Bună tuturor! Spuneți drept, folosiți hârtie igienică parfumată și colorată? Dacă da, de ce? Pentru că arată drăguț și miroase frumos în toată baia când desfaceți ambalajul? Să vă spun la ce riscuri vă expuneți!
Pe ambalajul hârtiei igienice parfumate scrie doar ”parfum” sau ”aromă” (uneori nu scrie nimic) și nu știm din ce sunt obținute aceste miresme care ne învăluie toată baia. De fapt, producătorii ascund în spatele acestor termeni toate substanțele chimice și compușii pe care îi folosesc și care ne-ar putea dăuna. Deci, atunci când folosiți hârtie igienică parfumată, anumite substanțe chimice, potențial toxice, intră în contact cu părțile dumneavoastră intime, pot traversa bariera pielii și ajunge în sânge.
Culoarea hârtiei igienice cum credeți că este obținută? Cu ajutorul unor coloranți artificiali, de multe ori din categoria petrochimicelor, precum ftalații. Ftalații sunt derivați ai benzenului și sunt corelați cu tulburări hormonale, probleme neurologice, obezitate, infertilitate și anumite forme de cancer. Și acesta este doar un exemplu de compus chimic ce se poate afla în hârtia igienică.
Culoarea vestitei hârtii igienice roz este obținută cu ajutorul carminului, un colorant ce conține acid carminic și aluminiu (asociat cu maladia Alzheimer). În funcție de sensibilitatea individuală, carminul poate provoca alergii, rinite, astm și erupții cutanate.
În Statele Unite, FDA a interzis folosirea unor anumiți coloranți în producția de hârtie igienică încă din 1987 pentru că testele de laborator arătau că pot determina apariția cancerului. Cercetătorii spun că, din cauza substanțelor chimice din compoziție, folosirea pe termen lung a hârtiei igienice parfumate și colorate poate provoca inflamații și mâncărimi în zona rectală, poate încuraja apariția hemoroizilor, poate irita zonele intime și cauza infecții urinare, candidoze și chiar crește riscul de cancer uterin.
Cu ce este superioară o hârtie igienică parfumată și colorată față de una albă, simplă? Își face treaba mai bine sau doar ne încântă pe noi că miroase a piersicuțe și levănțică?
Soluția ar fi să încercăm să folosim hârtie igienică albă, simplă, fără parfum sau să ne instalăm în baie un bideu. Bideul este mai curat și mai sănătos și ne ajută să economisim dacă ne gândim că pentru o singură rolă de hârtie igienică sunt necesare 1,5 kg de lemn, 140 de litri de apă și 1,3 kWh de electricitate.
Sunt Florentina de la ZDS și ne revedem tot aici, cu alte informații utile! Pe curând!