Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum ne întărim imunitatea?

Autor:
Vezi toate articolele despre:
imunitaterăcelivideovirozevitamina Cvitamina D

Imunitatea: un subiect la ordinea zilei în sezonul rece. Simona Dragomir a abordat acest subiect cu doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, competență apifitoterapie. Ce este imunitatea? Cum ne întărim imunitatea în sezonul rece? Când trebuie să luăm măsuri pentru copii? Dar pentru adulți?

Simona Dragomir: Bun venit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre imunitate. Cum ne putem păstra o imunitate bună, crescută? Alături de noi se află doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie. Bine ai venit, Ruxandra, la Ziarul de Sănătate!

Dr. Ruxandra Constantina: Bine v-am găsit!

Simona Dragomir: Mă bucur să te revăd! Hai să discutăm un pic ce este imunitatea. Ce înseamnă imunitatea pentru organism?

Dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea este un termen foarte utilizat și de multe ori nu foarte bine înțeles. Imunitatea reprezintă capacitatea proprie a organismului de a identifica, a neutraliza și a elimina tot ceea ce consideră el a fi străin organismului, a fi nociv, inamic, non-self. În această categorie intră microorganisme patogene, de tip ciuperci patogene, bacterii, protozoare, virusuri, toxine și, nu în ultimul rând, intră și celulele canceroase, care suferă o degenerare tumorală, sau de multe ori propriile celule ale corpului.

Simona Dragomir: Dar avem nevoie cu adevărat de o stimulare a imunității? Dacă da, în ce condiții? Există riscul, dacă am făcut prea multe eforturi și am stimulat prea mult, să apară vreo boală autoimună? Cum ar trebui procedat?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, foarte bine ai pus problema. Imunitatea noastră, în primul rând, este naturală, o dobândim de la mamă, și aici e foarte important ce imunitate avea mama și să alăpteze cât mai mult, pentru că se transmit anticorpii prin laptele matern…

Simona Dragomir: Ce bine că nu am greșit că mi-am alăptat copiii până la 3 ani și jumătate, pe amândoi. Am exagerat puțin.

Dr. Ruxandra Constantina: Cel puțin 6 luni-1 an, dacă se poate. După care, ca și adult, nivelul imunității noastre depinde foarte mult de stilul de viață pe care îl avem: alimente cât mai naturale, cât mai puțin procesate, hidratarea, respectarea orelor de odihnă, diminuarea efectelor nocive ale stresului, pentru că stresul scade imunitatea, renunțarea la obiceiuri nocive, cum ar fi alcool în exces, fumat. Deci, toate acestea ne influențează stilul de viață. Acum, trăind într-un oraș poluat, aglomerat, noi fiind foarte stresați și de multe ori neavând posibilitatea să mâncăm foarte natural și foarte sănătos pentru că nu avem grădina proprie, atunci normal că imunitatea noastră este agresată și are de suferit. Trebuie să o stimulăm, dar în mod natural, doar la indicația unui medic specialist naturopat și pe perioade limitate de timp.

Simona Dragomir: Practic, în cure periodice. Spuneai de o stimulare naturală a imunității, cred că fructele ne ajută și dacă avem la dispoziție suplimente 100% naturale, cum ar fi acest supliment 100% natural cu vitamina C.

Dr. Ruxandra Constantina: Sigur, vitaminele, mineralele, antioxidanții se găsesc în fructe, legume cât mai puțin tratate chimic. Dar pentru că ne este foarte greu să găsim aceste surse naturale și să mâncăm cum ar trebui, câteva porții de legume și câteva porții de fructe pe zi, atunci eu recomand totdeauna suplimentarea prin folosirea unor produse, a unor suplimente naturale, cum este vitamina C extrasă din fructe de pădure. Vitamina C Naturală este mult mai mult decât acidul ascorbic, cuprinde bioflavonoide, antocianidine, care acționează și ne cresc sau ne mențin imunitatea la cote maxime.

Simona Dragomir: Cui ne adresăm atunci când vrem să alegem suplimentele acestea care să ne ajute la creșterea imunității? Spuneai că ar trebui să ne adresăm medicului. Să ne explici de ce?

Dr. Ruxandra Constantina: Terapiile naturiste au efecte extraordinar de benefice, dar trebuie recomandate de către un medic specialist în apifitoterapie, naturopatie, homeopatie. Aceste suplimente ne fac bine, dar luate în doze mari, necorespunzător, pe perioade lungi de timp, pot stimula în mod agresiv imunitatea și pot declanșa fenomene alergice sau chiar boli autoimune.

Simona Dragomir: Iată că trebuie să apelăm la un specialist, cum ar fi un medic fitoterapeut, așa cum ești și tu. Cine are nevoie de stimularea imunității?

