Spiritualitate

Înălțarea Domnului: Începutul înălțării omului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Iisus HristosÎnălțarea Domnuluimuntele Măslinilorpraznic împărătescsarbatoare

Dumnezeu S-a făcut Om pentru ca omul să se poată îndumnezei“ (Sf. Atanasie cel Mare)

Sărbătoarea Înălțării la cer a Domnului, numită în popor și Ispas, este prăznuită în fiecare an la 40 de zile după Învierea Domnului, în joia din săptămâna a șasea după Paști. Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, despre care amintesc documente încă din secolul al IV-lea. Predici solemne la această sărbătoare au fost rostite de Sfinți Părinți precum Sfântul Ioan Gură de Aur, Atanasie al Alexandriei sau Grigorie de Nyssa. Acest praznic împărătesc a căpătat o solemnitate aparte mai ales după ce Sfânta Împărăteasă Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare, a ridicat pe Muntele Măslinilor (locul de unde Mântuitorul S-a înălțat la ceruri) o biserică în care sărbătoarea se prăznuia cu mare fast începând de la miezul nopții, impresionând în special prin mulțimea luminilor aprinse. Slujba acestei zile subliniază legătura Înălțării cu sărbătorile Învierii și Pogorârii Sfântului Duh și importanța lor pentru mântuirea oamenilor.

Înălțarea lui Hristos la cer ne-a vindecat de necredință

Perioada de patruzeci de zile între momentul când Domnul a înviat și S-a înălțat la cer a condus la transformarea lăuntrică a apostolilor pentru a fi mărturisitori direcți ai Mântuitorului Iisus Hristos şi ai Învierii Sale. Sfântul Apostol Pavel ne spune că „Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, S-a vestit de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, S-a crezut în lume şi S-a înălțat întru slavă” (I Timotei 3, 16). Domnul Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, pentru ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii.
Sfântul Evanghelist Luca ne spune că Mântuitorul Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania şi acolo Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat, S-a depărtat de ei şi S-a înălțat la cer (Luca 24, 50-51). Iisus a vrut ca ucenicii să fie prezenți la acest moment, pentru ca prin mărturia lor, toată lumea să creadă că urcarea Sa la cer s-a făcut cu Trupul Lui.

Taina Înălțării arată că omul a fost creat pentru veșnicie

Prin toate actele Sale: întrupare, moarte, Înviere, El a îndumnezeit treptat firea omenească pe care a asumat-o, dar prin Înălțare a transfigurat-o pe deplin. Înălțarea Domnului la cer nu înseamnă retragerea Sa din creație, pentru că El continuă sa fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh.
Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tătălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om. Locul de unde S-a înălțat Hristos la cer a devenit extrem de important atât pentru creștini, cât și pentru musulmani, întrucât Înălțarea lui Iisus este recunoscută în islam, deși nu este menționată în Coran. Sfinții Părinți spun că Înălțarea Domnului nu înseamnă, de fapt, ridicarea dumnezeirii Sale la ceruri, ci mai degrabă așezarea firii omenești pe tronul Dumnezeirii.
Ca o concluzie, iată ce spune părintele prof. dr. Dumitru Stăniloae despre marea sărbătoare a Înălțării Domnului: „Ce-a însemnat propriu-zis înălțarea lui Hristos la cer nu putem şti. Ea nu a fost numai o intrare a trupului în lumina dumnezeiască nevăzută de ochii trupului, ca celelalte ascunderi după unele arătări, ci a fost o ridicare reală ca om peste planul din care se putea arăta oricând voia. El s-a înălțat cu umanitatea Sa la suprema îndumnezeire, deasupra spiritualității tuturor treptelor îngereşti, ca să fie şi ca Om la dreapta Tatălui. S-a ridicat şi ca om la treapta de Împărat al Împărăției omenirii înnoite. Acum a luat şi ca Om toată puterea în cer şi pe pământ.

Ziua Eroilor Neamului

În urma hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 și 2001, Înălțarea Domnului a devenit sărbătoare națională bisericească și Zi a Eroilor Neamului, amintindu-ne de cei care s-au jertfit pentru țară, semeni, credință și libertate. Sfântul Ioan Gură de Aur susține că ziua Înălțării Domnului la cer se prăznuia nu doar în biserici, ci și la mormintele martirilor, considerați adevărații eroi ai lui Dumnezeu, care au mărturisit credința creștină în timpul cumplitelor persecuții. În această zi, credincioșii folosesc salutul „Hristos S-a înălțat“ și răspund „Adevărat S-a înălțat“.

Etichete articol:
Iisus HristosÎnălțarea Domnuluimuntele Măslinilorpraznic împărătescsarbatoare
Articolul anterior
Dr. Nicolae Paulescu: Când știința mărturisește credința
Articolul următor
Rusaliile – Ziua de naștere a creștinismului

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Spiritualitate

Te-ar putea interesa și: