Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, cu importante proprietăți antioxidante, ce există în opt forme diferite (patru tocotrienoli și patru tocoferoli, fiecare identificat cu prefixe alfa, beta, delta și gamma), forma cea mai activă pentru organismul nostru fiind alfa-tocoferol. Acest antioxidant puternic ajută la protejarea membranelor celulare împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și previne oxidarea colesterolului LDL. Totodată, vitamina E este esențială în prevenirea dezvoltării bolilor cronice și a îmbătrânirii, precum și în menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Între alimentele care conțin vitamina E includem ouăle, cerealele, fructele (avocado, papaya, mango, kiwi etc.), legumele cu frunze verzi (spanac, varză kale, broccoli etc.), carnea, nucile, migdalele, carnea de pasăre de curte, uleiurile vegetale, uleiul de măsline, uleiul de germeni de grâu și cereale integrale. Însă prepararea și păstrarea timp îndelungat a acestor alimente poate distruge o parte din vitamina E conținută. Simptomele deficienței de vitamina E pot include probleme precum diaree cronică, incapacitatea de a secreta bila, pierderea coordonării musculare sau afectarea vederii și a vorbirii.
Aportul adecvat de vitamina E este extrem de important pentru organism și oferă multiple beneficii.
Vitamina E ajută în echilibrarea colesterolului
Colesterolul este o substanță secretată în mod natural de ficat, necesară organismului pentru funcționarea corectă a celulelor, nervilor și hormonilor. Atunci când nivelul de colesterol este adecvat, toate acestea sunt în echilibru. Atunci când se oxidează, acesta devine periculos. Studiile au arătat că vitamina E servește ca antioxidant protector, ce luptă împotriva oxidării colesterolului. Acest lucru se datorează faptului că vitamina E luptă împotriva radicalilor liberi din organism, principalii vinovați de oxidarea colesterolului.
Vitamina E previne dezvoltarea bolilor
Radicalii liberi descompun celulele sănătoase din corpul tău și acest lucru poate duce la boli de inimă și cancer. Aceste molecule se formează în mod natural în corpul tău și pot cauza daune severe atunci când se înmulțesc excesiv sau oxidează. Vitamina E are puterea de a reduce daunele radicalilor liberi, de a lupta cu inflamația și, prin urmare, de a întârzia efectele îmbătrânirii și de a lupta cu problemele de sănătate, precum bolile cardiovasculare. Studiile au arătat că vitamina E poate crește în mod semnificativ imunitatea, contribuind eficient la prevenirea bolilor.
Vitamina E repară pielea deteriorată
Această vitamină ajută la întărirea pereților capilarelor și la îmbunătățirea umidității și elasticității pielii, acționând ca nutrient natural antiîmbătrânire. Cercetările au arătat că vitamina E ajută la reducerea inflamației în corp și piele, fiind de folos în menținerea sănătății și tinereții pielii. Proprietățile antioxidante sunt utile și atunci când ești expus fumului de țigară sau razelor ultraviolete, protejându-ți pielea împotriva cancerului. Asocierea vitaminei E cu vitamina C ajută în lupta împotriva inflamării pielii după expunerea la razele ultraviolete, fiind de folos și în reducerea semnelor acneei și eczemelor. De asemenea, vitamina E este de folos și în procesul de vindecare a pielii, fiind folosită în tratarea arsurilor solare. Pentru că accelerează regenerarea celulelor, poate fi utilizată și în tratarea cicatricelor, acneei sau ridurilor, ajutând pielea să arate mai sănătoasă și mai tânără.
Vitamina E ajută la îndesirea părului
Deoarece vitamina E este un antioxidant puternic, aceasta ajută la scăderea daunelor aduse de mediu părului tău. Aceasta poate stimula, de asemenea, circulația la nivelul scalpului. Uleiul de vitamina E poate reține umezeala naturală din piele, ajutând scalpul să fie mai sănătos, iar părul să arate mai proaspăt. Poți aplica puțin ulei de vitamina E pe părul tău, mai ales atunci când este uscat și lipsit de strălucire.
Vitamina E asigură echilibrul hormonal
Vitamina E poate juca un rol crucial în echilibrarea naturală a sistemului endocrin și a sistemului nervos. Simptomele unui dezechilibru hormonal pot include creștere în greutate, alergii, infecții ale tractului urinar, modificări ale pielii, anxietate și oboseală. Prin păstrarea hormonilor în echilibru, vei reuși să-ți menții mai ușor o greutate optimă și te vei simți mai energic.
Vitamina E este de folos în sindromul premenstrual
Un supliment de vitamina E luat cu 2-3 zile înainte și cu 2-3 zile după ciclul menstrual poate reduce crampele, anxietatea și poftele legate de sindromul premenstrual. Vitamina E poate scădea durata și severitatea durerii și poate reduce pierderea de sânge menstrual. Acest lucru se realizează prin echilibrarea hormonilor în mod natural, ajutând și la păstrarea unui ciclu menstrual regulat.
Vitamina E îmbunătățește vederea
Vitamina E poate ajuta la reducerea riscului de degenerare maculară din cauza vârstei, care este o cauză comună de orbire. Spre a fi eficientă pentru vedere, vitamina E trebuie să fie asociată cu un consum optim de vitamina C, betacaroteni și zinc. De asemenea, s-a constatat că administrarea zilnică a unei doze mari de vitamina E și vitamina A poate îmbunătăți vindecarea și vederea în cazul persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale cu laser la ochi.
Vitamina E ajută persoanele care suferă de Alzheimer
Vitamina E poate încetini agravarea pierderii de memorie și declinul funcțional în cazul persoanelor cu forme moderate ale bolii Alzheimer. De asemenea, poate întârzia pierderea independenței și necesitatea unui însoțitor pentru persoanele cu astfel de probleme. Vitamina E, consumată alături de vitamina C, poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta alte forme de demență.
Vitamina E reduce efectele adverse ale tratamentelor medicale
Vitamina E este folosită uneori pentru a diminua efectele nocive ale tratamentelor medicale, cum ar fi radiațiile și dializa. Acest lucru se datorează faptului că aceasta este un antioxidant puternic, care luptă împotriva radicalilor liberi din corp. De asemenea, este utilizat pentru a reduce efectele secundare nedorite ale medicamentelor care pot cauza pierderea părului din cauza leziunilor pulmonare.
Vitamina E îmbunătățește rezistența fizică și musculară
Cum poate fi de folos vitamina E în creșterea rezistenței fizice? Aceasta poate crește energia și reduce nivelul de stres oxidativ și efectele acestuia asupra mușchilor după efort fizic. Vitamina E poate îmbunătăți puterea musculară, eliminând oboseala prin promovarea circulației sangvine, întărind pereții capilarelor și hrănind celulele.
Recapitulând, vitamina E este un antioxidant binecunoscut care inhibă formarea de specii reactive de oxigen, molecule dăunătoare care sunt generate atunci când grăsimea este oxidată. În afară de proprietățile antioxidante, vitamina E este implicată într-o gamă largă de procese metabolice, cum ar fi semnalizarea celulară și expresia genelor. De asemenea, joacă un rol important în coagularea normală a sângelui, funcționarea optimă a sistemului imunitar, precum și a funcției neurologice. Așadar, această vitamină importantă este necesară pentru funcționarea corectă a multor organe din corp și este disponibilă sub formă de supliment alimentar natural.
Dacă vrei un supliment alimentar de vitamina E, încearcă produsul premium Vitamina E Naturală de la Zenyth!
Surse:
- ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
- draxe.com/vitamin-e-benefits/
- mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-e/background/hrb-20060476
- products.mercola.com/vitamine/
- drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/facts-about-vitamin-e/
- globalhealingcenter.com/natural-health/vitamin-e-foods/
- smartypantsvitamins.com/natural-vitamin-e-vs-synthetic-vitamin-e/