Slăbire, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Rolul fibrelor în cura de slăbire

Autor:

Care este rolul fibrelor în cura de slăbire? Simona Dragomir discută cu prof. Gheorghe Mencinicopschi despre rolul fibrelor alimentare în alimentație, dar și în cura de slăbire.

Vezi toate articolele despre:
apădietăfibrehidratareprof. dr. Gheorghe Mencinicopschislăbitvideo

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Suntem la Ziarul de Sănătate și astăzi vorbim despre rolul fibrelor în cura de slăbire cu domnul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Mă bucur să vă revăd, domnule profesor!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Și eu, și sper să nu îi plictisim pe cei care ne urmăresc.

Simona Dragomir: Nu îi plictisim cu siguranță, domnule profesor! Sfaturile dumneavoastră sunt utile și, știu eu, că le așteptăm cu bucurie ori de câte ori avem ocazia să fim aici, împreună, la Ziarul de Sănătate. Domnule profesor, primăvara, nu cred că greșesc dacă spun, cu toții încercăm să ne pregătim pentru ținutele de vară. Încercăm să mai slăbim 1-2-3 kg. Cred că important este să slăbești sănătos, să reușești să te menții fără a te înfometa și fără a-ți face organismul să sufere. Știu că există nutriționiști care chiar promovează dieta cu fibre ca fiind cea mai sigură, cea mai sănătoasă și, tocmai de aceea, o să vă întreb pe dumneavoastră care este rolul fibrelor atunci când vine vorba de o cură de slăbire? Nu e suficient doar să slăbești. Spuneam să te și menții și să slăbești sănătos.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur, cel mai important este să te menții pentru că altfel apare acel efect de yo-yo: slăbești, în general, foarte rapid cu anumite diete și după aceea se pun la loc 10-15 kilograme. Nu am făcut nimic și de fapt am făcut ceva foarte rău! În acest răstimp s-a eliminat o parte din apă, deci primele 3-4 kg kilograme pe care le pierdem în primele zile sunt apă. Astfel, deshidratăm organismul nepermis. Apoi, în loc să fie arse, grăsimile se descompun și sunt arși mușchii.

Simona Dragomir: Deci pierdem din masa musculară, nu din grăsime.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: În momentul în care pierdem din masa musculară, din masa slabă a organismului, metabolismul nu mai face față arderii caloriilor din alimente. Asta înseamnă că mâncând la fel ne vom îngrășa la fel. De aceea apare și acest efect yo-yo.

Simona Dragomir: Deci, cumva dezechilibrăm organismul.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Dezechilibrăm organismul pentru că, paradoxal, unii spun „mănânc la fel de puțin și mă îngraș“. Sigur, după ce ai pierdut masă musculară acesta este fenomenul. Te îngrași pentru că mușchii ard grăsimile și nu grăsimea se arde pe sine. Deci trebuie să fim atenți. Eu, de fapt, nu agreez niciun fel de dietă. Cu cât sunt mai severe și mai fanteziste sunt mai periculoase pentru sănătate. Te face să slăbești rapid, dar nu poți păstra dieta pentru că nu poate fi ținută un timp lung, toată viața ar fi de dorit. O dietă corectă este un regim alimentar echilibrat, diversificat, care poate fi urmat toată viața. Ori, aceste diete nu îndeplinesc aceste condiții. Ne facem mult mai mult rău ținând tot felul de diete care, de fapt, nici nu au o bază științifică pentru că ele fac abstracție de fiziologia și metabolismul organismului nostru.

Simona Dragomir: Și vă întrebam, domnule profesor, de rolul fibrelor într-o cură de slăbire. Cu ajutorul fibrelor poți să elimini mai ușor toxinele, dacă bei suficientă apă, pentru că este foarte importantă hidratarea. Fibrele acționează ca un bol, cumva își măresc volumul și atunci nu mai apare atât de repede senzația de foame, apare senzația de sațietate. Atunci poate mănânci mai puțin. Dar vreau să ne explicați de ce sunt importante fibrele într-o cură de slăbire?

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Sunt foarte importante pentru că, de la începutul existenței speciei umane, fibrele au fost companionul nostru din acele alimente pe care noi le consumăm în starea lor naturală, într-o stare integrală fie că era vorba de legume, de fructe sau rădăcinoase. Pentru că dieta omului străvechi era foarte diversificată și nu pseudodiversificată ca dieta omului modern.

Simona Dragomir: Nu aveam hipermarketurile sau supermarketurile la colțul blocului, depuneam ceva mai mult efort ca să mâncăm.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Acum, știți, și aici este o discuție. Nu avem timp să o dezvoltăm. Depinde de cerere. Dacă cerem alimente de proastă calitate și, evident, ieftine, acestea ne vor fi date, dar ele ne vor periclita sănătatea. Importantă este alegerea noastră. Responsabilitatea a ceea ce introducem în gură este a noastră și nu a marketului sau a altcuiva. Noi trebuie să avem această responsabilitate și să conștientizăm faptul că suntem ceea ce mâncăm. Să nu introducem în gură până când nu ne documentăm despre un aliment ce conține și dacă ar trebui să îl evităm. Așa cum spuneam, să revenim la fibre, ele sunt componenta naturală și obișnuită a alimentației sănătoase a omului. Dar, odată cu cererea, vedeți că tot omul strică, de alimente tot mai procesate, tot mai rafinate, tot mai ușor de mestecat… Iarăși un subiect foarte important: nemestecând suficient, textura alimentelor modificându-se, ajungem, ca adulți, să preferăm mâncarea bebelușilor adică o textură foarte cremoasă și aproape că nu mai avem nevoie de dinți. Dar asta duce la distrugerea dentiției, și nu numai! Creierul percepe niște semnale care, prin fenomene neurohormonale, până la urmă, duc la îngrășare. Fibrele spuneam că trebuie completate cu suplimente alimentare naturale pentru că ne-am dezobișnuit să mai mâncăm alimentele în stare naturală, crudă, puțin procesată. Din păcate, alimentele noastre conțin foarte puține fibre, avem un exces mare de carbohidrați cu absorbție rapidă care, de fapt, nu conțin fibre. Fibrele alimentare sunt, din punct de vedere al degradării lor în tractul nostru intestinal, de două feluri. Sunt fibre alimentare care nu se digeră, dar care au rol foarte important în absorbția și în complexarea deșeurilor metabolice din organismul nostru, fie că sunt generate la nivel celular, fie la nivelul colonului, fie de microfloră. Aceste fibre nu se descompun, ele constituie baza absorbției acestor elemente nocive. Mai sunt fibrele alimentare solubile, multe dintre ele sunt și prebiotice, adică încurajează dezvoltarea microorganismelor benefice și tind să păstreze un echilibru al microflorei sănătos, pentru că astăzi oamenii suferă de ceea ce se cheamă disbioză. Aceasta are cauze multiple atât în alimentația noastră, în poluanții pe care noi îi ingerăm și care distrug o parte din microorganismele benefice, nu mai vorbesc și despre ingerarea și consumul de antibiotice fără consultul medicului, fără antiobiograme. Și ele duc la apariția disbiozei și, mai grav, la apariția acelor tulpini rezistente și ultrarezistente la medicamentele de tip antibiotic, scăzându-le astfel utilitatea. Fibrele, așa cum rezultă, au roluri multiple. Fibrele alimentare joacă un rol foarte important și în reglarea senzației de foame-sațietate. Ele au capacitatea mare de a reține apă, de a se umfla și dau senzația de sațietate pentru că produc o distensie a pereților stomacului, așa cum se întâmplă atunci când mâncăm foarte mult și, în felul acesta, nemaifiindu-ne foame, nu mai ingerăm atâtea calorii. Să știți că una din cauzele foarte importante ale apariției supraponderalității și obezității este tocmai ruperea și dezechilibrul balanței foame-sațietate, care este produsă, din păcate, de unii carbohidrați cu absorbție rapidă, în special fructoza. Fructoza s-a constatat că face acest lucru și este corelată puternic cu apariția supraponderalității și obezității. De asemenea, o anumită componentă din amidon, amilopectina, este și ea implicată în apariția supraponderalității și obezității. Alimentele moderne conțin foarte multă fructoză, obținută nu din fructe, ci din porumb, și foarte multă amilopectină care dă anumite caracteristici tehnologice: o textură foarte plăcută, alimentele rămân foarte untoase, nu se destramă ca în cazul pâinii care se fărâmițează imediat ce a pierdut apa. Iată că anumite componente din alimentele moderne, dacă nu sunt compensate de fibre, fac ravagii și produc obezitate. Obezitatea este o boală cronică, așa este încadrată de Organizația Mondială a Sănătății și, din păcate, este însoțită de bolile cronice ale civilizației moderne: diabet, cancer și alte manifestări patologice.

Simona Dragomir: Deci este foarte important să nu uităm de fibre, fie că le luăm din fructe, legume, cereale, dintr-o alimentație sănătoasă sau din suplimente alimentare. ColonHelp, cred eu, este un supliment foarte bun, 100% natural, conține semințe de in și psyllium și ne ajută foarte mult chiar și într-o cură de slăbire, dacă ne propunem să slăbim doar câteva kilograme, nu putem slăbi 10-20 kg dintr-o dată cu ColonHelp. Ce înseamnă o slăbire normală, sănătoasă pentru organism și durabilă? Cam câte kilograme pe lună?

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Nu întotdeauna trebuie să ne punem target, cum ați spus dumneavoastră, fantezist. Nu este sănătos și nu este de dorit. O slăbire nesănătoasă și foarte rapidă duce la deteriorarea frumuseții exterioare: pielea se veștejește, apare acea piele flască, ce atârnă, apar vergeturile la îngrășare care sunt evidențiate la slăbirea rapidă. 3-4 kg pe lună ar fi un target sănătos de slăbit. O slăbire mai rapidă și mai accentuată nu este de dorit din foarte multe cauze: scăderea masei musculare.

