Proiectul social Donorium, realizat de Asociaţia Smart Society şi Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge, dorește să încurajeze donarea de sânge, prin lansarea unei aplicații de smartphone cu acelaşi nume şi prin realizarea de campanii de educare a populaţiei. Aplicaţia este disponibilă deja pentru Android şi iPhone. Este nevoie doar să o descarci, ca apoi să poți intra în circuitul donatorilor de sânge. Ea îți permite să te programezi rapid la un centru de donare sau să fii înștiințat, atunci când în localitatea ta este nevoie de grupa sanguină pe care o ai.
Rețeaua care salvează oameni!
Mai mult, e gândit și un sistem de gamification, prin intermediul căruia primești puncte pentru acțiunile pe care le faci în cadrul aplicației: atunci când donezi, când distribui informații despre nevoia de sânge din orașul tău sau când îți inviți prietenii să se înscrie în aplicație. Pe lângă bucuria binelui făcut pentru un semen de-al tău, vine o altă recompensă, care să te includă în clubul oamenilor frumoși și altruiști: un sacou, pe reverele căruia poți să-ți etalezi toate medaliile de onoare primite odată cu punctele acumulate.
Se reduce timpul de acțiune
Prin lansarea acestei aplicaţii se dorește dublarea numărului de donatori până în 2025. Mai cu seamă că aceasta conectează în timp real nevoile centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor şi facilitează comunicarea dintre donatori şi centre. Și reușește, de asemenea, să reducă timpul de aşteptare pentru donatori, creând un flux constant de donatori prin programarea la donare. Până acum, sunt înscrise în aplicaţia Donorium 5 Centre de Transfuzie Sanguină: în Bucureşti, Arad, Bacău, Constanţa şi Ploieşti, iar până în septembrie 2019 se vor mai alătura încă zece centre. La mai puțin de o zi de la evenimentul care a anunțat proiectul, aplicația Donorium era deja descărcată de aproape 2000 de oameni.
“Mă bucur foarte mult pentru interesul pe care l-au manifestat internauții pentru aplicație. Îi așteptăm cu drag să se programeze și să doneze. Ne dorim foarte mult să putem să lucrăm pe viitor doar în baza programărilor la donare. Acest lucru este benefic și pentru donatori, care vor petrece mai puțin timp să doneze, și pentru doctori, care vor putea avea un flux constant de consultații”, a declarat dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, beneficiar direct al aplicaţiei Donorium, prezentă la lansarea aplicației. Ea a reamintit că zilnic vin la Centru în jur de 200 de donatori, însă aceştia sunt triaţi, iar 150 de pungi de sânge pe zi la cele 60 de spitale din Bucureşti nu sunt suficiente.
Poți să te implici și să devii fundraiser!
Lucrurile pot merge și mai departe. Cu condiția să îți dorești să faci parte din această amplă acțiune. Astfel, poți să promovezi donarea de sânge sau chiar să devii fundraiser. Dacă ai cel puțin 30 de colegi, care ar vrea să doneze, poți organiza donarea de sânge la tine la birou. Dacă vrei să fii voluntar în acțiunile pe care le organizăm, pentru promovarea donării de sânge, calea este liberă. Dacă ești fan mișcare și vrei să promovezi donarea de sânge în cadrul unui cros, maraton sau triatlon, sau vrei să organizezi un eveniment cu prietenii, unde să strângeți fonduri pentru promovare, este nevoie doar să dai un semn inițiatorilor proiectului.
Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge își vor concentra eforturile pentru actualizarea și îmbunătățirea legislației și a finanțării corespunzătoare a centrelor de transfuzie sanguină pe termen lung. Proiectul Donorium este susținut de Kaufland România și de voluntari din domenii, precum IT, comunicare, juridic, marketing, științe comportamentale din toată țara.
Să ne alăturăm și noi și să facem din faptele bune un mod de a trăi! De a ne sprijini unii pe alții! De a ne salva unii pe alții, atunci când este cazul!