Cu toții cunoaștem anumite informații despre diabetul de tip 2, însă mai există încă o afecțiune similară despre care nu se cunosc așa multe lucruri și este încadrată în categoria bolilor autoimune. Diabetul de tip 1 este diagnosticat, de obicei, la copii și tineri, fiind cunoscut anterior drept diabet juvenil (sau insulino-dependent). Conform statisticilor, doar 5% dintre persoanele cu diabet zaharat au această formă a bolii. În diabetul de tip 1, organismul nu produce insulină. Corpul descompune zaharurile și amidonul consumate într-un zahăr simplu numit glucoză, care este folosit pentru producerea de energie. Insulina este un hormon de care organismul are nevoie pentru a duce glucoza din sânge în celulele organismului. Cu puțin ajutor din partea părinților și a personalului specializat, chiar și copiii care suferă de diabet de tip 1 pot învăța să-și gestioneze starea lor și să trăiască o viață lungă și sănătoasă.
Diabetul de tip 1 – Cauze și simptome
Pe scurt, diabetul zaharat se produce atunci când sistemul imunitar distruge celulele din pancreas numite celule beta. Această problemă este mai frecventă la persoanele albe decât la afro-americani, dar afectează femeile și bărbații în mod egal. Numeroși factori pot contribui la apariția diabetului de tip 1, inclusiv genetica și expunerea la anumite virusuri. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al organismului (care luptă în mod normal cu virusurile și bacteriile dăunătoare) ajunge să atace celulele producătoare de insulină din pancreas. Deși apare, de obicei, în timpul copilăriei sau adolescenței, acest tip de diabet poate debuta și la adulți. Chiar dacă deocamdată nu are niciun leac, diabetul de tip 1 poate fi gestionat cu un tratament adecvat.
Semnele și simptomele diabetului de tip 1 pot apărea foarte rapid și pot include stări de sete, urinări frecvente, senzație accentuată de foame, grețuri și vărsături, pierdere în greutate, iritabilitate și alte modificări ale dispoziției, oboseală și slăbiciune, vedere neclară, infecții frecvente ale pielii sau ale tractului urinar etc. În cazul în care medicul tău consideră ca ai putea avea diabet de tip 1, îți poate testa nivelul zahărului din sânge, dar îți poate lua și o probă de urină pentru a vedea nivelul de glucoză sau alte substanțe chimice pe care organismul le produce atunci când nu există suficientă insulină.
Diabetul de tip 1 vs. Diabetul de tip 2
Odată ce un număr semnificativ de celule producătoare de insulină sunt distruse, vei produce insulină din ce în ce mai puțină sau chiar deloc. Insulina este un hormon care provine din pancreas, o glandă situată în spatele și în partea de jos a stomacului. Pancreasul secretă insulina în sânge, iar aceasta circulă și permite zahărului să ajungă în celule. Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi. Această glucoză provine din două surse majore: produse alimentare și ficat. Ficatul înmagazinează glucoza sub formă de glicogen, iar atunci când nivelurile de glucoză scad, ficatul transformă glicogenul stocat în glucoză pentru a menține nivelurile normale.
Dacă în diabetul zaharat de tip 2 celulele producătoare de insulină sunt încă funcționale, dar organismul devine rezistent la insulină sau pancreasul nu produce suficientă insulină, în diabetul de tip 1 nu se produce deloc insulină pentru a lăsa glucoza în celule, astfel încât zahărul se acumulează în fluxul sanguin.
Remedii naturale pentru ținerea sub control a diabetului de tip 1
Persoanele care suferă de diabet de tip 1 trebuie să fie extrem de atente cu sănătatea lor. Acest lucru presupune o dietă sănătoasă și echilibrată, menținerea unei greutăți adecvate, evitarea fumatului, consumul moderat de alcool și practicarea regulată a exercițiilor fizice. Dincolo de acestea, există anumite alternative naturale care ar putea fi capabile să stimuleze regenerarea celulelor beta în pancreas. Conform studiilor publicate în Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, consumul unei anumite categorii de semințe de in (Linum usitatissimum) s-a dovedit a genera o gamă largă de beneficii la un animal de studiu cu diabet de tip 1. Normalizarea insulinei plasmatice și a nivelului de C-peptide au fost observate la șoareci diabetici, indicând secreția de insulină endogenă după tratament.
Ținerea sub control a diabetului de tip 1 este o provocare constantă, ziua și noaptea, pentru tot restul vieții tale. Mai mult decât atât, există o gamă largă de substanțe naturale confirmate ca fiind benefice în stimularea regenerării celulelor beta.
Arginina: Un studiu din anul 2007 a constatat că aminoacidul L-arginină este capabil să stimuleze producerea celulelor beta la un animal de studiu cu diabet indus.
Curcuminul: Un studiu realizat în anul 2010 a arătat cum curcuminul stimulează regenerarea celulelor beta la șobolanii cu diabet de tip 1. În plus, o altă cercetare din anul 2008 a constatat că acest curcumin asigură supraviețuirea celulelor producătoare de insulină și asigură eficiența în cazul unui transplant de pancreas.
Acidul alfa-lipoic (300-1.200 mg pe zi) îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce simptomele de neuropatie.
Omega 3 din uleiul de pește (1.000 mg zilnic) este necesar pentru o bună funcționare a activității insulinice.
Alimentele bogate în fibre ajută la încetinirea absorbției glucozei, iar alimentele bogate în crom pot îmbunătăți factorul de toleranță la glucoză în corpul tău și pot echilibra în mod natural nivelurile de glucoză din sânge.
După cum am văzut, în diabetul de tip 1 sistemul imunitar percepe eronat celulele producătoare de insulină din pancreas ca străine și le distruge, provocând această boală autoimună. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge îți pot afecta ochii, rinichii, nervii și inima, putând avea și consecințe extrem de grave. Fără insulină, organismul arde propriile grăsimi ca un substitut care eliberează substanțe chimice în sânge. Este foarte important ca diabetul de tip 1 să fie descoperit cât mai curând posibil, până va ajunge progresiv să se agraveze. Persoanele care suferă de o formă de diabet sunt de cinci ori mai predispuse la boli cardiovasculare (cum ar fi accidentul vascular cerebral) decât cei care nu suferă de această afecțiune. Alege soluții naturale și ai grijă de stilul tău de viață pentru a avea mai multe șanse în ținerea sub control a diabetului de tip 1!
Surse:
- diabetes.org/diabetes-basics/type-1/
- mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/basics/definition/con-20019573
- webmd.com/diabetes/type-1-diabetes-guide/type-1-diabetes#1
- medlineplus.gov/diabetestype1.html
- diabetesresearch.org/what-is-type-one-diabetes
- diabetesaustralia.com.au/type-1-diabetes
- diabete.qc.ca/en/understand-diabetes/all-about-diabetes/types-of-diabetes/type-1-diabetes
- nhs.uk/conditions/diabetes-type1/Pages/Introduction.aspx
- jdrf.org/about/fact-sheets/type-1-diabetes-facts/
- greenmedinfo.com/blog/10-natural-substances-may-help-cure-type-1-diabetes
- draxe.com/how-to-reverse-diabetes-naturally-in-30-days-or-less/
- naturalnews.com/050559_type_1_diabetes_insulin_herbs.html
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210779
- greenmedinfo.com/article/beneficial-effect-flax-seeds-streptozotocin-stz-induced-diabetic-mice
- greenmedinfo.com/article/l-arginine-has-beneficial-effect-nitric-oxide-producing-pathway-rats-treated-alloxan
- greenmedinfo.com/article/curcumin-preserves-pancreatic-islet-cell-survival-and-transplantation-efficiency
- greenmedinfo.com/article/curcumin-stimulates-regeneration-pancreatic-islet-cells-type-1-diabetes-mouse-model