Dr. Ruxandra Constantina: În primul rând, limitele de vârstă: copiii din colectivități și bunicii, în special dacă au afecțiuni cronice degenerative. Dar părerea mea ar fi că toți avem nevoie de o cură judicioasă de 1 lună, pentru că trăim într-un oraș poluat, stresant, nu ne alimentăm așa cum trebuie, nu ne odihnim. Și atunci o cură cu preparate imunostimulatoare și imunomodulatoare, cum ar fi echinacea, chimenul negru, ciupercile asiatice ( maitake, shiitake, astragalus, ganoderma), preparatele stupului (polen, păstură, lăptișor de matcă, propolis), toate ne modulează în mod natural imunitatea.

Simona Dragomir: Să discutăm puțin și despre copii, mai ales copiii care intră în colectivitate. Este firesc să mai și răcească. De la câte episoade de răceală pe an să ne alarmăm? Sau mai bine dăm ceva preventiv să le crească imunitatea astfel încât să nu ajungă la episoade repetate de răceală? Cum ar fi bine să procedăm noi ca părinți?

Dr. Ruxandra Constantina: În general, orice copil răcește de 5-6-7 ori pe an. Important este să nu facă forme complicate, cu sinuzită, pneumonii repetate, traheite, laringite, care la copilul mic știm că sunt periculoase. De aceea, le-am recomandat părinților, și aceia care mi-au urmat sfatul chiar au fost fericiți, să urmeze o cură de 2-3 săptămâni, 1 lună, în cazul în care copilul prezenta infecții severe și repetate, cu aceste produse imunomodulatoare și imunostimulatoare. S-a văzut rezultatul benefic imediat, întrucât copilul a frecventat colectivitatea, a mai răcit, i-a curs nasul, a tușit puțin, însă a trecut foarte ușor, fără să fie nevoie să apeleze la antibiotic.

Simona Dragomir: Iată și Vitamina C Naturală de la Zenyth ajută, este ușor de administrat, fie în apă, și are un gust senzațional, fie în iaurt, și obții un delicios iaurt cu fructe.

Dr. Ruxandra Constantina: Mulți m-au întrebat „dar care este diferența, că și o vitamină C sintetică…” Nu, în primul rând, are o biodisponibilitate crescută, deci se absoarbe foarte bine și are acțiune acolo unde trebuie.

Simona Dragomir: Tot de la Zenyth vă recomand, eu l-am testat și sunt foarte încântată, ColonHelp Junior. Are bucăți de fructe și este senzațional, mai ales în perioada aceasta în care răcim cu toții.

Dr. Ruxandra Constantina: Și să nu uităm că imunitatea digestivă este foarte importantă. O imunitate digestivă bună înseamnă o imunitate generală a organismului foarte bună. De aceea, trebuie să consumăm prebiotice și probiotice. Încă o vitamină care ne ajută la menținerea unei bune imunități este vitamina D. La noi nu prea se dozează vitamina D, nu avem acest obicei. Să mergem și să ne dozăm din sânge vitamina D. Poate fi carențială, insuficientă, și în funcție de aceasta vom lua un supliment cu vitamina D3, 1.000-2.000 de unități internaționale.

Simona Dragomir: Dar dacă am răcit, mai luăm ceva suplimente care să ne ajute să treacă mai ușor răceala?

Dr. Ruxandra Constantina: Absolut, bineînțeles, vom lua în continuare preparate puternice care să ne crească imunitatea și să ne ajute organismul în lupta lui acută cu infecția. Hidratarea ne ajută, ceaiurile cu adaos de lămâie și miere. Și este foarte important în această perioadă să ne administrăm și antibiotice naturale: vorbim de uleiurile esențiale de tea-tree, de cimbru, de lavandă, de eucalipt, care acționează foarte puternic antiseptic, antibiotic, dar nu au efectele adverse ale antibioticelor.

Simona Dragomir: Cred că și usturoiul ajută.

Dr. Ruxandra Constantina: Sigur că da, și usturoiul. Există diferite preparate, comprimate, tincturi, extracte gemoterapice. De aceea vă spun că este bine să apelăm la sfatul unui medic care ne va recomanda cel mai bun produs pentru tipul nostru de afecțiune și care are efecte terapeutice maxime.

Simona Dragomir: Mulțumim pentru sfaturi, Ruxandra!

Dr. Ruxandra Constantina: Cu multă plăcere!

Simona Dragomir: Te așteptăm să revii aici la Ziarul de Sănătate, sunt convinsă că vom găsi nenumărate subiecte interesante de discutat. Îți mulțumim și te așteptăm să revii! Iar voi rămâneți cu noi pentru că avem multe să vă povestim. Rămâneți sănătoși, voioși, cu o imunitate bună, care să vă ferească de tot felul de probleme de sănătate. Pe curând! Rămâneți cu noi!

Etichete articol:
imunitaterăcelivideovirozevitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Sare aromată
Articolul următor
Povestea colagenului: beneficii și recomandări
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo