Criza ouălor contaminate cu insecticidul Fipronil ia amploare în Europa, ajungând și în România. Inspectorii DSVSA Timiș au sechestrat joi, 10 august, o cantitate de 1.000 kg de gălbenuș de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenind din Germania. Lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, urmând ca întreaga cantitate să fie incinerată, informează site-ul stirileprotv.ro. Comisia Europeană a transmis autorităților sanitar-veterinare din toate statele membre să monitorizeze permanent importurile de ouă.
De unde a pornit scandalul ouălor contaminate?
La originea acestei crize se află o fermă de păsări din Olanda, care a utilizat pentru deparazitare un produs pe baze de plante falsificat, Dega 16, contaminat cu Fipronil, o substanță activă din mai multe insecticide. Utilizat în mod obișnuit ca produs veterinar împotriva puricilor, căpușelor și acarienilor, Fipronil este interzis în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Ferma olandeză a achiziționat produsul incriminat de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit Agerpres, care citează presa internațională, firma belgiană ar fi cumpărat cantități mari de Fipronil din România.
Scandalul a izbucnit la începutul lunii iunie, în Belgia și Olanda. Inițial, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Belgia a fost acuzată dur peste hotare pe motiv că nu a acționat suficient de repede după depistarea contaminării cu Fipronil, dar săptămâna aceasta, ministrul belgian al Agriculturii a replicat că olandezii au ascuns faptele și au răspuns târziu solicitărilor. Olanda ar fi depistat ouă contaminate cu Fipronil încă din noiembrie 2016, dar nu a informat partenerii europeni, informează agenția Associated Press.
Cert este că, în tot acest timp, loturi de ouă contaminate au ajuns în supermarketuri din 11 țări europene, printre care Franța, Germania, Marea Britanie, Suedia, Elveția, Luxemburg, inclusiv România. Oficiali germani au afirmat că peste 3 milioane de ouă contaminate au fost livrate doar în Germania de ferme avicole din Olanda. Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție, dar criza este departe de a fi încheiată. În Olanda și Belgia se desfășoară ample investigații și percheziții în fermele de păsări.
Ce este Fipronil și cum poate fi depistat?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că Fipronilul este o substanță moderat toxică, iar ingerată în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne, afectând în special ficatul, rinichii și glanda tiroidă, informează Mediafax.
Substanța Fipronil poate fi depistată rapid, cu o limită de determinare de 0,005 mg/kg, prin analize efectuate de grupul german Wessling, informează site-ul roaliment.ro. Având o experiență de foarte mulți ani în analiza Fipronilului, specialiștii Wessling au optimizat metoda de screening pentru ouă și au ajuns să aibă o limită de detecție foarte fină, de doar 0,005 mg/kg, într-un timp scurt. Analiza se face în cadrul laboratorului Wessling din Berlin, cu reprezentanță și în România.
Surse:
stirileprotv.ro/stiri/sanatate/scandalul-oualor-contaminate-cu-fipronil-ajunge-si-in-romania.html
www.agerpres.ro/economie/2017/08/11/comisia-europeana-convoaca-o-reuniune-pentru-a-analiza-problema-oualor-contaminate-cu-insecticid-09-44-08
fr.news.yahoo.com/origine-scandale-cas-france-l-091407007.html
www.roaliment.ro/siguranta/scandalul-oualor-contaminate-cu-fipronil-solutii-pentru-depistare-rapida/
www.mediafax.ro/externe/scandalul-oualor-contaminate-ue-convoaca-intrunire-de-urgenta-romania-printre-tarile-afectate-comisarul-pentru-sanatate-cere-olandei-belgiei-si-germaniei-sa-inceteze-cu-acuzatiile-reciproce-16690997