1. Fii mereu activ!
Mergi pe jos minimum 30 de minute în fiecare zi și fă sport de 3 ori pe săptămână. Cu cât te miști mai mult, cu atât articulațiile își vor păstra mobilitatea și flexibilitatea.
2. Nu exagera cu exercițiile fizice!
Cei care fac antrenamente intensive în fiecare zi suferă mult mai frecvent de dureri articulare. Exercițiile fizice intensive și efectuate incorect, uneori, pot duce la o uzură a articulațiilor și la apariția problemelor articulare înainte de vreme.
3. Ține spatele drept atunci când stai pe scaun!
Atunci când stai pe scaun, adoptă o poziție corectă: spatele drept, nu ușor cocoșat și nici cu umerii lăsați. Nu sta picior peste picior pentru că vei îngreuna circulația la nivelul membrelor inferioare, iar coloana vertebrală nu va sta dreaptă.
4. Fă pauze mici și dese!
Ai un job de birou? Petreci multe ore pe scaun? O dată la o oră ia-ți o pauză de câteva minute și fă câțiva pași prin încăpere!
5. Ai grijă când ridici greutăți!
Ridicarea greutăților, mutatul mobilei, căratul cumpărăturilor, plimbatul celor mici în brațe îți pot afecta coloana vertebrală. Atunci când ridici un obiect greu, folosește mușchii picioarelor, nu mușchii spatelui, evită ridicările mai sus de umăr și asigură-te că ai spatele drept.
6. Menține-ți greutatea normală!
Obezitatea pune presiune suplimentară pe articulații, în special pe articulațiile genunchilor. Potrivit statisticilor, femeile supraponderale au un risc de 4 ori mai mare de a face artrită a genunchiului, iar bărbații obezi de 5 ori mai mare.
7. Ai grijă la pantofii cu toc!
Pantofii cu toc foarte înalt pot modifica postura, cresc presiunea pe gleznă și genunchi și pot favoriza osteoartrita după o anumită vârstă. Încălțămintea este foarte importantă și atunci când faci sport. Dacă faci jogging, de exemplu, alege pantofi de alergare eficienți în atenuarea șocurilor, pentru a evita durerile de articulații și accidentările.
8. Consumă legume verzi!
Salata verde, spanacul, broccoli, varza, pătrunjelul, varza Kale pot încetini degradarea cartilajului articular și pot preveni scăderea densității osoase.
9. Renunță la fumat!
Fumătorii au un risc mai mare să sufere fracturi decât nefumătorii. Explicația este una simplă: fumatul poate reduce masa osoasă, ceea ce favorizează apariția osteoporozei.
10. Nu abuza de cafea!
Studiile au arătat că, în exces, cafeina poate duce la demineralizarea oaselor. Cafeina poate favoriza inflamația sistemică în organism și poate crește chiar riscul de artrită reumatoidă, potrivit publicației Annals of Rheumatic Diseases (SUA).