Nutriție

Top 7 beneficii ale verdețurilor de primăvară

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
alimentațiedietăNutrițieplante verziprimăvarărecomandaresfatștiați căverdețurivitamine

Cei mai mulți dintre noi știm că trebuie să mâncăm fructe și legume proaspete în fiecare zi pentru a ne menține sănătatea. Poate în sezonul rece nu ne-a fost ușor să punem în practică această recomandare. Dar odată cu venirea primăverii, când piețele abundă în verdețuri de sezon, nu mai avem nicio scuză pentru a nu include în alimentație legumele cu frunze verzi. Spanacul, leurda, ștevia, urzicile, salata sunt surse foarte prețioase de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Deși sunt mai puțin cunoscute decât verdețurile pe care le consumăm de obicei primăvara, nu trebuie să uităm nici de grâu verde și orz verde, super-alimente care se bucură de o apreciere deosebită din partea nutriționiștilor.

Clorofila, „sângele verde”

Una dintre cele mai importante substanțe din plantele verzi este clorofila – pigmentul verde conținut de plante („khloros” în limba greacă însemnând verde), care, prin fotosinteză, transformă lumina în energie. Structura chimică a clorofilei este foarte asemănătoare cu aceea a hemoglobinei din sângele uman. De altfel, clorofila este numită și „sângele plantelor” sau „sângele verde”. Diferența dintre clorofilă și sânge este atomul central, care în cazul clorofilei este magneziul (verde), în vreme ce în cazul hemoglobinei este fierul (roșu). Datorită clorofilei, plantele verzi sunt recomandate cu tărie în cazul anemiilor, precum și pentru stimularea circulației sanguine periferice și a circulației cerebrale. Clorofila este utilizată de corpul uman în numeroase procese: detoxifierea ficatului, combaterea radicalilor liberi, oxigenarea sângelui, creșterea nivelului de energie și revigorarea organismului.

Știați că?

Iarba de grâu conține cea mai mare cantitate de clorofilă – 70%. Însă îi urmează îndeaproape orzul verde, spanacul, algele verzi, broccoli, varza kale, pătrunjelul, menta.

Vitamine, minerale, aminoacizi, enzime

Clorofila nu este singura minune pe care plantele verzi ne-o pot oferi. Ele sunt bogate în următoarele substanțe nutritive:

  • Antioxidanți (flavonoizi și acid fenolic)
  • Fier
  • Magneziu
  • Calciu
  • Aminoacizi (pietrele de temelie ale proteinelor)
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Seleniu
  • Enzime (cruciale pentru digestie)
  • Fibre alimentare

De ce este bine să consumi plante verzi?

1. Plantele verzi alcalinizează organismul

Alimentația modernă, în care predomină consumul de carne și alimente rafinate, alături de sedentarism favorizează stagnarea toxinelor în organism, ceea ce creează un mediu acid în organism. Or, aciditatea crescută reprezintă un mediu prielnic dezvoltării microorganismelor patogene, tumorilor, bolilor inflamatorii. Cum poate fi inversată hiperaciditatea în stare alcalină? Primul pas este alimentația, iar legumele cu frunze verzi dețin cea mai mare putere de alcalinizare. Spre exemplu, laptele are un grad de alcalinizare de doar 2,7%, pe când spanacul ajunge la 39,6%, iar grâul verde depășește 66,4%. Clorofila și enzimele din plantele verzi au o contribuție covârșitoare la menținerea echilibrului pH-ului.

2. Neutralizează radicalii liberi

Cine poate scăpa astăzi de poluare, stres, fum de țigară? Acestea sunt surse de radicali liberi, molecule care generează stres oxidativ, vinovat de îmbătrânire precoce, boli degenerative, cancer. Pentru a ține sub control stresul oxidativ, organismul are nevoie de antioxidanți din alimentație, în special din fructe și legume colorate. Plantele verzi s-au dovedit a avea acțiune puternic antioxidantă și regenerantă, oferind protecție sporită față de agresiunile din mediul extern, îmbătrânire prematură, cancer, boli de inimă. Studii privind capacitatea antioxidantă (ORAC) a unor plante au arătat că grâul verde are o putere antioxidantă mai mare decât alte plante.

3. Ajută la creșterea imunității

Sistemul imunitar este scutul organismului față de numeroase afecțiuni, iar pentru a fi eficient trebuie susținut de substanțe nutritive din alimentație. Știați că până la 80% din celulele sistemului imunitar se află în tractul digestiv? Acest lucru înseamnă că de sănătatea intestinală depinde în bună măsură funcționarea normală a sistemului imunitar. Plantele verzi ajută în mod cert la îmbunătățirea digestiei, reglarea tranzitului intestinal, echilibrul florei intestinale, toate acestea aducând beneficii importante sistemului imunitar. O serie de studii clinice demonstrează că administrarea unui supliment cu iarbă de grâu contribuie la ameliorarea simptomelor în cazul unor boli autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau colita ulcerativă.

4. Stimulează procesele de detoxifiere

Detoxifierea eficientă este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului și pentru un nivel optim de energie zi de zi. Acumularea de toxine și substanțe nocive cu care intrăm în contact cauzează starea de oboseală cronică de care se plâng tot mai multe persoane la ora actuală. Iată de ce o cură de detoxifiere se impune mai ales acum în perioada de tranziție de la un anotimp la altul. Cum ajută plantele verzi? Pe de o parte, clorofila crește capacitatea de detoxifiere a ficatului și neutralizează toxinele la nivel hepatic, iar pe de altă parte, fibrele alimentare stimulează detoxifierea intestinală, captând și eliminând reziduurile toxice și agenții patogeni din tractul digestiv.

5. Contribuie la menținerea în limite normale a colesterolului

Colesterolul are o parte bună – HDL-colesterol și o parte dăunătoare pentru organismul uman – LDL-colesterol. Avem nevoie de colesterol ca parte esențială a membranelor celulare și pentru diverse procese metabolice, acesta fiind colesterolul „bun”. Colesterolul „rău” se face vinovat de aterosleroză, depunerile de grăsimi care înfundă arterele și duc la infarct, accident vascular cerebral. Cu toate acestea, nivelul colesterolului nu trebuie redus complet, ci menținut un echilibru între HDL-colesterol și LDL-colesterol. Consumul de grâu și orz verde, de alge spirulina și chlorella, alături de legume cu frunze verzi (în special leurdă, care conține și alicină) ajută la menținerea în limite normale a colesterolului, fără efectele secundare ale medicamentelor de sinteză. Studii efectuate la Sharma University din India confirmă că iarba de grâu este o plantă medicinală cu proprietăți hipocolesterolemiante, antioxidante și antiinflamatoare în cazul bolilor cardiovasculare.

6. Ajută la slăbit

Excesul ponderal și forma lui cea mai gravă – obezitatea reprezintă o problemă de sănătate publică. Reducerea greutății corporale este mai mult decât necesară, dar procesul de slăbire trebuie să se realizeze în mod echilibrat. Consumul sporit de alimente verzi oferă organismului posibilitatea de a slăbi sănătos datorită aportului ne nutrienți care previn devitalizarea și lipsa de energie.

7. Luptă împotriva stresului

În condițiile unor obiceiuri alimentare dezechilibrate, resursele energetice ale organismului scad, iar oboseala și stresul sunt mai greu de suportat. O cură de primăvară cu verdețuri proaspete, sucuri verzi din iarbă de grâu, de orz, pătrunjel, mentă poate fi exact impulsul de care are nevoie sistemul nervos. Nutrienții revitalizanți din plantele verzi dau un tonus general bun și multă energie.

Încarcă-ți bateriile cu BioGreens!

Ești predipus la astenie de primăvară? Lipsa de energie își pune amprenta pe activitățile de zi cu zi? Ai consumat în exces carne, alimente pe bază de zahăr, făină albă, grăsimi nesănătoase? Cauți un produs eficient și sigur pentru detoxifiere, energizare și alcalinizare? Alege BioGreens de la Zenyth, super-aliment organic cu germeni, alge verzi și lăstari. BioGreens conține ingrediente 100% naturale, certificate ecologic: grâu verde, orz verde, alge chlorella și spirulină, mentă, germeni de grâu, germeni de broccoli, germeni de orz și extract de acerola. BioGreens îți aduce energia sucurilor verzi. Administrat zilnic în amestec cu suc natural de fructe, iaurt sau apă ori presărat peste salate, BioGreens este ideal pentru a completa aportul de legume și fructe.

Energizare: BioGreens se administrează în timpul mesei.
Alcalinizare și reducerea acidității: BioGreens se administrează după masă.
Detoxifiere: BioGreens se administrează în doză unică dimineața, pe stomacul gol.
Slăbire: BioGreens se administrează înainte de masă, în acest fel, produsul îmbunătățește digestia și reduce pofta de mâncare.

Surse:

  • mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/wheatgrass/faq-20058018
  • naturalnews.com/026418_chlorophyll_wheatgrass_skin.html
  • science.naturalnews.com/2006/3038957_Evaluation_of_the_antioxidant_activity_of_wheatgrass_Triticum_aestivum_L.html
  • draxe.com/discover-amazing-wheat-grass/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16521113
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21485304
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11989836
  • draxe.com/hyperlipidemia/
Etichete articol:
alimentațiedietăNutrițieplante verziprimăvarărecomandaresfatștiați căverdețurivitamine
Articolul anterior
Cum ne afectează sănătatea trecerea de la iarnă la primăvară?
Articolul următor
Alimentele de sezon sunt cea mai bună alegere pentru tine. Descoperă de ce!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: