Știați că limba este un organ musculos, puternic, dar totodată extrem de sensibil? Simțul gustului nu ar fi posibil fără papilele gustative de la nivelul limbii. Nu am putea vorbi fără simțul tactil foarte bine dezvoltat al limbii. De asemenea, limba poate fi un radar pentru starea de sănătate a organismului.
O limbă sănătoasă ar trebui să aibă un aspect neted, suplu, să fie ușor umedă și de culoare roz, cu un strat foarte subțire alb-translucid. Însă când limba este acoperită cu o depunere albicioasă poate fi vorba despre o afecțiune a limbii în sine sau despre o problemă care să nu aibă legătură cu acest organ.
Boli care se văd pe limbă
Cea mai frecventă cauză a limbii saburale este deshidratarea sau gura uscată, care reprezintă un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Iată încă un motiv serios pentru a bea suficientă apă pe parcursul zilei. De asemenea, o mare atenție trebuie acordată igienei orale. Dacă dinții și limba nu sunt curățate cu grijă de două ori pe zi, este foarte posibil ca limba să se încarce cu resturi alimentare și depuneri bacteriene sau fungice. De obicei, limba capătă un aspect alb, încărcat atunci când resturile alimentare, celulele moarte și bacteriile din microflora locală se depun între papilele gustative inflamate.
Limba albicioasă poate fi asociată cu numeroși factori. Iată care sunt cei mai importanți:
- Deshidratare
- Igienă orală deficitară
- Sindrom de gură uscată
- Febră
- Infecții streptococice
- Reflux gastro-esofagian, gastrită cronică
- Reacție la anumite medicamente, în special antibiotice, care modifică microbiomul intestinal
- Infecție cu Candida (candidoză)
- Fumat
- Abuz de alcool
- Consumul în exces de alimente picante
- Boli cronice pulmonare sau cardiace
Limba saburală este provocată adesea de supraaglomerarea ciupercii Candida, care trăiește în mod normal în cavitatea bucală și în tractul digestiv. Dar în condițiile unui dezechilibru al microbiomului intestinal, Candida se înmulțește necontrolat și declanșează infecții orale, afte sau amigdalite. Acestea sunt însoțite, pe lângă limba albicioasă, de simptome generalizate cum ar fi oboseala cronică, infecții ale pielii și micoze ale unghiilor, lipsă de concentrare și senzație de confuzie mentală.
În cazul în care depunerea albicioasă nu dispare după hidratare și igienă corespunzătoare și nici după utilizarea unor tratamente antifungice, acest semn poate fi rezultatul unei boli grave. Limba albicioasă este un simptom în boli autoimune cronice, sifilis sau HIV/SIDA. Evident, aceste boli necesită îngrijiri medicale complexe.
Soluții naturale pentru curățarea limbii
Primul pas în terapia limbii albicioase este îmbunătățirea igienei orale, realizarea corectă a periajului dentar și nu uitați că și limba trebuie periată. În cazul în care aveți probleme dentare, carii, infecții, stomatite, adresați-vă unui stomatolog pentru rezolvarea acestora. Apoi este necesar să eliminați obiceiurile nocive pentru sănătatea orală, cum ar fi fumatul, alcoolul, consumul de băuturi carbogazoase. Cel puțin până la dispariția depunerilor de pe limbă, trebuie evitate produsele lactate, fiindcă favorizează producerea de mucus în organism și proliferarea bacteriilor și ciupercilor la nivelul tractului digestiv.
Consumați cel puțin 1,5 litri de apă zilnic și includeți în dietă fructe – mere, citrice, căpșuni, ananas – care curăță limba și dinții. De asemenea, pătrunjelul este remediul din bătrâni care împrospătează respirația și cavitatea bucală. Dar nu vă rezumați doar la mestecarea câtorva frunze de pătrunjel după masă. Introduceți în alimentație cât mai multe superalimente verzi, sunt superconcentrate în enzime naturale, vitamine, minerale, fibre. Toate acestea combat aciditatea, reglează digestia și favorizează detoxifierea. Ca să vă asigurați doza de energie verde, începeți o cură cu Biogreens, superfood organic cu germeni, alge și lăstari.
Țineți cont de aceste reguli generale și, în plus, puteți încerca și unele dintre următoarele soluții naturale pentru curățarea cavității bucale.
Probioticele asigură sănătatea întregului tract digestiv
Un dezechilibru al bacteriilor sănătoase din intestin poate duce inclusiv la infecții orale și suprapopularea limbii cu bacterii. Administrarea unui supliment cu probiotice și consumul de alimente fermentate ajută la echilibrarea microbiomului intestinal. Sunt studii care arată că probioticele sunt benefice și pentru sănătatea orală, deoarece inhibă dezvoltarea agenților patogeni și ajută la prevenirea inflamației limbii. Un bun remediu pe care îl puteți încerca atât ca sursă de probiotice, cât și datorită acțiunii astringente a sucului de lămâie este limonada pe care o prezentăm aici.
Bicarbonat de sodiu pentru neutralizarea acizilor din gură
Una dintre multiplele utilizări ale bicarbonatului de sodiu este curățarea cavității bucale. Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a exfolia limba, îndepărtând reziduurile care se acumulează pe limbă și menținând un nivel bun al pH-ului în gură prin neutralizarea acizilor. Un studiu efectuat de Facultatea de Stomatologie de la Universitatea din Iowa a scos la iveală că bicarbonatul de sodiu inhibă dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans în salivă și placă bacteriană. Cum se utilizează? Amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu cu suc de lămâie până când se creează o pastă. Săptămânal, periați-vă dinții și limba cu acest amestec fie simplu, fie în combinație cu pastă de dinți.
Detoxifierea gurii cu ulei de cocos
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune remedii ayurvedice pentru eliminarea bacteriilor din gură și detoxifierea orală. Potrivit terapiei Ayurveda, curățarea limbii cu ulei de cocos reprezintă purificarea întregului organism, deoarece fiecare zonă a limbii este conectată la diferite organe ale corpului. Spre exemplu, vârful limbii corespunde inimii, porțiunea imediat următoare are legătură cu plămânii, partea dreaptă reflectă starea vezicii biliare, iar partea stângă are legătură cu ficatul. Partea din mijloc oferă indicii despre starea stomacului și intestinului, iar partea din spate, despre rinichi și vezica urinară.
Uleiul de cocos poate fi folosit ca soluție de îmbunătățire a sănătății orale. O lingură de ulei de cocos se menține în gură timp de 10 minute. După aceea se clătește gura cu apă caldă și se periază dinții ca de obicei. Uleiul de cocos s-a dovedit foarte eficient pentru împrospătarea respirației și reducerea bacteriilor care pot cauza limbă albicioasă. Uleiul de cocos are puterea de a învinge și candidoza.
Apă de gură cu sare de mare
Sarea de mare are numeroase beneficii, inclusiv proprietăți antibacteriene. Prin simpla gargară cu apă în care se dizolvă sare de mare pot fi eliminate bacteriile și toxinele care cauzează limbă albicioasă. În plus, sarea de mare poate fi folosită și ca atare, pentru exfolierea depunerilor de pe limbă. Spre deosebire de sarea obișnuită, sarea de mare lasă în urmă minerale sănătoase și elemente care ajută la echilibrul electrolitic al organismului.
Usturoiul, remediu antifungic
Datorită acțiunii antifungice, usturoiul este un tratament natural eficient împotriva candidozei bucale. Cercetările arată că alicina, cea mai importantă substanță activă din usturoi, poate fi la fel de eficientă ca fluconazolul, un medicament antifungic utilizat pe scară largă împotriva infecțiilor cu drojdii și ciuperci. Pentru tratarea candidozelor orale se administrează un cățel de usturoi pe zi, preferabil usturoi ecologic.
Uleiul de organo, antiinfecțios natural
Uleiul de oregano are proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare și antioxidante. Un studiu publicat în 2010 în Jurnalul brazilian de Microbiologie a confirmat că uleiul de organo are o acțiune antifungică puternică împotriva Candidei și poate reprezenta un tratament alternativ pentru afte bucale și limbă saburală.
Gargară cu turmeric
Turmericul are și el proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare de excepție. Așadar, o soluție din pudră de turmeric cu apă călduță poate fi un foarte bun remediu natural pentru gargară. Cavitatea bucală va fi curată și veți scăpa de aspectul încărcat al limbii.
Dacă limba nu se curăță în câteva zile după încercarea acestor tratamente naturale, adresați-vă medicului pentru descoperirea cauzelor posibile și tratament adecvat.
Surse:
draxe.com/white-tongue/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0028129/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897872/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12017929
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768597/
www.earthclinic.com/cures/tongue2.html