Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Remedii homeopatice în virozele respiratorii

Autor:

Ne ajută homeopatia să ne întărim imunitatea în fața virozelor de sezon? Cum și când putem apela la homeopatie? Aflăm răspunsurile de la dr. Anca Mihalcea, medic specialist homeopatie, invitată de Simona Dragomir la Ziarul de Sănătate

Vezi toate articolele despre:
homeopatieremedii homeopaticevideoviroze respiratoriivitamina C

Simona Dragomir: Astăzi vom vorbi despre remedii homeopatice în viroze respiratorii și alături de noi se află doamna doctor Anca Mihalcea, cu competență în homeopatie. Bun venit, Anca!

Dr. Anca Mihalcea: Bine v-am găsit!

Simona Dragomir: Mă bucur să fim astăzi împreună. Ne ajută și vremea de afară, o vreme bună să stați în casă și să vă uitați la noi. Ninge, viscolește, e cum nu se poate de urât afară. Nu ne-au părăsit virozele, gripele, deci este un subiect foarte, foarte bun și o să vedem astăzi, Anca, o să ne explici cum ne poate ajuta homeopatia să luptăm cu virozele, cum ne putem crește imunitatea. Însă aș vrea un pic să facem o scurtă introducere. Ce înseamnă homeopatie? Vreau apoi să abordăm câteva mituri. Dar înainte de asta vreau să anunț și că avem două premii să vă oferim. Deja cred că v-am obișnuit la directurile noastre, la live-urile făcute aici pe pagina noastră de Facebook la Ziarul de Sănătate. Cele mai bune întrebări vor fi premiate și astăzi avem să vă oferim două premii, avem Vitamina C Naturală, zic eu, foarte potrivită, luptă și ea ca să țină cu noi, cu o imunitate bună și să ne ferim de răceli. Anca, ce înseamnă homeopatia?

Dr. Anca Mihalcea: Homeopatia este o metodă de tratament cu principii venite de demult, încă de la părintele medicinei. Sunt mai multe tipuri de abordări de a trata un om. Homeopatia respectă câteva principii esențiale.

Simona Dragomir: Și eu mă bucur că tu ești medic de medicină alopată, specializare geriatrie, tu ești geriatru, însă ai competență în homeopatie și atunci știi să le îmbini, medicina alopată cu homeopatia, ceea ce pentru mine reprezintă un atu și o carte de vizită foarte bună.

Dr. Anca Mihalcea: Vorbim de metode diferite de tratament, cu principii diferite, dar care nu se încurcă una pe cealaltă.

Simona Dragomir: Nu se exclud, ci se completează.

Dr. Anca Mihalcea: Nu se exclud, chiar de multe ori se completează. În situații chirurgicale, de exemplu, nu putem să folosim numai homeopatia, pentru că nu are sens.

Simona Dragomir: Bun. Ce înseamnă homeopatie? Ce înseamnă remediu homeopatic? Știu că sunt tot feluri de drajeuri, granule, picături…

Dr. Anca Mihalcea: Granule, de obicei, picături…

Simona Dragomir: Explică-ne un pic.

Dr. Anca Mihalcea: Homeopatia este o metodă de tratament care respectă niște principii, și anume: principiul diluării sau principiul infinitezimalității. Adică, doze infinitezimale, foarte, foarte mici, din ce în ce mai mici, care prin dinamizare, prin activare repară un tabloul pe care o doză toxică îl provoacă. Să spunem, mâncăm foarte mult dintr-un aliment, facem o intoxicație, mâncăm o cantitate extrem de mare din acel aliment, iar același aliment extrem de diluat poate să ne rezolve tabloul de intoxicație. Acesta este principiul homeopatiei. În popor se spune „cui pe cui se scoate”. Adică, am mâncat multă înghețată, o gură mică de înghețată mă rezolvă. Cam așa ceva. Este foarte important de precizat în această terapie de diluare și de dinamizare, pentru că homeopatia este activă chiar la diluții foarte mare, atunci când substanța e foarte puțină sau aproape deloc demonstrabilă.

Simona Dragomir: Așteptăm, dragile mele, dragii mei, întrebările voastre, ne puteți scrie pe pagina de Facebook a Ziarului de Sănătate, pentru că noi suntem live alături de dumneavoastră, vorbim cu doamna doctor Anca Mihalcea, medic geriatru, cu competență în homeopatie. Vorbim astăzi despre homeopatie, despre cum ne poate ajuta homeopatia să ne păstrăm o imunitate bună și să ne ținem departe de viroze, de răceli, mai ales că afară este o vreme așa cum este. Ați aflat, școlile sunt închise, spre bucuria copiilor, toată săptămâna. Hai să vedem, Anca, ce este de făcut, cum ne ajută homeopatia. Acum nu știu, dacă spulberăm câteva dintre mituri, eu cred că înțelegem cum anume funcționează homeopatia, ca apoi să vorbim despre imunitate. Nu uitați, dragii mei, că avem premii pentru dumneavoastră, două cutii cu Vitamina C Naturală de la Zenyth. Vorbim despre un supliment 100% natural din fructe de pădure, miere și propolis. Am înghițit în sec pentru că mie îmi place foarte mult, mi-l fac fie în apă, dizolv pliculețul, fie cu iaurt și iese un iaurt senzațional cu fructe de pădure. Produsul pe care astăzi îl avem cadou pentru dumneavoastră se prezintă sub formă de pulbere și poate fi consumat, așa cum spuneam, în amestec cu iaurt sau cu ceai călduț, atât de către adulți, cât și de către copii, atenție, cu vârste peste 3 ani, pentru stimularea imunității și reducerea simptomelor neplăcute de răceală și gripă. Iată, acesta este premiul dumneavoastră, Vitamina C Naturală, un produs 100% natural, de la Zenyth. Mulțumim pentru premii și așteptăm întrebările. Iată că deja sosesc întrebările, răspundem imediat. Hai să vedem, Anca, legat de mituri. Există mitul că homeopatia tratează orice. Adevărat sau nu?

