Rețete, Video

Rețetă: Gâscă pe varză

Autor:
1 comentariu
Vezi toate articolele despre:
dietăNutrițierețetăsfaturivideo

Această rețetă vă arată cum să pregătiți o gâscă delicioasă la cuptor și cum să-i păstrați untura, pentru a o folosi ulterior la gătit. Această metodă se poate folosi pentru orice pasăre grasă de la care doriți să păstrați untura.

Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • o pasăre grasă (gâscă, rață, găină grasă);
  • o varză tăiată fideluță.

Pentru baiț:

  • 1/2 lingură sare grunjoasă la fiecare litru de apă;
  • plante aromate (de exemplu: cimbru, rozmarin, foi de dafin, cuișoare, anason stelat, scorțișoară, ardei iute, usturoi, coji de citrice).

Secretul unei cărni moi și însiropate și al unei cruste crocante este baițul, adică păstrarea cărnii în apă sărată în noaptea de dinainte de a o găti. Pentru untură, trebuie să aveți grijă să înlăturați apa din ea.

Puteți pune pasărea la baiț chiar și dacă este congelată (în felul acesta nu trebuie neapărat să o țineți la loc foarte rece).

Puneți gâsca într-o oală încăpătoare și acoperiți-o cu apă rece. Adăugați jumătate de lingură de sare pentru fiecare litru de apă. Acoperiți oala cu capac și lăsați-o la un loc răcoros peste noapte. Dacă doriți să faceți un baiț aromat, pregătiți un „ceai“ din mirodenii parfumate. Lăsați-l la răcit, apoi adăugați peste baițul cu sare.

A doua zi scoateți gâsca din apă, lăsați-o la scurs vreo 15-20 de minute și uscați-o bine cu șervețele. Puneți-o în vasul pentru copt fără a adăuga nimic altceva. Acoperiți cu capac și puneți-o la cuptorul încins, la foc mediu, cam o oră – o oră și jumătate, în funcție de mărimea păsării și de cuptorul vostru. După acest timp, verificați cum arată: ar trebui să fie cam jumătate gătită și să vedeți grăsimea în oală. Lăsați să se răcorească un pic pentru a o manevra mai ușor. Scoateți pasărea din oală și turnați grăsimea într-un alt vas. O să vedeți că spre sfârșit, pe fundul oalei o să rămână niște sos cu apă. Aveți grijă să nu îl turnați în vasul cu grăsime.

Adăugați în sosul rămas varză tăiată fideluță și puneți gâsca înapoi în oală. Acoperiți și băgați la cuptor, la foc mic, pentru încă o oră sau o oră jumătate. Când e aproape gata, luați capacul și lăsați-o să se rumenească pentru încă vreo 10 minute.

După ce ați savurat gâsca, haideți să ne ocupăm de untură, care a fost între timp ținută la rece. Scoateți grăsimea solidă cu o lingură și transferați-o într-o crăticioară. O să vedeți că pe fundul vasului s-a format un strat de gelatină. Aveți grijă să scoateți doar grăsimea, fără a atinge stratul de gelatină (piftie), pe care îl puteți mânca sau folosi la gătit, este absolut delicios!

Puneți untura la foc foarte mic, cel mai mic pe care îl aveți, până când grăsimea devine lichidă. Eu am ținut-o pe sobă vreo jumătate de oră.

Lăsați un pic la răcit, apoi decantați într-un borcan curat și uscat. Puneți etichetă cu conținut și dată și gata! Aveți cea mai delicioasă untură pentru gătit. Cartofii copți la cuptor în această untură sunt cei mai buni cartofi!

 

 

Etichete articol:
dietăNutrițierețetăsfaturivideo
Articolul anterior
Povestea colagenului: beneficii și recomandări
Articolul următor
Rețetă: Ce trebuie să știi dacă vrei să îți faci acasă cosmetice naturale?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

1 comentariu. Leave new

  • Foarte interesanta tehnica! Chiar am o rata pe care o voi prepara in acest mod.Multumesc pentru retete si pentru sfaturi si te mai astept cu noutati!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
RețeteVideo