Bun găsit, dragii mei! Când ne lipsesc unele vitamine și minerale esențiale, corpul nostru dă semnale de alarmă. Cel mai adesea simțim cum treptat-treptat se instalează o stare de oboseală nejustificată, iar slăbiciunea, iritabilitatea, durerile de cap și de spate, cârceii nu ne mai dau pace. Pot apărea și probleme cu pielea, părul și unghiile. Nici unul dintre aceste semne nu trebuie ignorat. Dimpotrivă. Să ne ascultăm cu atenție corpul și să luăm măsuri. Prin dietă și suplimente alimentare, carențele se pot corecta, iar noi ne vom putea recăpăta vitalitatea.
Iată ce ar trebui să facem! Dacă atunci când ne privim în oglindă, ne apare un chip palid, ușor îmbătrânit, fără strălucire, este semn clar că din organismul nostru lipsește fierul. Simțiți că vă dor mușchii, că amețiți sau uitați tot mai des? Trebuie să apelați la suplimentele cu vitamina B12. Deficitul de fier și de vitamina B12 afectează preponderent persoanele vegetariene, deoarece acești nutrienți se găsesc în alimente de origine animală, dar și persoanele care țin cure drastice de slăbire ori au suferit operații de micșorare a stomacului. În plus, dacă mâncăm cât mai des pește sălbatic, carne de la animale crescute ecologic, ouă, iaurt natural, depozitele de fier și vitamina B12 se refac, iar noi, cu siguranță, ne vom simți mai bine.
O altă problemă cu care ne putem confrunta și pe care o putem pune pe seama lipsei mineralelor din organism sunt crampele musculare, ticurile faciale și chiar palpitațiile. Ce ne salvează? Calciul și magneziul. Le găsim în lactate, legume cu frunze verzi, cereale integrale, fasole, nuci, apă minerală naturală. Iar dacă simțiți că nu este suficient, puteți apela și la un supliment natural cu magneziu marin.
Știați că lipsa de vitamina D poate fi cauza ascunsă a durerilor și a stării accentuate de oboseală? Un simplu test de sânge ne toate spune fără dubiu dacă organismul nostru are sau nu nevoie de un supliment de vitamina D. Să nu uităm că ea este cea care se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete, iar pe perioada rece, corpul are cu atât mai mare nevoie de sprijin. De asemenea, pentru prevenirea osteoporozei este bine să asociem vitamina D cu magneziul, calciul și vitamina K.
Dragii mei, părul subțire și unghiile fragile ne anunță și ele că organismul nostru are nevoie de prezența acizilor grași esențiali omega 3, dar și a vitaminei E, a zincului sau seleniului. Peștele de apă rece, ouăle, ciupercile, cereale integrale, semințele, uleiul de măsline, fructele de mare sau nucile sunt surse cu care nu vom da greș. Puteți încerca și suplimente alimentare naturale care să conțină omega 3 din ulei de pește, vitamina E naturală sau zinc din pudră de stridii.
Retenția de apă care duce la umflarea ochilor, mâinilor și picioarelor ne chinuie pe mulți dintre noi. Poate fi un semn al deshidratării, dar și al deficitului de iod ce apare în hipotiroidism. Altfel spus, glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Tot din această cauză putem lua în greutate, pielea să ne fie uscată, iar unghiile mai mereu exfoliate.
Carența de vitamina C o resimțim atunci când gingiile încep să ne sângereze. Aveți grijă să vă asigurați necesarul de vitamina C, căci ea este una dintre cele mai importante modalități prin care puteți să vă întăriți sistemul imunitar. Sursele naturale, precum citricele, kiwi, rodiile, fructele de pădure, ardeii, roșiile trebuie consumate tot mai des. Nu-i rău să apelați din când în când și la suplimentele de vitamina C. În felul acesta se facilitează și absorbția mai bună a fierului în organism.
Așadar, în loc să ne speriem și să intrăm în panică, mai bine acționăm! Soluții sunt, iar rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm ține și de noi! Să nu uităm să ne ascultăm corpul și să învățăm să-i oferim tot ceea ce el are nevoie! Cu siguranță, ne vom simți mai revigorați și mai plini de energie!
Pe curând!