Osteoporoza, boala oaselor fragile, afectează tot mai multe persoane, în special femei, după vârsta de 50 de ani. Structura osoasă se formează în copilărie și tinerețe, iar în jurul vârstei de 30 de ani, masa osoasă atinge apogeul. La fel ca alte țesuturi din organism, osul se regenerează în permanență. Prin procesul de resorbție osoasă se elimină vechiul os și se produce un nou os prin procesul de formare osoasă. După 40 de ani este important ca organismul să mențină echilibrul între aceste procese. Osteoporoza apare atunci când, din diverse cauze, se pierde echilibrul dintre resorbția osoasă și formarea osoasă. Oasele devin poroase, ceea ce se traduce prin pierderea densității minerale osoase. Și totuși de ce apare osteoporoza? De ce sunt mai afectate femeile decât bărbații? Află răspunsurile cu ajutorul Simonei Dragomir.
Video transcript
Bun găsit, dragii mei! Astăzi v-am pregătit informații importante despre osteoporoză. Boala oaselor fragile afectează tot mai multe persoane, în special femei, după vârsta de 50 de ani. Numele bolii vine din limba latină și înseamnă „os poros”.
Osul este un țesut viu și complex. Ca să înțelegem cum apare osteoporoza, să privim puțin în interiorul osului. În os se află spații mici, asemenea unui fagure de miere. Osteoporoza crește dimensiunile acestor spații, făcând ca oasele să își piardă densitatea și rezistența.
Structura osoasă se formează în copilărie și tinerețe, iar în jurul vârstei de 30 de ani, masa osoasă atinge apogeul. La fel ca alte țesuturi din organism, osul se regenerează în permanență. Prin procesul de resorbție osoasă se elimină vechiul os și se produce un nou os prin procesul de formare osoasă. După 40 de ani este important ca organismul să mențină echilibrul între aceste procese.
Osteoporoza apare atunci când, din diverse cauze, se pierde echilibrul dintre resorbția osoasă și formarea osoasă. Oasele devin poroase, ceea ce se traduce prin pierderea densității minerale osoase.
Osteoporoza este o boală silențioasă. Adesea este descoperită în cel mai dureros mod posibil, adică odată cu prima fractură osteoporotică. Chiar și o traumă extrem de mică, banală, cum ar fi, de exemplu, lovirea într-un colț de masă, poate cauza ruperea oaselor firave. Iar o alunecare pe gheață se poate transforma într-o dramatică fractură de șold.
Cine riscă să dezvolte osteoporoză? Persoanele care prezintă deficit de vitamina D și aport scăzut de calciu, femeile aflate la menopauză, bărbații cu un nivel scăzut de testosteron, persoanele cu un stil de viață dezechilibrat, pacienții cu disfuncții tiroidiene, poliartrite reumatoide, diabet sau alte boli autoimune.
Datele arată că deficitul de vitamina D este o cauză principală a osteoporozei. Cu cât nivelul vitaminei D este mai scăzut, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare. Așadar, primul pas în tratarea osteoporozei este asigurarea unui nivel optim al vitaminei D, spun specialiștii.
Cum îți asiguri necesarul de vitamina D pentru oase puternice? Sunt necesare aproximativ 20 de minute de expunere directă la lumina soarelui, pentru că vitamina D este singura vitamină formată în piele sub acțiunea razelor ultraviolete. Dar ce facem în sezonul rece, când nu beneficiem de zile însorite? Atunci trebuie să consumăm lactate, pește, ciuperci, dar alimentația este insuficientă. Pentru oase puternice, vă puteți baza pe suplimentele cu vitamina D3.
Aveți grijă de voi și rămâneți alături de Ziarul de Sănătate! Noi așteptăm întrebările și opiniile dvs. pe site-ul www.hellosanatate.ro și pe pagina de Facebook.