Dr. Anca Mihalcea: Homeopatia tratează oameni, oameni cu diverse afecțiuni, în diverse stadii, de aceea uneori poate să repare multe probleme și alteori să repare foarte puțin din problemele grave. Homeopatia are nevoie de un suport organic pe care să lucreze. Adică, are nevoie de organe sănătoase sau nu exagerat de afectate și rezolvă în primul rând foarte multe probleme funcționale: colon iritabil, astm bronșic emoțional, dermatite, multe probleme care vin pe partea de stres, de suprasolicitare.

Simona Dragomir: Uite, Marilena Belciug ne întreabă dacă homeopatia ajută și la probleme reumatismale. Mulțumim, Marilena, că ești alături de noi și că ne adresezi întrebări!

Dr. Anca Mihalcea: Da, depinde de problemă și de gradul problemei. De exemplu, problemele reumatismale dacă vorbim peste 50 de ani, de artroze, homeopatia nu va repara cartilajul care nu mai există. De exemplu, într-o artroză de gradul IV, când ne gândim deja la o proteză. Dar dacă artroza este incipientă, homeopatia va ajuta foarte mult și în menținerea cartilajului, alături de alte suplimente, colagen, și în scăderea inflamației tendoanelor și sunt foarte multe remedii homeopatice foarte eficiente. Aici e frumusețea care individualizează foarte mult durerea. Sunt persoane care au durere foarte mare noaptea sau care din contră au durere la mișcare, la vremea aceasta umedă sau din contră la vremea uscată. Și atunci homeopatia vine cu remedii foarte personalizate.

Simona Dragomir: O salutăm și pe Adriana și îți mulțumim că ești de fiecare dată alături de mine, alături de noi, aici la emisiunile realizate live pe pagina de Facebook a Ziarului de Sănătate. Iată ce ne întreabă Adriana: „Doresc cât mai multe informații despre homeopatie în diferite afecțiuni, de exemplu, streptococ grup A (spaima școlilor)”.

Dr. Anca Mihalcea: După viroze scade foarte mult imunitatea și se activează acest streptococ beta-hemolitic. Vorbim foarte mult de purtători sănătoși, pentru că în scarlatină, în puseu acut, homeopatia vine de obicei în completarea tratamentului alopat. Însă purtătorii sănătoși, cărora nu li se recomandă nici măcar de Societatea Americană de Pediatrie să se trateze cu antibiotic, pentru că se selectează germeni foarte rezistenți, merg foarte bine cu tratamente fitoterapice, homeopatice. Da, și pot fi făcute a la long.

Simona Dragomir: Tot Adriana ne întreabă dacă putem rezolva cu ajutorul remediilor homeopatice tusea de fumător sau ovarele polichistice și multe alte remedii care ne-ar fi utile. Uite, vă promit și te întreb aici de față cu cei care ne sunt alături, la următoarea nostră întâlnire, Anca, poate că ar fi bine să discutăm despre anumite afecțiuni care răspund foarte bine unui tratament cu remedii homeopatice. Văd că sunt interesați cei care ne urmăresc.

Dr. Anca Mihalcea: Tusea fumătorului se rezolvă cu renunțarea la fumat! Cel mai simplu!

Simona Dragomir: Și cu multă voință. Există remediu homeopatic care să te ajute.

Dr. Anca Mihalcea: Există și remedii homeopatice care ajută imediat plămânul să se curețe, să scadă iritabilitatea, să scadă nevoia, dependența de fumat. Deci, se poate interveni.

Simona Dragomir: Ovare polichistice?

Dr. Anca Mihalcea: Dacă vorbim de ovare polichistice cu chisturi mici, da. Dacă vorbim de chisturi mari, atunci nu. Sau chist cu risc de a se sparge, de a face peritonită, cel mai bine este să ne gândim alte tratamente.

Simona Dragomir: O salutăm și pe Adina. Adina Zuav ești mereu alături de noi și îți mulțumesc. Adina spune: „Homeopatia este o metodă de tratament neagresivă și eficientă”. Ești de acord cu ce spune Adina?

Dr. Anca Mihalcea: Absolut.

Simona Dragomir: Bun. Și tot Adina te întreabă: „Ce doză de vitamina C este bine să luăm în această perioadă pentru a preveni virozele?”. Mai ales că avem și ca premiu azi să oferim Vitamina C Naturală.

Dr. Anca Mihalcea: Cel puțin 1 gram pe zi, adulții, dar 2-3 grame nu e greșit în perioada aceasta, pe termen scurt, o săptămână-10 zile. Copiii – cam 500 de miligrame, iar la copiii foarte mici trebuie dozat pe kilogram corp.

Simona Dragomir: Tot Adina revine și te mai întreabă: „În perioada pre- și post-operatorie a unei gonartroze, că vorbeai de protezarea genunchiului, se poate face și un tratament homeopatic?”.

Dr. Anca Mihalcea: Da, ajută. Spun din propria experiență și din experiența multor oameni că homeopatia intervine cu succes în recuperarea după o intervenție chirurgicală, în controlul sângerării, în terapia durerii. Sunt persoane care nu au mai necesitat niciun analgezic, niciun calmant al durerii folosind remedii homeopatice.

Simona Dragomir: Foarte interesant.

Dr. Anca Mihalcea: În cicatrizare foarte bună. Da, homeopatia accelerează și sunt foarte mulți homeopați, și la noi în țară, și în Belgia am întâlnit, în Franța, ortopezi, care chiar indică sau trimit către homeopat pre-operator.

Simona Dragomir: Hai să vedem alt mit, cum că homeopatia ar exclude alte terapii, deși am spus de la începutul emisiunii că tu fiind medic alopat ai competență în homeopatie, lucrurile merg cumva împreună.

Dr. Anca Mihalcea: Homeopatia nu exclude alte terapii, nici măcar investigarea pacientului. Sunt persoane care vor numai să discutăm și atât. Homeopatia presupune o discuție foarte amplă, cu o cunoaștere foarte aprofundată nu numai a persoanei ca obiceiuri, dar și a emoțiilor, a gândurilor, a felului de a fi, a comportamentului, presupune examen clinic, presupune investigații, pentru că nu poți să tratezi o tuse care de fapt în spate este generată de o tumoră, de exemplu, sau o răgușeală care este generată de o tumoră laringiană. Sau să tratezi un melanom malign ca o aluniță. Mare atenție!

Simona Dragomir: Ce mă bucur că spui lucrurile acestea, Anca! Este foarte important să ne lămurim și să știm.

Dr. Anca Mihalcea: Este foarte clar că trebuie să mergem pe cauză. Homeopatia nu este o terapie a efectelor, a suprafețelor, este o terapie a unui individ, care este trup, suflet, minte, emoțional. Atunci nu exclude investigații ample, complete, un diagnostic corect, nu exclude alte terapii în caz de urgențe, terapiile chirurgicale, nu exclude stomatologul, nu poți să naști homeopatic. Trebuie să fim realiști și rezonabili întotdeauna.

Simona Dragomir: Foarte frumos și bine punctat, Anca, și îți mulțumesc pentru că ești deschisă, ești fermă în ceea ce spui, cu blândețe spui, dar foarte fermă, știi despre ce vorbești.

Dr. Anca Mihalcea: Mie îmi place să spun așa: în centrul lucrului nu este metoda, în centru este omul și omul trebuie salvat indiferent de orgoliul medicului. Dacă pot să intervin și să nu ajung la un antibiotic, e foarte bine. Sau să nu ajung la o intervenție chirurgicală foarte amplă. Dar, altfel, omul primează.

Simona Dragomir: Bun. Și sănătatea. Hai să vedem, un alt mit: sunt persoane care spun, sau, mă rog, acesta ar fi mitul, să vedem dacă este adevărat sau nu, că homeopatia este doar zahăr sau ei spun „efect placebo” și atât.

Dr. Anca Mihalcea: Da, pentru că există acest principiu al diluării succesive. Dintr-o tinctură-mamă ajungi să faci diluții foarte înalte, până la 200 CH, care sunt foarte eficiente în acut sau în traume emoționale. S-a demonstrat că secvențe de ADN viral foarte diluate sunt încă active. În momentul în care s-a văzut acest lucru, s-a și luat Premiul Nobel acum câțiva ani, virusologul francez a exclamat: „Probabil că și homeopatia la fel funcționează!”. Dincolo de diverse teorii, de memoria apei, s-a demonstrat clar, fizic, cu spectrofotometri, cu determinări ale soluțiilor respective, că ele sunt active. Homeopatia este activă în diluări și nu e numai diluția. Dacă ar fi numai diluție, ar fi apă chioară acolo. Dar vorbim de această dinamizare, care se face manual. Ca să prepari un remediu homeopatic este o muncă uriașă, să-l faci tu individual, artizanal, în farmacii. Trebuie să muncești foarte mult, nu e de ajuns să diluezi dintr-o soluție într-alta. Trebuie să dinamizezi, să scuturi practic flaconul respectiv cu o anumită frecvență, un anumit timp. Lucrul acesta se face în fabrici, de către mașini. Fără această dinamizare nu ar fi remediu homeopatic sau nu s-ar putea numi remediu homeopatic sau medicament, pentru că sunt înregistrate ca medicamente la Agenția Europeană a Medicamentului. Deci nu e greșit să spunem chiar medicament.

Simona Dragomir: Atunci există și studii. De ce te întreb? Un alt mit ar fi că nu există studii care să ateste eficacitatea remediilor homeopatice.

Dr. Anca Mihalcea: Există studii pro și contra. Sunt studii făcute pe 2-3 zile, de exemplu, că homeopatia te ajută să slăbești. N-ai cum să slăbești în 2-3 zile, cel mult să elimini apa. Și dacă iei un diuretic nu poți să slăbești în 2-3 zile. E un studiu care s-a făcut din start cu rea-voință. Dar sunt anumite remedii homeopatice văzute, demonstrate clinic, fără altă medicație, antihistaminică, de exemplu, medicamente homeopatice care scad nivelul de imunoglobuline E. Nu poți să dai ca antihistaminic acel remediu homeopatic. Dar, da, homeopatia este activă. Vorbim de clinici veterinare care tratează animale. Nu poți să le induci sugestia, placebo animalelor.

Simona Dragomir: Spuneai și înainte de emisiune de puiuți de animale.

Dr. Anca Mihalcea: Sunt chiar animale asigurate pe bani serioși, cai de competiție în Austria, am citit că în Anglia există tot așa ferme care tratează homeopatic. Copiii mici, la fel, pe ei nu îi interesează placebo.

Simona Dragomir: Alte discuții pe care noi le-am avut de-a lungul emisiunilor pe care le-am realizat fie la televiziune, fie la radio, iar acum, iată, la Ziarul de Sănătate, și mă bucur că ai venit și aici, Anca, în care îmi spuneai că remediile homeopatice funcționează foarte bine pe copii, pentru că la ei nu au apucat să se schimbe anumite lucruri, nu există efect placebo. Mai greu se gândește copilul la „am luat granulele”…

Dr. Anca Mihalcea: Sunt mici, există copii de câteva luni, de 1 an, nu ai cum să le explici ce este acolo, de multe ori nici nu le dai granulele, le dai dizolvate, cu o seringă, cu apă dizolvată. Ei nu știu ce au luat acolo, dar funcționează.

Simona Dragomir: Hai să vedem un alt mit: pasta de dinți cu mentă ar anula cumva efectul remediilor homeopatice și aș mai adăuga aici, știu că la fel nu trebuie să atingi cu mâna, să nu atingi în linguriță sau cu ceva din metal. E adevărat sau nu?

Dr. Anca Mihalcea: Atunci când se diluează, de exemplu, și eu recomand să se dilueze într-un pahar de sticlă și să se amestece cu o linguriță de plastic. Dacă vorbim de remediile acelea micuțe, unele foarte mici făcute în farmacii artizanal, da, e bine să nu se atingă. Se pot pune în capace, în dopuri, în lingurițe de plastic. Dacă vorbim de remediile standard făcute de marile fabrici pot fi atinse cu mâna pentru că ele sunt impregnate, iar substanța activă este undeva către mijlocul granulei și nu e nicio problemă dacă sunt atinse cu mâna.

Simona Dragomir: Iar cu pasta de dinți?

Dr. Anca Mihalcea: Cu pasta… contează foarte mult cu ce substanță vii imediat după, nu numai menta, cu substanțe foarte aromate. De aceea se recomandă între administrarea de remedii homeopatice și alimentație să existe cam 15-30 de minute. Se poate bea apă, pentru că apa e neutră. Dar nu e numai menta. De fapt, mentolul în cantități foarte mari inactivează puține remedii homeopatice. E vorba și de usturoi, de exemplu, arome foarte puternice, cuișoare, scorțișoară, uleiuri esențiale… Și nu inactivează cât scad absorbția, e vorba de o competiție de absorbție la nivelul gurii. De aceea se recomandă să se lase puțin timp, să se absorbă cum trebuie remediul.

Simona Dragomir: Un alt mit: dacă primesc medicamente alopate, nu mai pot să iau remediile homeopatice.

Dr. Anca Mihalcea: Nu văd nicio legătură. Sunt situații în care nici nu poți să oprești medicația alopată, sunt cazuri vechi: hipertensiuni, insuficiențe cardiace, oameni decompensați. În niciun caz nu le oprești medicația. Cel mult în anumite cazuri, în general, antibiotice, cortizon, efectul homeopatic se instalează mai lent. Dar altflel nu. Atunci când e nevoie și de tratament alopat, care salvează viața, nici nu se pune problema.

Simona Dragomir: Vreau să o salut și pe Steluța, care ne urmărește ori de câte ori suntem aici în direct. La fel, Sorin, salutări de aici de la studioul nostru de la Ziarul de Sănătate. Suntem live alături de voi, discutăm despre homeopatie, remedii homeopatice care ne pot ajuta în această perioadă pentru a ne crește imunitatea. Așteptăm întrebările voastre și avem cele două premii aici, pe masă, Vitamina C Naturală. Știm cu toții că fructele de pădure excelează prin conținutul de vitamina C. Iar acum iarna, că suntem în plină iarnă, deși calendaristic în câteva zile ar fi trebuit să vină primăvara, dar mă uit pe geam și ninge viscolit, în timpul iernii este cumva greu să găsim fructe de pădure, iar un produs cu vitamina C naturală, așa cum este produsul de la Zenyth, pe care noi astăzi vi-l oferim ca premiu dacă ne scrieți cele mai bune întrebări, este foarte potrivit. Acest produs de la Zenyth conține coacăze, măceșe, zmeură, cătină, afine, mure și miere, tot ce avem nevoie pentru a ne întări imunitatea. Văd că sosesc în continuare mesajele și le mulțumesc celor care ne urmăresc. Adina ne întreabă dacă este mai eficientă vitamina C din surse naturale decât vitamina C pastiluță.

Dr. Anca Mihalcea: Se absoarbe mult mai bine și este recunoscută mai ușor de organism. Și eu prefer, când iau vitamina C, caut vitamina C naturală. Mai ales că de multe ori vitamina C sintetică este îndulcită sau vine cu mulți îndulcitori.

Simona Dragomir: Vitamina C naturală pe care v-o oferim astăzi, cea de la Zenyth, este 100% naturală și vă ajută.

Dr. Anca Mihalcea: În general, recomand minerale organice, minerale marine, deci, nu sinteză, nu compuși pe care organismul nu-i recunoaște, nu-i absoarbe sau din contră poate să-i depună aberant, pe vase, în articulații, în rinichi. Mare atenție! Părerea mea este că merită să iei suplimente naturale, din surse naturale.

Simona Dragomir: Sorin ne întreabă ce se întâmplă în cazul melanomului, mai ales după operație, și dacă, bănuiesc că asta te interesează Sorin, remediile homeopatice ajută.

Dr. Anca Mihalcea: Melanomul este o situație, o tumoră foarte agresivă, se dezvoltă tratamente alopate din ce în ce mai eficiente. Homeopatia poate să vină aici foarte personalizat pe remediul de constituție. Așa cum spuneam, în momentul în care cunoști un om poți să faci un tablou și să-i dai un remediu foarte aproape de ceea ce este el ca om, ca manifestări, ca tendințe patologice. Sigur că poate să vină și paleativ, în stadiul foarte tardiv, homeopatia poate să ajute paleativ. Nu mai are eficiența unui tratament, chiar dacă este personalizat, organismul este invadat, când apar însămânțări, metastaze. E foarte greu să rezolvi, dar homeopatia poate să vină pe partea aceasta paleativă. Deci, în diverse stadii ale unor boli, intervine în mod diferit. Exact ca într-o viroză, dacă începi de la primele semne, ai un rezultat, dacă ești deja în faza de stare sau ești în suprainfecție, vine cu alte efecte, vine paleativ.

Simona Dragomir: Hai să revenim la viroze, Anca, pentru că discutăm despre cum ne putem crește imunitatea, cum ne ajută remediile homeopatice pe toți, de la mic la mare, mai ales în această perioadă cu viscol. Ce e de făcut?

Dr. Anca Mihalcea: În primul rând, homeopatia nu ține loc de stil de viață. E bine de precizat.

Simona Dragomir: Adică iei niște remedii homeopatice, nu te hrănești sănătos, nu dormi suficient.

Dr. Anca Mihalcea: Nu înlocuiești asumarea, îți asumi odihnă, hrană, mișcare, respirație… astea sunt importante. Însă homeopatia poate să susțină organismul mai ales în perioadele acute. Infecțiile respiratorii, virozele vin de obicei pe un teren, pe oboseală foarte mare, pe un stres foarte mare, când sistemul endocrin și implicit sistemul imunitar sunt dezechilibrate și atunci homeopatia poate să ne ajute preventiv, de exemplu, din timp să echilibrăm această parte emoțională.

Simona Dragomir: Ai spus preventiv din timp. Cu câte luni înainte ar fi trebuit să ne pregătim pentru iarnă?

Dr. Anca Mihalcea: Măcar o lună-două.

Simona Dragomir: Dar nu e târziu nici acum…

Dr. Anca Mihalcea: Există tratament de fond, de teren, pe care poți să-l faci indiferent de sezon, și există terapia de acut, terapia de fază acută, de debut. Exact cum povesteam, sunt remedii pentru debutul unei viroze, sunt diferite. Există și tendințe ale virozelor de a merge pe anumite tablouri toxicologice. De exemplu, anul acesta a fost foarte frecvent tipul de Arsenicum album, de Hepar sulfur și atunci poți să intervii repede. Sunt aceleași semne: greață, stări de amețeală, frisoane, febră, secreții foarte apoase… foarte multe persoane au fost așa în perioada aceasta.

Simona Dragomir: Oricum nu aș vrea să dăm rețete, remedii.

Dr. Anca Mihalcea: Nu există rețete.

Simona Dragomir: Asta vreau să ne explici: tratamentele acestea homeopatice funcționează personalizat. Dacă tu medicul le recomanzi fiecăruia în parte în funcție de vârstă, de ce boli are, de stil de viață? Astea sunt lucrurile pe care ar trebui să le înțelegem. Nu există o rețetă universal valabilă, iei să zicem acest remediu homeopatic și te-a scăpat de răceală. Nici vorbă.

Dr. Anca Mihalcea: Chiar și vitamina C, sunt persoane care răspund foarte bine, au afinitate foarte mare, au nevoie atunci și au un efect extraordinar. Și persoane care au depozitele, consumă alimente. Pot să spun că eu nu am simțit foarte mult când am luat. În homeopatie e la fel. Există formule gata preparate, dar dacă remediul de acolo nu se potrivește stării tale nu o să-ți facă mare lucru și poate că la tine formula aceea nu a avut efect. Poți să spui că „la mine homeopatia nu a funcționat”.

Simona Dragomir: Anca Bejan ne întreabă ce ne recomandați să bem în acest sezon.

Dr. Anca Mihalcea: În primul rând, apă, este importantă apa, și în al doilea rând, sucuri din fructe, legume, fără însă a exclude fibrele, fructele, legumele ca atare. Shake-uri ar fi ideale în care să se pună pudre de orz, pudre verzi, sunt foarte  eficiente, de fructe de pădure, pudre de cătină, ceaiuri, limonade cu ghimbir, limonade cu fructe de pădure și ghimbir, ceaiuri de plante, de fructe de pădure, de muguri de pin, de brad, măceșe, echinacea.

Simona Dragomir: Vreau să o salutăm și pe Oana Elena Râpeanu, care ne întreabă: „Ce putem administra copiilor pentru a crește imunitatea pe termen lung?”. Mulțumim și pentru această întrebare, Oana.

Dr. Anca Mihalcea: Dacă vorbim de homeopatie, atunci răspunsul meu este remediul lor constituțional. Nu e nimic mai bun decât remediul tău care te caracterizează. Dacă vorbim de fitoterapie, se pot administra diverse extracte fitoterapice, fructe, plante, extracte de muguri, alternate. Mai mult de 3-4 luni e bine să nu se administreze ca să nu se obișnuiască organismul.

Simona Dragomir: Acum și în funcție de vârsta copilului.

Dr. Anca Mihalcea: În funcție de vârsta copilului, de probleme… Acum nici să nu exagerăm cu sistemul imunitar. Trebuie întotdeauna să modulăm, să-l ajutăm nu exagerat, pentru că altfel riscăm să-l dezechilibrăm în sens invers și să ajungem la reacții inadecvate, alergii.

Simona Dragomir: Să ajungem cumva la boli autoimune?

Dr. Anca Mihalcea: Nu o să se întâmple asta, dar e bine să nu exagerăm. Tot timpul imunitatea, imunitatea… Imunitatea se construiește, e ceva ce vine din interior și ține de un echilibru.

Simona Dragomir: Eu cred că dacă ai un copil care nu-ți răcește foarte des, tu la fel, nu răcești foarte des, atunci cred că nu e nevoie să stimulezi. Dacă ceva funcționează, mai bine lași așa.

Dr. Anca Mihalcea: Să faci cure de 10 zile pe lună, de exemplu, de anumite alimente, suplimente sau remediul homeopatic, e mult mai util. Trebuie să te întrebi, într-adevăr, ce se întâmplă când un copil răcește foarte des, nu numai un copil, ci și un adult. Ce e acolo? Acolo sigur e o cauză. Și de multe ori în spate este o cauză emoțională. Fie că are nevoie de atenție, un copil gelos.

Simona Dragomir: Ai grijă și de atmosfera din jur sau de cum sunt părinții astfel încât și copiii să fie echilibrați și sănătoși.

Dr. Anca Mihalcea: În general, e o cauză emoțională care într-adevăr îi scade sistemul imunitar și apărarea foarte mult, iar acel copil cumva „strigă” în felul acesta „Ajutor!”.

Simona Dragomir: Schimbați ceva, că nu e bine!

Dr. Anca Mihalcea: Acești copii chiar au mare nevoie de terapie și de sprijin emoțional, iar remediile homeopatice, fitoterapia îi ajută. Pentru că nu poți să-i dai la nesfârșit medicație de sinteză.

Simona Dragomir: O salutăm și pe Cătălina Mălureanu, care ne întreabă: „Dacă luăm echinacea și vitamina C este de ajuns să prevenim îmbolnăvirile din această perioadă?”.

Dr. Anca Mihalcea: Pe termen scurt, da. Echinacea are și ea reacții adverse. Gândiți-vă că inclusiv homeopatia poate să genereze reacții nedorite. Tot ce este luat pe termen scurt e în regulă. Tot ceea ce uiți să mai oprești tratamentul, inclusiv banala echinacea, care poate stimula sinteza fitoestrogenilor, de exemplu, nu se ia pe termen lung și nu recomand niciodată să iei a la long ceva. Remediile homeopate, la fel, nu se iau pe termen lung. Pentru că au existat cazuri, când au luat ani întregi, și au apărut agravări sau reacții patologice din tabloul toxicologic de bază. În general, remediile homeopatice se iau în acut foarte des, pot fi luate diluate din oră în oră, la 2-3 ore sau de 3-4 ori pe zi, depinde cât de grav este tabloul. Dar există administrări preventiv pe termen lung, cum vorbeam, și o dată la o săptămână, la o lună, la două luni, depinde de nevoi.

Simona Dragomir: Adina ne întreabă dacă Vitamina C de la Zenyth, cea pe care o oferim și noi astăzi cadou, avem două cutii de oferit, deci două persoane vor fi premiate, dacă este bună și pentru copii. Da, Adina, spuneam copiii mai mari de 3 ani. Peste 3 ani și copiii pot lua și îți spun eu că este delicioasă, fie în apă, fie în iaurt sau în ceai. Altcineva ne întreba unde se găsește. „Dacă se găsește Vitamina C pe care o oferiți și în unele magazine naturiste?” Da, se găsește și mai ales pe site-ul www.zenyth.ro. Atenție, Zenyth scris cu y. Și mai aveam aici o întrebare, Mihaela Dănilă ne întreba: „Cât timp și în ce cantitate trebuie luată vitamina C? Vitamina C pe care ne-o prezentați se găsește și în farmacii sau plafare?”. Da, Mihaela, am răspuns, o găsești și pe site, spuneam www.zenyth.ro. Cât timp și în ce cantitate? Cred că ai răspuns cât timp trebuie luată vitamina C. Poate nu ne-a urmărit de la început. Spuneai pentru adulți…

Dr. Anca Mihalcea: Două săptămâni sau se pot face cure: 10 zile pe lună în perioada rece, este exact cât îți trebuie, nici să ai un exces. Și oricum organismul, în general, vitaminele hidrosolubile le elimină dacă nu e nevoie de ele.

Simona Dragomir: Și spuneai legat de cantitate, pentru un adult cât era?

Dr. Anca Mihalcea: În perioada acută: 1 gram, dar dacă, de exemplu, simți deja că începe o viroză poți să iei și 2-3 grame, 4 grame pe zi. Pe termen scurt, câteva zile, nu e o greșeală.

Simona Dragomir: Altcineva întreabă cum se stabilește un tratament homeopatic. Am tot zis că de fapt medicul homeopat stabilește.

Dr. Anca Mihalcea: După un interviu destul de amplu, în care se povestește problema pentru care s-a venit, iar încet-încet întotdeauna ajungi la copilărie, ajungi să întrebi dacă știe că a fost un copil dorit, dacă au fost probleme în sarcină, în primii ani ai copilăriei, ce boli au fost frecvente, pentru că îți atrage atenția. Când cineva îți spune că „toată copilăria am făcut moldamim, am avut streptococ, am trecut dintr-o amigdalită în alta”, atunci îți atrage atenția și te duci undeva cu gândul. Sau, din contră, poate să spună „am suferit toată viața de infecții urinare, nu scap de infecții urinare” și iar îți atrage atenția. Întotdeauna lucrurile care se repetă sau lucrurile importante, particularitățile, constați că foarte multe afecțiuni sunt pe partea dreaptă sau pe partea stângă. O persoană care spune „am dureri de cap pe partea dreaptă, dar și genunchiul drept mă supără frecvent, dar și rinichiul drept am avut acolo ceva”. În homeopatie, lucrurile acestea sunt foarte valoroase.

Simona Dragomir: Dar același remediu merge la oricine?

Dr. Anca Mihalcea: Există persoane care se încadrează pe un remediu, dar care pot să nu fie toți la fel. Dar esența lor este aceeași. De exemplu, noi două putem avea același remediu constituțional, pentru că aceasta este tendința noastră, așa suntem noi construite. Dar eu să manifest ceva mai mult dintr-un remediu, tu să manifești altceva, dar nucleul nostru să fie pe Calcarea carbonica, de exemplu. Sau, din contră, în aceeași familie, mamă – fiică să aibă remedii diferite. nu-i obligatoriu să fie toți la fel. Sunt zeci de remedii.

Simona Dragomir: Deci, iată, ajungem iarăși la medicul homeopat, el știe ce remediu îți este potrivit, ce tratament te ajută. Steluța revine cu o întrebare și îți mulțumesc: „Remediile homeopatice sunt eficiente în combaterea febrei la copii?”. Că tot vorbeam de vreme urâtă, viroze, sunt școlile închise, sper că sunteți sănătoși cu toții acasă, dar mai sunt și copii care au răcit și care erau oricum acasă. Uite, dacă fac febră, remediile homeopatice îi ajută?

Dr. Anca Mihalcea: Depinde de vârstă. Febra este un mecanism bun, e un mecanism care arată că organismul reacționează, că sistemul imunitar produce proteine de șoc, se luptă, își mobilizează ostașii, ca să zicem așa. Într-adevăr, febra nu poți să o lași, mai ales la copiii mici, să treacă de 39, pentru că există întotdeauna un risc de convulsii, de deshidratare, de alterare a stării generale și atunci homeopatia poate să intervină. Întotdeauna, febra trebuie foarte atent urmărită și evoluția copilului la fel. Părintele trebuie să stea, să se ocupe, pentru că nu-i de ajuns un remediu homeopat în febra respectivă. Dar, da, homeopatia poate să prevină dozele mari de antiinflamatoare.

Simona Dragomir: Dar dacă lucrurile se complică, tu ca părinte îți dai seama și este clar că administrezi și medicamente.

Dr. Anca Mihalcea: Trebuie să fii în contact cu medicul și să-i scrii „s-a întâmplat asta, a scăzut febra…”. Poate să fie ondulantă, poate să scadă azi, să crească mâine iar în pusee foarte mari. Trebuie tot timpul să fii foarte aproape în acut.

Simona Dragomir: Adina Zuav revine și spune: „Poate că nu sunt studii care să ateste, dar sunt pacienți. Eu sunt unul dintre ei. Homeopatia nu este efect placebo”. Îți mulțumim, Adina, pentru întrebările adresate și pentru sinceritate.

Dr. Anca Mihalcea: Sunt cazuri în care chiar poți să demonstrezi că homeopatia a avut efecte. Vorbesc de o colică renală, în care cu anumite remedii care au efect antispastic poți să diminuezi foarte mult colica și să ușurezi suferința. Spun acum exemplul unei doamne care a venit acum câțiva ani cu parasomnie… investigată. Adică avea frecvent coșmaruri, se ridica în timpul somnului și pleca prin casă, se lovea de obiecte, fără să se trezească și fără să-ți dea seama. E o situație destul de serioasă, nu era nici o tumoră, nu era nici epilepsie, nu era nici edem cerebral, am investigat și nici nu avea o soluție terapeutică alopată, pentru că avea un glaucom și tot ce ar fi mers în această parasomnie dezechilibra acest glaucom. Atunci homeopatia a mers foarte bine și, numai după tratament homeopat, această doamnă este foarte bine. În momentul de față nu se mai trezește, nu mai pleacă de fapt, se trezește. În cel mai rău caz, mă trezesc la marginea patului.

Simona Dragomir: Doamne-ajută să rămână sănătoasă!

Dr. Anca Mihalcea: Așa este și în viroze. Homeopatia poate, de exemplu, să îți scadă foarte mult intensitatea și frecvența, nu mai răcești atât de des sau nu mai faci episoade atât de zgomotoase de boală. Aici mie mi se pare un câștig suficient în tratament.

Simona Dragomir: Ana Ciucanu spune că merge cu băiatul la homeopat de câțiva ani, însă niciodată nu i-a stat febra cu produse homeopatice. Deci înțeleg că este eficientă homeopatia pentru alte lucruri, dar nu ne spune doamna, pentru că altfel nu ați fi mers cu băiatul ani de zile la homeopat. Însă uite că la băiat la capitolul febră nu funcționează.

Dr. Anca Mihalcea: Noi vorbim așa… didactic sau pe înțelesul tuturor, homeopatia în febră. Dar nu există remedii strict numai pe febră. Sunt remedii pe tabloul care conține și febra sau printre altele se manifestă și cu febră. Poate că a fost ceva lângă sau poate că ar fi trebuit administrată o altă diluție. În acut ai nevoie de diluții mai înalte sau administrate mai des, dizolvate și luate mai des, la o jumătate de oră, din oră în oră. E greu de zis, trebuie întotdeauna văzut tabloul. Și în acut tabloul se schimbă foarte repede. Acum poți să te prezinți într-un fel, mâine este deja un alt tablou. Poate că începutul a fost bun și după aceea ar fi trebui schimbat remediul sau remediul lui de constituție.

Simona Dragomir: Irina Vlădășel spune că: „Belladona este bună pentru scăderea febrei și granulele se administrează în funcție de vârstă sau de greutate?”.

Dr. Anca Mihalcea: Pentru febră sunt cel puțin 100 de remedii mari, Belladona este frecvent administrată, este adevărat, dar nu numai, și Ferum fosforicum și Arsenicum album, multe remedii. Nu există diferențiere pe vârste sau pe greutate. De obicei, 4-5 granule date direct sau 10-15 granule dizolvate în 20 ml de apă, foarte bine agitat și luat câte o linguriță din jumătate în jumătate de oră. Cam asta este doza, nu se schimbă, nu contează. Sau dacă iau mai multe granule e un efect mai puternic? Nu, nici vorbă. Să nu fie mai puțin de 3 granule, să se atingă o concentrație minimă.

Simona Dragomir: Cred că mai sunt multe de povestit, Anca, dar mă bucur că subiectul ales astăzi și prezența ta a stimulat atât de mult telespectatorii noștri. Ne-au scris foarte multe întrebări, sunt convinsă că mai avem ce povesti și te aștept și data viitoare să fii aici pe pagina de Facebook a Ziarului de Sănătate. Îți mulțumesc pentru sfaturi!

Dr. Anca Mihalcea: Cu drag!

Simona Dragomir: Îți doresc să rămâi sănătoasă, tu și copiii tăi! Și toți cei care ne urmăresc. Dragilor, să rămâneți sănătoși, voioși, feriți-vă pe cât puteți de viscol, de ger.

Dr. Anca Mihalcea: Nu chiar…

Simona Dragomir: Aveți grijă la ce mâncați, cât vă odihniți, pentru că ne-a spus Anca că este important.

Dr. Anca Mihalcea: Ce gândiți, ce simțiți…

Simona Dragomir: Rămâneți pozitivi, optimiști și sper din tot sufletul să ne revedem sănătoși în aceeași formulă și data viitoare.

Dr. Anca Mihalcea: Așa să fie!

Simona Dragomir: Mulțumesc, Anca, pentru sfaturi și te aștept să revii!

Dr. Anca Mihalcea: Cu drag! Să fie de folos!

Simona Dragomir: Rămâneți cu noi, avem multe să vă povestim. Pe data viitoare, la următorul nostru live aici, pe pagina de Facebook a Ziarului de Sănătate. Până atunci, toate bune, rămâneți sănătoși, voioși și în ciuda vremii de afară, de ce nu, cu căldură în suflet, este foarte importantă. Pe curând!

Etichete articol:
homeopatieremedii homeopaticevideoviroze respiratoriivitamina C
Articolul anterior
Cum să mâncăm sănătos în post?
Articolul următor
Cum să-ți îngrijești părul?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo