Parenting

Începe școala! Învață cum să alegi rechizite fără chimicale!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
chimicalecopiirechiziterecomandareșcoalăsfaturisubstanțe toxice

În ultimele două săptămâni de vacanță, tot mai mulți copii și părinți revin cu gândul la școală. Este perioada în care începe goana după cumpărături, rechizite, uniforme. Te-ai gândit însă câte substanțe toxice sau alergizante se pot ascunde în ghiozdanele pline cu rechizite nou-nouțe? Știai că, spre deosebire de cosmetice, jucării și suzete, care sunt cât de cât controlate prin legislația europeană, rechizitele școlare sunt „corigente” la capitolul norme de siguranță?

O asociație din Franța – UFC-Que Choisir – a analizat 52 de obiecte pe care copiii le folosesc în mod curent la școală: creioane, creioane colorate, carioci, stilouri, paste de lipit și de modelat ș.a. Rezultatul: peste 25% dintre rechizitele analizate sunt de evitat, întrucât conțin substanțe dăunătoare.

Atenție la rechizitele cu sclipici și parfumuri!

Printre substanțele incriminate se numără: ftalații (perturbatori endocrini) din creioane colorate și carioci, formaldehidă cu efect iritant (în lipici), reziduuri cu efect cancerigen, conservanți sau parfumuri alergizante (în cerneală), potrivit specialiștilor francezi.

Cele mai multe chimicale nocive au fost găsite în pastele de lipit cu sclipici, carioci parfumate și alte rechizite cu personaje la modă. Nici rechizitele de marcă, de obicei mai scumpe, nu sunt sinonime cu siguranța copiilor. Rezervele de cerneală ale unor mărci cunoscute de stilouri conțin cele mai mari cantități de metilisotiazolinonă, un conservant cu efect alergic, afirmă UFC-Que Choisir.

Părinții nu trebuie să uite că stilourile, creioanele devin uneori obiecte tocmai bune de ronțăit în momentele de plictiseală sau de stres. „Substanțele nocive pot fi ingerate când copiii țin în gură stilourile și creioanele sau coloranții pot pătrunde prin piele atunci când aceștia se pătează cu cerneală sau lipici”, notează reprezentanții asociației.

5 sfaturi pentru a alege rechizite sigure

Chiar dacă nu există reglementări legislative cu privire la compoziția chimică a rechizitelor, părinții trebuie să aibă în vedere următoarele norme de siguranță:

  • Rechizitele școlare trebuie să fie de cea mai bună calitate. Alegeți obiecte fabricate în UE, unde totuși sunt controlate nivelurile de substanțe chimice din obiecte de plastic, vopsea etc.
  • Optați pentru carioci și acuarele pe bază de apă sau „lavabile”. În general, pe eticheta produselor sunt marcate substanțele conținute. Citiți etichetele și evitați produsele care conțin solvenți, parfumuri, coloranți, ftalați, fenoxietanol sau formaldehidă. Spre exemplu, sunt de preferat creioanele din lemn, reciclabile sau cele din ceară de albine, în locul cariocilor clasice, pe bază de solvenți.
  • Alegeți produse simple, fără arome sintetice (vezi plastelină cu aromă de căpșuni sau carioci cu aromă de pepene). Aromele sintetice pot cauza alergii cutanate, congestii nazale, dureri de cap, amețeli, dificultăți de concentrare.
  • Vârsta copilului este unul dintre criteriile de selecție pentru obiectele cumpărate. Rechizitele care nu sunt destinate copiilor de o anumită vârstă pot fi periculoase pentru aceștia. Din acest motiv ar trebui să cumpărați obiecte numai pentru vârsta copilului și să îi explicați instrucțiunile de folosire și de ce este important să le respecte. De exemplu, cariocile și stilourile nu sunt indicate copiilor sub 6 ani.
  • Unele dintre cele mai căutate obiecte sunt cutiile pentru gustare. Din păcate, majoritatea sunt din plastic și conțin PVC, bisfenol A (perturbator endocrin) sau alte chimicale. Optați pentru recipiente din materiale de calitate, pe eticheta cărora este menționat „fără bisfenol A” sau „BPA free”.

Surse:

  • developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/CartebleSain.pdf
  • francetvinfo.fr/sante/enfant-ado/fournitures-scolaires-comment-eviter-les-substances-toxiques_1796567.html
  • storyofstuff.org/blog/back-to-school-shopping-pvc-free/
  • gakkomom.com/blog/back-school-supplies-are-safe-kids
Etichete articol:
chimicalecopiirechiziterecomandareșcoalăsfaturisubstanțe toxice
Articolul următor
Oana Moraru: „Toți copiii vibrează dacă le aduci în clasă lecția ca dar“

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Parenting

Te-ar putea interesa și: