Cancer de limbă. Cel mai des întâlnită formă de malignitate orală. Face viața bolnavului un calvar și-i anulează orice dorință de a se mai lupta cu viața. În Statele Unite ale Americii reprezintă 2% din totalul cancerelor diagnosticate anual, în timp ce în Europa, acesta adună 5% din totalul cancerelor. Fumatul este, cel mai adesea, responsabil de chinul ce urmează să-l îndure cei diagnosticați cu această boală.
Tumoarea ce nu-l mai lăsa să înghită
Tot acest viciu a distrus bunul mers al lucrurilor și în cazul unui bărbat, ce a fumat în ultimii 15 ani, țigară după țigară, ajungând să depășească și un pachet și jumătate pe zi. Tumoarea de limbă i s-a extins la obraz, spre laringe, fiindu-i imposibil să-și mai înghită și propria salivă.
El însă a avut o șansă. Uriașă. Unică până acum în toată Europa de Est. O operație, precum o mână întinsă, salvatoare, și o palmă, totodată, care să-i amintească cât de importantă este sănătatea, grija față de ea, renunțarea la tutun și la un trai dezordonat.
Intervenție ce nu lasă nici un fel de urmă
Operația, realizată la Spitalul Colțea din București, este cu adevărat o premieră, prin tehnica de lucru folosită. Pacienții nu mai rămân mutilați, ca în cazul intervențiilor clasice, unde medicii sunt nevoiți să secționeze mandibula. Practic, se introduce o cameră de filmat, iar cu ajutorul unui aparat ultrasonic se taie tumoarea, se sigilează vasele de sânge din jur, astfel încât să nu existe riscul unei hemoragii. Patru medici, dintre care doi specializați în Belgia, conduși de doctorul Șerban Beteșteanu, șeful secției ORL a Spitalului Colțea, au realizat această intervenție, ce a durat aproximativ 3 ore. Și dacă după o intervenție clasică, pacienții rămân internați până la 3 săptămâni, după o astfel de operație, pot pleca acasă după maximum 5-6 zile.
Aparatul salvator, împrumutat
Echipa de specialiști va continua să opereze cazuri extrem de grave, de dificile, la foc automat, încă pentru câteva zile, atâta timp cât vor putea beneficia de ajutorul acestui aparat, extrem de performant, care, din păcate, a fost doar împrumutat și nu aparține spitalului.
Managerul Spitalului Colțea, Mircea Lupușoru, a declarat că această mașinărie nouă, extrem de utilă, de ultimă generație, ce poate salva viețile oamenilor, altfel condamnate la pieire, este pe lista instrumentelor medicale ce trebuie cumpărate, ”cât de repede ne permite legea achizițiilor publice”. Dispozitivul ultramodern costă 100.000 de euro. Autorităţile promit că vor cumpăra un astfel de aparat anul viitor.