Simona Dragomir: Adică nu pierdem din grăsime, ci din masa musculară, ceea ce nu ne ajută nici ca aspect, nici în a ne păstra ulterior greutatea.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur! Se distrug și anumite componente structurale foarte importante pentru o piele sănătoasă, din dermă se pierde colagenul și, mai mult, un ten deshidratat nu arată deloc bine.

Simona Dragomir: Arată îmbătrânit.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Și celulita, să nu uităm de ea! Celulita nu apare din cauza grăsimii în prima fază. Sunt și persoane foarte slabe care au celulită pentru că celulita este un proces inflamator ce apare tocmai din acumularea toxinelor, deci imposibilitatea celulelor de a elimina acele toxine metabolice. Acest proces inflamator apare din cauza toxinelor metabolice care sunt radicalii liberi. Radicalii liberi sunt inflamatori. Să nu confundăm, încă o dată, obezitatea locală cu celulita! O piele obeză este o piele pufoasă, o piele celulitică este o piele cu aspect de coajă de portocală și în momentul în care se apasă, se exercită o presiune mecanică asupra ei, doare. Deci celulita doare, grăsimea nu doare!

Simona Dragomir: Mă gândeam că, de exemplu, ColonHelp te ajută și la detoxifiere, dar și la a scăpa de câteva kilograme în plus, cu condiția să bei suficientă apă, astfel încât fibrele conținute de ColonHelp să și acționeze.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: În momentul în care metabolismul nostru revine la normal, este foarte activ, celulele se pot debarasa de toxinele pe care le-au generat în procesul metabolic și atunci și procesele inflamatorii stagnează sau chiar dispar și dispare și celulita. Și cel mai bine este să prevenim! În orice boală prevenția este capitală!

Simona Dragomir: Deci este mai ușor să previi decât să tratezi.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Bineînțeles! Este mai ușor să previi celulita, este mai ușor să previi deshidratarea cu toate efectele ei, este mai ușor să previi obezitatea decât să o tratezi. S-a constatat că, spre exemplu, obezitatea care apare din aceste cauze nu se poate trata. Obezitatea instalată care deja a început să facă dezordini foarte puternice hormonale este practic foarte greu de tratat și are cam același prognostic ca și cancerul. Așa spun cercetările moderne. De ce îndemn la prevenție? De ce îndemn la responsabilitate atunci când consumăm alimente? De ce îndemn la un consum de suplimente alimentare bogate în fibre alimentare? Tocmai pentru a preveni toate aceste boli!

Simona Dragomir: Și cred că nu ar trebui să uităm de apă, de rolul apei, domnule profesor, pentru că este foarte important să ne hidratăm, pentru sănătatea organismului nostru și pentru ca fibrele să poată acționa, să ne ajute și în cura de slăbire și în cea de detoxifiere.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Așa este! Să nu omitem acest „amănunt”, căci el este extrem de important și hotărâtor!

Simona Dragomir: Și apa este singura care ne hidratează cu adevărat!

Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Apa este singurul lichid care ne hidratează cu adevărat și ne hidratează în modul cel mai fiziologic posibil pentru că apa intră în reacțiile biochimice de la nivelul metabolismelor noastre. Alte lichide nu pot intra în aceste reacții. Iar apa extrasă din alte lichide nu are eficiența apei naturale, fie că este oligominerală, cum îi spunem noi, plată sau natural carbogazoasă.

Simona Dragomir: Mulțumim pentru sfaturile aduse astăzi, domnule profesor, și vă așteptăm să reveniți aici, la Ziarul de Sănătate! Astăzi am vorbit, dragele mele, dragii mei, despre curele de slăbire, despre rolul fibrelor în curele de slăbire, pentru că este foarte important să slăbim sănătos, astfel încât organismul să nu aibă de suferit, să ne putem păstra greutatea dorită, astfel încât să nu reapară kilograme mai multe decât cele pe care am reușit să le dăm jos. Domnul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi ne-a subliniat deja efectul yo-yo care nu este deloc sănătos pentru organism. Atenție la ce și cât mâncați, cum mâncați! Nu uitați de fibrele alimentare, sunt esențiale! Iar dacă vă doriți un supliment care să vă ajute, vă recomand ColonHelp! Este un produs 100% natural, vă ajută să dați și câteva kilograme jos și să și eliminați toxinele, mai ales că este primăvară. Eu zic să profităm! Rămâneți cu noi, revenim. Pe data viitoare!

Etichete articol:
apădietăfibrehidratareprof. dr. Gheorghe Mencinicopschislăbitvideo
Articolul anterior
Detoxifierea de primăvară și rolul fibrelor
Articolul următor
Cum scădem colesterolul cu ajutorul dietei?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SlăbireTrăiește sănătos cu SimonaVideo