greață, vomă), constipație, erupții cutanate, crampe musculare, dureri de cap, tulburări de somn, tulburări digestive, amețeli, creștere în greutate sau dezechilibre hormonale. Pe lângă infecția cu virusul hepatitic, ficatul este agresat de un stil de viață nesănătos, în care în prim plan se află alimentele de tip fast-food, prăjelile, sosurile grase, băuturile pline de aditivi, lipsa odihnei suficiente, dar și a relaxării active în timpul zilei. Medicul subliniază că stresul (suprasolicitarea fizică și psihică) reprezintă un factor hepatotoxic deosebit de agresiv.

Ficatul este singurul organ care se poate regenera

Este și motivul pentru care transplantul de ficat reușește chiar și cu o mică parte din ficatul donatorului. În prima fază a degenerării ficatului (steatoza hepatică), respectând câteva reguli, procesul este reversibil. Totuși, nu trebuie să forțăm această capacitate extraordinară a ficatului, pentru că, odată ce s-a ajuns la faza de fibroză și de ciroză, regenerarea fie se face în mod anarhic, ducând la apariția unor cicatrice fibroase și noduli hepatici care se cancerizează în timp, fie nu mai este posibilă.

Legumele colorate și gustul amărui, pe placul ficatului

„Ce este de făcut? Revenim la un stil de viață sănătos”, ne sfătuiește medicul. Ficatului îi fac bine sucurile de legume, așa cum este sucul de țelină, morcovi, sfeclă roșie, sucurile verzi, de orz verde, grâu verde, cruciferele (broccoli, conopidă), proteinele de calitate (curcan, pui de gospodărie, pește), cerealele integrale și lactatele acide. Detoxifierea trebuie făcută cu plante tonic-amare, care curăță ficatul, stimulând secreția și excreția de bilă, precum anghinare, cicoare, sunătoare, rozmarin, unguraș, brusture și păpădie, în combinație cu plante intens regeneratoare (armurariu, un excelent hepatoregenerator). Toxinele trebuie eliminate la nivel circulator și excretor-intestinal, de aceea sunt recomandate plantele care detoxifică sângele, cu efect ușor diuretic, precum mesteacăn, soc, aloe și urzică. După detoxifiere, trebuie să urmeze o perioadă de vitaminizare și de energizare a ficatului și a întregului organism. Ideale sunt sucurile de orz verde, chlorella, grâu verde, germeni de broccoli, grâu, orz, sfeclă roșie, dar și arginina, care îmbunătățește fluxul sanguin la nivelul ficatului, glutationul,  acidul alfa lipoic, vitamina C, seleniu, topinambur, ghimbir, turmeric. Avem nevoie din când în când de o detoxifiere hepatică neagresivă, făcută medical, inteligent, nu cu purgative intense (sare amară), tămâie sau cu ulei de măsline amestecat cu vin.

„Aveți grijă de ficatul dvs., ne recomandă specialistul, dar detoxificați-l și regenerați-l doar pe principii medicale!”

Etichete articol:
astenieconstipațiedetoxifieredr. Ruxandra Constantinaficatobosealăsfaturivideo
Articolul anterior
Cum calmăm tusea seacă și tusea productivă?
Articolul următor
Remedii naturale pentru tulburările digestive
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieVideo