Sănătate

Prietenii de nădejde, alături de care trecem ușor prin provocările sezonului rece

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Sezonul rece ne pune serios la încercare imunitatea. Putem să trecem cu bine peste provocările sezonului rece dacă ținem cont de câteva recomandări simple, dar eficiente care țin de alimentație, hidratare, mișcare și, bineînțeles, suplimente.

Vezi toate articolele despre:
Ashwagandhadietăimunitaterhodiolasfaturitips & tricksvitamina D

1. Alimentele-medicament

Folosiți în alimentația zilnică cimbru, oregano, hrean, ghimbir, usturoi, ceapă, miere de mană, miere polifloră de munte, chimen negru, semințe de cânepă, anason stelat, cardamom, coriandru, muștar, cuișoare, scorțișoară, cătină, fructe de pădure, orz verde, grâu verde. Alături de porțiile nelipsite de fructe și legume ca atare sau sucuri proaspete, aceste alimente aduc necesarul de antioxidanți, de oligominerale, de principii antimicrobiene și protectoare directe ale mucoaselor.

2. Mișcare zilnică

Faceți zilnic minimum 30 minute de mișcare (cel puțin 10 minute în aer liber). Mișcarea crește nivelul neuromediatorilor antistres (aduce bucurie și, implicit, stimulează apărarea naturală a organismului), reglează somnul, digestia, întreține articulațiile, stimulează circulația, previne obezitatea.

3. Ceaiuri

Consumați minimum o ceașcă de infuzie sau macerat la rece din muguri de brad, cimbrișor, coada-șoricelului, măceșe, ghimbir, busuioc, muguri de plop, măghiran, în care puneți câteva picături de tinctură de propolis sau o picătură de ulei esențial de arbore de ceai sau de chimen negru. Preparată așa, infuzia devine un elixir protector al căilor respiratorii și digestive.

4. Odihnă

Fiecare om are nevoie de un anumit interval de somn, care variază de la 5-6 ore la 8-10 ore. Important este să ne odihnim măcar o oră înainte de miezul nopții, atunci când uzina enzimatică a corpului, ficatul, intră în maximum energetic.

5. Plantele adaptogene

Prin definiție, plantele cu efect adaptogen ne ajută să ne adaptăm în diverse situații intens solicitante, prin reglarea neurotransmițătorilor (serotonină, dopamină, noradrenalină, GABA, acetilcolină) și a glandelor suprarenale. Extremele termice și oboseala cronică ne pot dezechilibra ușor și ne predispun către infecții. Recomand administrarea unui extract adaptogen timp de 3-4 săptămâni la debutul sezonului rece (de exemplu, ashwagandha, rhodiola, ginseng siberian, astragalus, lemn-dulce, ganoderma), personalizat, în funcție de problemele asociate. Pentru copii recomand gemoderivatul de coacăz negru.

6. Vitamina D

În ultimii ani, am constatat că majoritatea persoanelor care și-au dozat vitamina D în sânge se situează sub nivelul optim. Așa că suplimentarea vitaminei D în perioada rece devine necesară organismului. Luați 1000 unități pe zi, respectiv 500 unități pe zi în cazul copiilor cu vârstă peste 2 ani, 14 zile pe lună, între lunile septembrie și aprilie, pentru o imunitate de fier.

6. Plantele cu efect antimicrobian

Extractele din anumite plante (echinacea, ciuperci medicinale, goldenseal, frunze de măslin, astragalus, lichen de piatră, piper cayenne, curcuma, usturoi), pulberile sau uleiurile esențiale (cuișoare, oregano, scorțișoară, coriandru, cimbru) au efect dovedit antimicrobian, imunomodulator sau imunostimulator. O cură personalizată de 7-10 zile la începutul sezonului rece scade frecvența și gravitatea virozelor.

Etichete articol:
Ashwagandhadietăimunitaterhodiolasfaturitips & tricksvitamina D
Articolul anterior
Cum ne poate spune firul de păr bolile ce se ascund în corpul nostru?
Articolul următor
Durerile de cap: cauzele ascunse și remediile ce funcționează cu succes

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: