România are cea mai ridicată rată de avort din Europa. Aproape jumătate dintre copiii concepuți sunt avortați. Date publicate de Organizația Mondială a Sănătății în 2009 arată că în țara noastră se înregistrează 480 de avorturi la 1.000 de nașteri, o rată a avorturilor de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Tot România ocupă primul loc în Europa la numărul nașterilor în rândul minorelor. Suntem însă codași la capitolul educație sexuală și contracepție. Un studiu din 2009 arată că doar 10% din femei folosesc metode contraceptive.
Semnale de alarmă
„Statisticile alarmante sunt confirmate de reticența femeilor din România de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre românce nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc să meargă la controale ginecologice anuale. Cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educației sexuale cu privire la importanța controlului ginecologic și necunoașterea faptului că peste 95% dintre problemele depistate în cadrul examinărilor medicale sunt tratabile”, a declarat prof. dr. Monica Cârstoiu, de la Spitalul Universitar de Urgență București, în cadrul unei dezbateri pe tema opțiunilor contraceptive disponibile în prezent.
O sarcină nedorită poate duce adesea la complicații severe, devenind astfel o cauză importantă a mortalității materne. De altfel, România înregistrează și cea mai mare rată a mortalității materne: 27 decese la 100.000 de nașteri.
Contracepția, un tratament personalizat
Datele existente arată că peste 60% din femeile care folosesc contracepția apelează în principal la metode hormonale: pilule anticoncepționale clasice, plasture, implant, injecție, inel vaginal. Cea mai nouă metodă hormonală este contracepția orală în regim extins de administrare. Restul metodelor presupun dispozitive intrauterine, prezervative, sterilizare feminină sau masculină.
Fiecare metodă contraceptivă are particularitățile sale, beneficii și riscuri, de aceea o alegere optimă se poate face numai la recomandarea medicului și după o atentă evaluare, au atras atenția specialiștii prezenți la dezbatere.
„Nu există un contraceptiv ideal, potrivit tuturor femeilor. Acest tratament trebuie să fie personalizat, individualizat. Pentru fiecare persoană există un contraceptiv adecvat în funcție de vârstă, de activitatea sexuală, de factori personali, contraindicații medicale”, a precizat conf. dr. Iuliana Ceaușu, șef secție obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”.
Medicii atrag atenția că multe femei în România obișnuiesc să ia anticoncepționale fără avizul medicului. „Din păcate, există multe persoane care iau haotic contraceptive orale, expunându-se riscurilor”, a avertizat conf. dr. Iuliana Ceaușu.
O consultație ginecologică pentru prescrierea unei metode contraceptive ar trebui să dureze o oră, potrivit conf. dr. Ceaușu. Referitor la cel mai bun moment pentru un consult ginecologic, conf. dr. Iuliana Ceaușu a subliniat că „perioada optimă este imediat după menstruație până în ziua a zecea”. După anamneză (dialog între medic și pacient), consult ginecologic și analize de screening pentru afecțiuni ale ficatului, tiroidei sau sângelui, medicul specialist este în măsură a recomanda varianta optimă atât pentru prevenirea unei sarcini nedorite, cât și pentru asigurarea stării de sănătate și de bine a femeii.