Pe măsură ce temperaturile scad, răceala și gripa încep să își facă simțită prezența. Se estimează că una din trei persoane suferă de o răceală de sezon cel puțin o dată pe an, ceea ce poate însemna chiar pierderea unor zile de muncă sau de școală. Sfaturile următoare vizează creșterea imunității pentru a evita disconfortul cauzat de răceli sau gripe.
Descoperă puterea ierburilor!
Plantele uscate și condimentele conțin substanțe nutritive concentrate, care acționează sinergic pentru stimularea sistemului imunitar. De exemplu, în plus față de bogăția de vitamine și antioxidanți, busuiocul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, care ajută la prevenirea răcelii și gripei. Oregano este recunoscut pentru proprietățile antimicrobiene, este utilizat și pentru beneficiile aduse sistemului digestiv și respirator, pentru îmbunătățirea circulației mâinilor și picioarelor, precum și pentru ajutor în cazurile de insomnii și sprijinire a imunității. Anasonul stelat utilizat adesea pentru tratarea problemelor digestive, cum ar fi crampele abdominale, balonarea și constipația. Un sistem digestiv puternic și sănătos înseamnă un sistem imunitar eficient în lupta cu răceala și gripa.
Alege un impuls verde!
Pentru a lupta eficient împotriva răcelii și a gripei poți consuma zilnic câte un shake de verdețuri bogate în antioxidanți, cum ar fi varza, sfecla verde sau păpădia verde. Un asemenea shake este plin de fitonutrienți pentru combaterea răcelii, ce vor stimula sistemul imunitar și îți vor oferi energia de care ai nevoie. Poți adăuga spirulină, chlorella, fructe de pădure, ghimbir și lămâie pentru a avea energie întreaga zi. În cazul în care nu poți consuma verdeața într-un shake, asigură-te că adaugi aceste ingrediente în mâncărurile tale.
Crește aportul de vitamina D!
Vitamina D, a cărei obținere depinde de expunerea zilnică la soare, este strâns asociată cu sănătatea sistemului imunitar. Nu este o coincidență faptul că cele mai multe răceli apar în lunile de toamnă și iarnă, atunci când soarele apare mai rar. Pentru a suplini această lipsă, încearcă să consumi pește gras (somon, sardine, hering), ciuperci Shiitake și gălbenușuri de ou.
Nu uita de igienă și odihnă!
Aceste sfaturi nu sunt o surpriză, dar reprezintă o modalitate extrem de eficientă de a menține o imunitate puternică. Chiar dacă par recomandări banale, oferite de sute de ori, nu trebuie deloc omise. Nu uita să te speli pe mâni, mai ales în sezonul rece și încearcă să nu îți atingi fața! Cercetările arată că un somn constant de 6-8 ore pe noapte este necesar pentru refacerea țesuturilor și menținerea unui sistem imunitar sănătos.