Mulți pacienți suferind de insuficiență cardiacă se află în situații limită: fie urmează tratamente intensive, fie sunt puși pe o listă de așteptare pentru un transplant de inimă. Ambele variante sunt inaccesibile majorității pacienților, motiv pentru care oamenii de știință continuă să caute noi soluții pentru repararea inimilor bolnave. Astfel, o echipă din Statele Unite a avut ideea… năstrușnică, ar zice unii, de a transforma țesutul vegetal al frunzelor de spanac în țesut biologic capabil să revascularizeze mușchiul cardiac.
Cum au fost prelucrate frunzele de spanac?
Deși pare de domeniul science-fiction, tratarea bolilor cardiace cu ajutorul frunzelor de spanac ar putea deveni realitate în viitorul nu prea îndepărtat. Cercetătorii de la Institutul Politehnic din Massachussets (WPI) au pornit de la o observație simplă: rețeaua vasculară a frunzelor de spanac este surprinzător de asemănătoare cu structura vasculară a inimii. Provocarea a constat în adaptarea țesutului vegetal la particularitățile țesutului cardiac. Pentru aceasta a fost nevoie de punerea la punct a unei metode pentru îndepărtarea celulelor care realizează fotosinteza și păstrarea structurii de bază doar pentru revascularizare.
Potrivit rezultatelor publicate în revista Biomaterials, cercetătorii au perfuzat frunzele de spanac cu o soluție pe bază de detergenți. După 7 zile, frunzele au devenit translucide, semn al absenței complete a celulelor. Doar rețeaua de „vene” a rămas intactă. Compuse din celuloză, vasele respective sunt rezistente și formează o adevărată structură vasculară.
Această procedură are un dublu avantaj: celulele vegetale sunt eliminate, ceea ce previne reacția imunitară de respingere a grefei, iar celuloza, material biocompatibil ce favorizează repararea țesuturilor, este păstrată.
Frunzele au început să se contracte, la fel ca inima
Frunzele au fost infuzate cu celule cardiace umane, și în doar câteva zile, acestea au început să se contracte, în mod spontan, la fel cum se întâmplă cu inima umană.
În viitor, tehnica ar putea fi folosită pentru a crea grefe de țesut, care să fie transplantate la nivelul mușchiului cardiac. Tratamentul pentru cei care au suferit un infarct sau pentru cei care sunt în așteptarea unui transplant cardiac reprezintă două dintre posibilele aplicații ale acestei descoperiri.
Celuloza este deja utilizată cu succes în medicina regenerativă. „Datorită biocompatibilității sale, celuloza a fost folosită într-o gamă întreagă de aplicații, cum ar fi regenerarea țesutului cartilaginos, a țesutului osos și în vindecarea rănilor”, notează autorii.
Echipa de studiu susține că metode similare pot fi aplicate cu diverse tipuri de plante. Spre exemplu, transformarea celulelor din lemn ar putea ajuta într-o zi la repararea oaselor umane. „Avem mult de lucru, dar până în prezent rezultatele cercetărilor sunt promițătoare”, și-a exprimat părerea Glenn Gaudette, co-autor al studiului.
Surse:
- news.nationalgeographic.com/2017/03/human-heart-spinach-leaf-medicine-science/
- cnbc.com/2017/03/27/scientists-grew-beating-human-heart-tissue-on-spinach-leaves.html