Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum și ce mâncăm de sărbători?

Autor:
Vezi toate articolele despre:
dietădigestieenzime digestiveficatNutrițiesărbătorisfaturivideo

Vin sărbătorile. Abia așteptăm mesele de sărbătoare, alături de familie și prieteni… Cum mâncăm de sărbători? Și mai ales ce mâncăm ca să evităm problemele digestive? Aflăm astăzi de la Simona Dragomir și dr. Ruxandra Constantina.

Video transcript

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre ce putem face astfel încât să avem o digestie bună de sărbători. Adică să nu apară complicații și tot felul de probleme de sănătate care să ne strice sărbătorile și să ajungem la camera de gardă a spitalelor. Nu ne dorim acest lucru! De aceea am invitat-o astăzi pe doamna dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în api-fitoterapie, să ne spună cum să mâncăm, ce mici trucuri să mai aplicăm, astfel încât să ne bucurăm de sărbători și de bucatele noastre tradiționale, care sunt gustoase, bune, dar care pot declanșa o serie de probleme de sănătate.

Dr. Ruxandra Constantina: Așa este. În perioada de sărbători, pe lângă bucurie, lumină, este bine să folosim moderație și cumpătare în tot ce mâncăm. Normal, mâncăm din toate…

Simona Dragomir: Cred că sfatul e valabil tot restul anului.

Dr. Ruxandra Constantina: Bineînțeles. Important ar fi să nu mâncăm la aceeași masă toate bunătățile preparate, iar la sfârșit să mai stropim cu vin și băuturi dulci carbogazoase din comerț. Deci, să le distanțăm. După aceea, este bine ca la prepararea acestor alimente să folosim din plin diferite condimente aromatice: ghimbir, busuioc, mentă, șofran, chimen, anason, rozmarin, după gust…

Simona Dragomir: După gust și preferințe…

Dr. Ruxandra Constantina: Aceste condimente conțin uleiuri eterice care îmbunătățesc digestia și absorb gazele intestinale. Este foarte importantă și folosirea alcoolului. Nu beți niciodată alcool pe stomacul gol, ci în general, după ce ați mâncat mâncare solidă. Aici atrag atenția celor care au probleme cu ficatul. Este bine să folosim plante care regenerează, protejează, detoxifică ficatul și în același timp stimulează secreția și excreția de bilă, care știm că ajută la digestie, în special digestia grăsimilor. Vorbim de păpădie, anghinare, sunătoare, pe care le folosim sub formă de capsule sau ceaiuri sau tincturi, administrate cu 15-30 de minute înainte de masă. Armurariul este o plantă excelentă regeneratoare hepatică. Deci folosiți extractele de armurariu dacă consumați, și sigur consumați, în această perioadă mai mult sau mai puțin alcool.

Simona Dragomir: Ajută cumva să luăm și suplimente alimentare 100% naturale care să îmbunătățească digestia?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, sigur că da. Este bine pentru cei care se știu că au probleme cu digestia sau chiar pentru noi care nu avem probleme cu digestia, dar facem un ușor exces alimentar în aceste zile, să avem întotdeauna în casă trusa verde. Vă recomand enzimele vegetale extrase din papaya și ananas. Aceste două fructe conțin bromelaină și papaină care îmbunătățesc foarte bine digestia. Se iau comprimatele în timpul mesei sau la sfârșitul mesei, cu puțină apă.

Simona Dragomir: Ce bine că avem de la firma Zenyth, sunt 100% naturale!

Dr. Ruxandra Constantina: De asemenea, cărbunele, pe care îl folosim de pe vremea bunicii, a rămas la fel de benefic și acum. Aveți totdeauna în casă un preparat cu cărbune. Carbo Forte este foarte bun, tot așa luat în timpul mesei, pentru că este carminativ antiseptic.

Simona Dragomir: Să vedem acum cum ar trebui să știm dacă suntem în suferință. Să ne spui ce semnal de alarmă dă organismul când mâncăm prea mult sau prea gras de sărbători.

Dr. Ruxandra Constantina: Persoanele sănătoase pot să facă o indigestie sau dischinezie biliară, ușoară jenă în partea dreaptă, gust amar, senzație de vomă, colici abdominale. Însă persoanele care au probleme, de exemplu, cele cu gastrită sau ulcer sau boală de reflux, care au o hipersecreție gastrică, pot avea o simptomatologie mult mai accentuată: dureri, arsuri… În aceste cazuri, totdeauna, înainte de masă folosiți niște preparate naturale care reglează aciditatea gastrică, de tip extracte de gălbenele, salcâm, cătină. Sucul proaspăt preparat din cartofi, varză reduce aciditatea gastrică. La fel, sucul de aloe e foarte bun. Un semnal de alarmă este pentru persoanele care se știu cu suferințe ale vezicii biliare, care pot face o colică biliară extrem de violentă, cu dureri în partea dreaptă, însoțite de alterarea stării generale. De multe ori apare febra, dacă facem o colecistită. Aceasta este o urgență medicală, ca și pancreatita.

Simona Dragomir: Pancreatita poate pune viața în pericol, poți să mori din cauza unei pancreatite.

Dr. Ruxandra Constantina: Absolut. Pancreatita este generată de un consum de mâncare grea, grăsime animală, stropit cu alcool. Mare atenție! Nu ne dorim așa ceva! Încă un semnal de atenție îl adresez cardiacilor. În această perioadă să nu renunțați la medicație, în ideea că luăm o gură de alcool și nu mai luăm tratamentul. Preparatele să conțină mai puțină grăsime animală, mai puțină sare și mai puțin dulce. Atenție și la cei cu diabet! Așadar, dacă vom mânca în această perioadă cu moderație și cumpătare, dacă vom avea aceste suplimente în casă, la nevoie… Să nu uităm de hidratare cu ceaiuri. Ceaiul de ghimbir este foarte bun, ușurează digestia și înlătură senzația de greață. Să nu uităm de ceaiurile asiatice, ceaiul verde, negru, ceaiul alb, care la fel îmbunătățesc digestia. Vom trece cu bine de această perioadă… deosebit de frumoasă…

Simona Dragomir: Dar grea din punct de vedere al digestiei și alimentației, mai ales dacă venim după o perioadă de post, și, într-adevăr, deosebit de frumoasă. Mulțumim pentru sfaturi! Am reținut: cumpătare, suplimente naturale care să ne ajute și să împărțim consumul alimentelor, sarmalele le mâncăm la o masă, dacă plecăm în vizită la prieteni mâncăm alt fel de mâncare.

Dr. Ruxandra Constantina: Iar desertul, ca și fructele, separat, la 2-3-4 ore după masă.

Simona Dragomir: Mulțumim pentru sfaturi. Sărbători frumoase, cu sănătate, cu bucurii!

Ruxandra Constantina: Mulțumesc, asemenea!

Simona Dragomir: Știm că ne veți urmări în continuare la Ziarul de Sănătate, pregătim multe lucruri frumoase pentru voi, pentru că vrem să rămânem cu toții sănătoși, frumoși, voioși. Pe curând!

Etichete articol:
dietădigestieenzime digestiveficatNutrițiesărbătorisfaturivideo
Articolul anterior
Când și de ce apare osteoporoza?
Articolul următor
Sfaturi simple pentru sărbători fără stres
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo