Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Pași simpli pentru a slăbi după sărbători
Un kilogram, chiar două, strecurate pe ici, pe colo, nu ar trebui să ne dea prea multe bătăi de cap.…
Ce este miopia?
Simona Dragomir: Dacă observați că vedeți prin ceață obiectele când priviți în depărtare, că strângem din ochi, că vrem să…
Ciupercile Maitake stimulează imunitatea
Maitake, cunoscută și sub denumirea de „pasărea pădurilor“ (hen-of-the-woods), este o ciupercă mare, de culoare brun-pământie, care crește la baza…
Ești ceea ce mănânci: Celulele imunitare își amintesc prima lor „masă“
Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au identificat factorii declanșatori ai răspunsului inflamator al celulelor sistemului imunitar –…
Alimentele acide și sănătatea oaselor
Sănătatea oaselor este un motiv serios de îngrijorare pentru toate vârstele, nu doar pentru persoanele de vârsta a treia. Densitatea…