Medicină funcțională

D-riboza: nutrientul care dă energie inimilor bolnave

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
cardiologie metabolicăd-ribozăediție printmedicina integrativaNr. 4 ediție printștiați că

Corpul uman are nevoie de energie pentru a supraviețui și funcționa în limite normale. Există nenumărate mecanisme metabolice prin care organismul produce energia indispensabilă vieții și unei funcționări normale. Fiecare celulă produce și utilizează o doză de energie pentru a-și îndeplini rolul său specific. Cheia producerii energiei la nivel celular este o componentă numită adenozin trifosfat – ATP.

ATP, generatorul universal de energie

Adenozin trifosfatul reprezintă un element simplu și de mici dimensiuni, dar care asigură necesarul energetic pentru fiecare celulă a corpului uman, inclusiv celulele inimii. Metabolismul ATP la nivelul inimii este esențial, dat fiind faptul că mușchiul cardiac este unul dintre principalii consumatori de energie. De altfel, inima omului conține 700 de miligrame de ATP. „Poate părea o cantitate uriașă, însă este suficientă doar pentru asigurarea energiei necesare inimii pentru o bătaie pe secundă, 60 de bătăi pe minut (un ritm considerat lent pentru un om sănătos), adică aproximativ 10 bătăi în 10 secunde. Dacă mergem pe premisa că inima realizează 60 de bătăi pe minut, atunci ea va bate de 86.400 de ori pe zi, asta însemnând un necesar de 6.000 grame de ATP zilnic (o cantitate uriașă), reîncărcându-se complet rezerva de energie de 10.000 de ori!“, explică dr. Stephen T. Sinatra, în volumul „Soluția Sinatra. Cardiologie metabolică“. În mod evident, cantitatea enormă de 6 kg de ATP în fiecare zi se asigură prin reciclarea ATP-ului degradat și mai puțin prin sinteza de novo a ATP-ului.

Nevoia de ATP este absolută“, afirmă Joanne Ingwall, de la Harvard University, expertă în metabolismul energetic al inimii. În cartea sa „ATP and the Heart“, ea scrie că inima are nevoie de ATP pentru a menține un ritm cardiac normal, pentru a pompa sânge și a sprijini efortul crescut, ca și pentru a crește, a se repara și a supraviețui.
Din păcate, oamenii de știință nu au reușit să pună ATP într-un supliment. Ceea ce a pus la punct cu succes dr. Sinatra este un protocol de tratament, numit „Cei 4 magnifici“, în care sunt incluși următorii nutrienți: D-riboza, coenzima Q10, L-carnitina și Magneziul.

D-riboza: „Zahărul vieții“ recomandat cardiacilor

d-riboseRiboza este unul dintre cei mai importanți nutrienți cardiaci, singura dintre cei „4 magnifici” implicată în sinteza de novo a ATP-ului. Supranumită de dr. Sinatra „Zahărul vieții“, D-riboza este o glucidă simplă care intră în componența ATP-ului, fiind necesară pentru reînnoirea rapidă a energiei în inimile bolnave.

Fără îndoială că orice pacient care suferă de o boală de inimă este epuizat din punct de vedere energetic. Administrarea unui supliment cu riboză este o soluție dovedită științific în cazul pacienților cu boli cardiovasculare. Deoarece efectul pozitiv este bine fundamentat în bibliografia medicală, în SUA, terapia cu riboză a fost inclusă în protocoalele de tratament ale unor spitale.

    Riboza poate fi administrată pentru o gamă largă de afecțiuni cardiovasculare:

  • boala arterială coronariană;
  • angină pectorală;
  • protecția miocardului înaintea intervențiilor chirurgicale invazive (bypass) sau miniminvazive (angiografie);
  • recuperarea în urma chirurgiei cardiace sau a afecțiunilor cardiace grave, cum ar fi atacul de cord;
  • insuficiența cardiacă congestivă și hipertrofia cardiacă pentru susținerea funcției diastolice;
  • aritmiile atriale și ventriculare.
Recomandare
Pe lângă bolile cardiovasculare, și vârsta este un factor de diminuare a sintezei de riboză. De aceea, persoanele peste 45 de ani ar trebui să ia suplimente amplificatoare de energie metabolică precum D-riboza. Suferinzii de hipertensiune arterială, cei care urmează tratamente cu statine, cei cu prolaps al valvei mitrale beneficiază de efectele pozitive ale suplimentelor cu riboză. Acestea ajută inima să-și normalizeze funcția diastolică, prin mărirea rezervelor energetice.

Cum se administrează D-riboza?

    Dr. Sinatra recomandă ca dozele de administrare pentru D-riboza să fie astfel:

  • câte 5 grame pe zi pentru cei cu forme uşoare sau pentru persoanele sănătoase supuse stresului și muncilor solicitante în scopul prevenirii oboselii cronice și bolilor cardiovasculare;
  • 10-15 grame pe zi pentru cei cu forme medii spre grave (administrate fractionat, 3×5 pe zi);
  • 15-30 grame pe zi în formele grave de insuficiență cardiacă, cardiomiopatie dilatativă, angină frecventă, fibromialgie sau boli neuromusculare.

După o perioadă de administrare intensivă, majoritatea pacienților cardiaci se simt bine cu o doză de întreținere de 10 grame pe zi. Este important ca terapia cu D-riboză să nu fie întreruptă, în caz contrar existând riscul recidivei bolii.
Un avantaj deosebit al suplimentelor cu riboză este că acest nutrient se absoarbe ușor la nivelul intestinului, ajunge rapid în fluxul sangvin și în proporție de 95% la celulele din organism, inclusiv la cele din inimă. S-a constatat că și dozele mici de riboză, 500 mg, au capacitatea de a crește nivelurile energetice din mușchi cu peste 100%, potrivit dr. Sinatra.

    Știați că

  • Organismul uman își poate realiza singur sinteza D-ribozei, însă destul de lent și cu consum metabolic de ATP. Ficatul, glandele suprarenale și țesutul adipos produc cantități semnificative de riboză, necesare activității lor, însă inima produce doar cantități foarte mici din acest zahăr.
  • Sursele alimentare mai bogate în riboză sunt reprezentate de carnea roșie, în special cea de vițel, dar aceasta nu poate asigura aportul necesar mai ales suferinzilor cardiovasculari.
  • Suplimentarea cu riboză este necesară și persoanelor supuse stresului cronic, un mare consumator de ATP, celor care suferă de fibromialgie, dar și sportivilor, pentru mărirea performanțelor fizice prin creșterea rezistenței la efort a musculaturii.
  • Deși este o glucidă, riboza este zahăr glicemic-negativ, ceea ce înseamnă că nu poate fi convertit în glucoză și că nu stimulează un răspuns insulinic. Mai mult decât atât, riboza poate chiar reduce nivelul glucozei din sânge.
    Surse:

  • Stephen T. Sinatra – „Soluția Sinatra – Cardiologie metabolică”, Ed. Curtea Veche, 2007;
  • Stephen T. Sinatra și James C. Roberts, împreună cu Martin Zucker – „Noua cardiologie”, Lifestyle Publishing, 2012;
  • Gheorghe Mencinicopschi – „Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare. O nouă cardiologie metabolică”, Editura Medicală, 2015
Etichete articol:
cardiologie metabolicăd-ribozăediție printmedicina integrativaNr. 4 ediție printștiați că
Articolul anterior
Inflamația în bolile alergice și degenerative
Articolul următor
Noutăți în terapia integrativă a obezității și sindromului metabolic

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: