Bun găsit! Poate că mulți dintre voi v-ați operat deja de apendicită, această inflamație a apendicelui, iar cadrele medicale care l-au scos v-au asigurat că totul este în regulă și că oricum el nu are niciun rol în organism. GREȘIT!
Apendicele este un organ de aproximativ 5-10 cm lungime și 0,5-1 cm lățime, de forma unei pungi mici, plasat între cecum și intestinul gros. Multă vreme s-a considerat că este doar un organ-vestigiu, o rămășiță din cursul evoluției umane, însă cercetări mai noi au scos la suprafață faptul că apendicele are funcții surprinzătoare! Iată ce spun cercetătorii:
Apendicele fetal prezintă celule endocrine încă din a 11-a săptămână de viață intrauterină, celule care produc diverși hormoni și compuși importanți pentru dezvoltarea fătului.
În timpul anilor de dezvoltare și creștere, s-a dovedit că apendicele funcționează ca un organ limfoid, asistând maturarea limfocitelor B și producția anticorpilor IgA.
Apendicele este implicat în producția unor molecule care direcționează circulația limfocitelor spre diferite locații din corp unde ele sunt necesare.
Cercetările de până acum indică o legătură între sistemul imunitar local format din țesuturile limfatice, din care apendicele este o parte integrantă, și diferite dereglări ale sistemului imunitar general, precum alergiile sau afecțiunile autoimune.
Apendicele funcționează ca un „depozit” de bacterii sanogene și contribuie la echilibrarea colonizării intestinului gros cu bacteriile necesare.
Apendicele a început să fie utilizat în cadrul unor proceduri chirurgicale de reconstrucție a sfincterului urinar și a vezicii urinare. Un motiv în plus pentru care apendicele nu ar trebui extirpat decât dacă apare o infecție!
Un studiu realizat în Suedia pe mai mult de 212.000 de pacienți a urmărit evoluția pacienților după extirparea apendicelui, timp de peste 20 de ani. În mod special, femeile au prezentat un risc mai accentuat de a dezvolta boala Crohn după extirparea apendicelui.
Așadar, apendicele nu este chiar atât de inutil pe cât am crezut cu toții! În țările industrializate, aproximativ 6% din populație suferă o apendicectomie. De ce se inflamează apendicele? Din cauza consumului prea mare de alimente rafinate și prea mic de alimente de origine naturală!
Sunt Florentina de la ZDS și ne revedem curând și cu alte informații utile!