Fructele și legumele, pe lângă gustul plăcut pot face adevărate miracole în sensul menținerii sănătății, o alimentație echilibrată susținând funcționarea optimă a organismului în general și în rândurile care urmează a creierului în particular.
Pentru păstrarea capacității cognitive Revista ”Live Science” recomandă nucile. Acestea conțin antioxidanți cu efect protector asupra ADN-ului celulelor cerebrale dar stimulează și capacitatea de memorare, învățare și coordonare a mișcarilor.
Spanacul determină îmbunătățirea abilităților cognitive fiind bogat in vitaminele C și E, numeroase studii atestând acest lucru. Recent, ”Journal of Gerontology” a publicat un studiu desfășurat pe o perioadă de 8 luni pe un lot de șoareci a căror dietă a fost suplimentată cu vitamina E observându-se o îmbunătățire a funcțiilor cerebrale cu până la 900% și o creștere a nivelului de dopamină (hormonul plăcerii). Spanacul conține și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți redutabili cu rol de protecție a nervului optic.
”BBC Food” recomandă alimentele bogate în acizi grași omega 3 pentru menținerea sănătății cerebrale: semințele de in, peștele gras (somon, păstrăv, hering), soia, nuci, semințe de dovleac etc. În plus, semințele de in ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului incă din perioada copilăriei și la combaterea migrenelor.
Roșiile conțin un antioxidant puternic numit licopen, cu rol de protecție a creierului față de bolile neurodegenerative cum este și boala Alzheimer.
Broccoli este bogat in vitamina K, un factor ce îmbunătățește activitatea cerebrală. De asemenea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au studiat abilitatea sulforafanului (este substanţa responsabilă de capacitatea antioxidantă deosebit de crescută a acestei plante) de a proteja celule pigmentare retiniene de efectele substanţelor potenţial cancerigene şi ultravioletelor. Aceste procese sunt similare celor care duc la degenerescenţa maculară, prima cauză de orbire la persoanele în vârstă.
Site-ul webmd.com notează că afinele protejează creierul de acțiunea radicalilor liberi, conferind protecție față de maladia Alzheimer, sporind în același timp funcțiile motorii. Practic, afinele fac creierul să întinerească, spune dr Steven Pratt, autorul unui studiu derulat la Scripps Memorial Hospital în La Jolla, California.
Avocado reprezintă un alt fruct minune pentru creier care conține acizi grași esențiali pentru dezvoltarea creierului și fluidizarea sângelui, menținând tensiunea în limite normale, hipertensiunea fiind un factor de risc pentru sănătatea cerebrală.