Nutriție

Vitamina C pentru un început de școală plin de energie!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
copiienergieimunitateNutrițierecomandareșcoalăsfatvitamina Cvitamina C naturală

Un copil sănătos este vesel și plin de viață. Un copil sănătos este capabil să facă față mai ușor provocărilor și responsabilităților școlare. Un copil sănătos are o alimentație echilibrată și un program de somn organizat. Și cu toate acestea, un copil sănătos are nevoie din când în când de un aport suplimentar de nutrienți care să îi întărească sistemul imunitar și să îi ofere o stare de spirit bună. Vitamina C poate face toate acestea pentru sănătatea copilului tău.

Cum îi ajută vitamina C pe copii?

Știm cu toții că, odată cu intrarea copilului în colectivitate, se dă startul virozelor respiratorii de sezon. Vitamina C este una dintre substanțele esențiale care asigură buna funcționare a sistemului imunitar și ajută organismul să reziste mai bine în fața atacului virusurilor sau bacteriilor.

După cea mai lungă perioadă de vacanță din an, acomodarea cu orele de curs și capacitatea de concentrare pot fi destul de solicitante pentru majoritatea copiilor. Ajutorul poate veni tot de la vitamina C, pentru că are un aport extrem de important asupra îmbunătății proceselor cognitive ale copiilor și reducerii oboselii. Este important de reținut că funcționarea normală a sistemului nervos depinde și de vitamina C.

Totodată, vitamina C este necesară și altor procese care intervin direct în dezvoltarea fizică a copiilor. În acest sens, vitamina C contribuie la sinteza normală a colagenului pentru formarea vaselor de sânge, mușchilor, oaselor, ligamentelor, dinților și gingiilor. Ea intervine în mai multe mecanisme hormonale.

Vitamina C facilitează absorbția fierului și calciului, prevenind apariția anemiei și a altor carențe nutriționale. Foarte mulți părinți se plâng că micuții lor nu au poftă de mâncare. Ei bine, vitamina C le poate readuce pofta de mâncare.

Să nu uităm de renumitele proprietăți antioxidante ale vitaminei C, datorită cărora protejează organismul de efecte radicalilor liberi.

Unde găsim vitamina C?

Fructele și legumele crude reprezintă principalele surse naturale de vitamina C. Coacăzele și măceșele dețin recordul la cantitatea de vitamina C, depășind cu mult citricele. Dintre legumele campioane la vitamina C se remarcă ardeiul gras, pătrunjelul, conopida.

Alimente bogate în vitamina C Mg/100 g
Coacăze 200
Măceșe 430
Portocale   80
Kiwi   94
Căpșuni   64
Ardei gras 126
Frunze de pătrunjel 120

Aportul recomandat de vitamin C diferă de la un organism la altul, în funcție de vârstă și de starea de sănătate. Spre exemplu, în caz de răceală este necesară o doză zilnică de peste 500 mg de vitamina C. Vitamina C poate fi de mare ajutor și în caz de astm, autism, acnee.

Doza zilnică recomandată (DZR) Mg/zi
Nou-născuți și sugari 40-50
Copii între 1 și 3 ani 60
Copii între 4 și 6 ani 75
Copii între 7 și 9 ani 90
Copii între 10 și 12 ani 100
Adolescenți 110
Adulți 120-150

Vitamina C naturală sau de sinteză?

Cea mai eficientă și sigură formă de vitamina C este cea naturală, din alimente integrale. Acidul ascorbic – vitamina C de sinteză – se obține în laborator printr-un proces chimic. Acidul ascorbic nu reprezintă însă vitamina C completă, ci doar învelișul exterior al complexului vitaminei C, așa cum se regăsește în natură. În alimentele integrale, complexul vitaminei C cuprinde următoarele elemente: bioflavonoide, vitamina P, factorul K, factorul J, factorul P, tirozinaza, ascorbinogen și acid ascorbic. Toate aceste elemente trebuie să fie prezente pentru ca organismul nostru să poată asimila și beneficia de vitamina C. Or, în cazul acidului ascorbic, organismul fie va folosi restul elementelor din propria rezervă, fie îl va excreta prin urină neputându-l asimila.

Care este soluția? Alege vitamina C naturală din fructe și legume! Oferă-i copilului tău o dietă cât mai colorată, în care să fie incluse zilnic cel puțin 5 porții de fructe și legume proaspete, de sezon. În schimb, ai mare grijă să nu consume sucuri din comerț și alte alimente cu îndulcitori artificiali și aditivi care „fură” din rezervele naturale de vitamina C.

O alegere inteligentă pentru sănătatea copilului tău este Vitamina C Naturală de la Zenyth, un supliment alimentar 100% natural, pe bază de fructe de pădure cu miere și propolis. Are gust acrișor natural de coacăze, zmeură, afine, mure, fragi, cătină, măceșe. Se administrează copiilor de la vârsta de 3ani, în amestec cu iaurt, ceai cald sau suc de fructe.

Tu ai început cura de vitaminizare a copilului tău? Te invităm să ne lași un mesaj despre experiența ta!

Surse:

  • doctissimo.fr/html/nutrition/vitamines_mineraux/vitamine_c.htm
  • naturalnews.com/040147_vitamin_C_ascorbic_acid_synthetic_vitamins.html
  • chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-4-supplement-wisely/
  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1001-vitamin c ascorbic acid.aspx
Etichete articol:
copiienergieimunitateNutrițierecomandareșcoalăsfatvitamina Cvitamina C naturală
Articolul anterior
Sensibilitatea la gluten, o problemă reală?
Articolul următor
7 beneficii ale vitaminei K2 pe care trebuie neapărat să le știi

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: