Cu toții ne dorim să fim mereu tineri. Din păcate, sticluța fermecată din care să bem și să rămânem veșnic tineri și sănătoși nu există decât în cărțile pentru copii. Din fericire, sunt lucruri pe care le putem face pentru a trăi mult și bine și pentru a „păcăli” bătrânețea.
„Pragul standard al bătrâneții este considerat vârsta de 65 de ani, atunci când suma proceselor degenerative depășește suma proceselor regenerative dintr-un organism uman”, afirmă dr. Adrian Stănescu în cartea sa ”Hai să trăim mult și bine!”. Cu toate acestea, unele persoane par să învingă acest proces al îmbătrânirii și pot face la 80 de ani lucruri pe care alții le făceau doar la 60 de ani. Dr. Adrian Stănescu definește cu ajutorul acestui exemplu vârsta cronologică cea de 80 de ani și vârsta biologică cea de 60 de ani. Mai există și vârsta psihologică ce se referă la procesele intelectuale și voliționale și care pentru unele persoane de 80 de ani poate fi 40-50 de ani. Mai precis, există persoane în vârstă ce au aspirații și își doresc să realizeze lucruri la fel ca persoanele cu mult mai tinere.
Dr. Adrian Stănescu este medic primar specializat în geriatrie și gerontologie, psihogeriatrie și ozonoterapie. Și-a dedicat ultimii 20 de ani prevenției și tratării bolilor de vârstă, ajutând peste 10.000 de pacienți să-și prelungească și îmbunătățească viața. Cu același scop a scris și această carte.
Până să descoperim cum putem trăi mult și bine, Dr. Adrian Stănescu ne propune la începutul cărții sale să încercăm să înțelegem de ce are loc îmbătrânirea. În primul capitol al cărții sunt expuse mai multe teorii ale îmbătrânirii precum „teoria lui Harman”, care se referă la dezechilibrul în balanța oxidanți – antioxidanți cauzat de stresul oxidativ, ”teoria morții programate” a lui August Weismann, care în 1889 susținea că îmbătrânirea și moartea fac parte din programarea vieții și că se întâmplă în mod natural pentru a lăsa loc generațiilor următoare sau ”teoria mutațiilor” care susține că, odată cu trecerea anilor, la nivelul ADN-ului celular se acumulează mutații în cantități direct proporționale cu vârsta.
Studiile din ultimul secol ne arată că mediul și factorii externi ne influențează starea de sănătate în procent de 70% și doar 30% sunt factori ereditari. Așadar, suntem mai mult decât capabili să ne influențăm calitatea și lungimea vieții prin alegerile pe care le facem. Hrana excesivă și sedentarismul sunt principalele două cauze ale îmbătrânirii la care se adaugă activitatea psihică și spirituală și factorii externi, precum tutunul, trauma fizică, stresul, clima, expunerea la soare.
În cartea ”Hai să trăim mult și bine” veți găsi câte un mini-capitol dedicat fiecăruia dintre acești factori, care să vă ajute să îi înțelegeți mai bine, să învățați cum să îi ”abordați” și tot aici veți găsi și metode de luptă antiaging. „Pentru a putea pleca la luptă trebuie să evaluăm situația de pe câmpul de luptă, să cunoaștem inamicii și abia apoi să ne căutăm armele adecvate victoriei”, afirmă autorul cărții.
Cel de-al doilea capitol este dedicat secretelor și rețetelor pentru o viață lungă și sănătoasă: cum să ne hrănim sănătos, cum să ne păstrăm un fizic și un psihic sănătos, cum să ne ținem viciile sub control, rețete culinare antiaging, rețete pentru activare fizică si psihică și chiar rețete pentru relaxare. Sunt mici pași pe care dacă îi facem zi de zi putem ajunge să trăim mai bine!
În loc de concluzie, dr. Adrian Stănescu ne propune o secțiune pe care a intitulat-o ”Zâmbete fără vârstă”, unde veți găsi exemple ale unor oameni ce au respectat indicațiile sale și au ales un stil de viață sănătos. Veți vedea că noi, oamenii, putem avea organismul cu 20 de ani mai tânăr decât o spune buletinul.
Așadar, haideți să trăim mult și bine! Cum? Veți afla citind cartea doctorului Adrian Stănescu, pe care o puteți găsi la Editura Paralela 45.