Acizii grași omega 3 sunt esențiali pentru sănătatea noastră, însă corpul uman nu îi poate sintetiza, ci trebuie să-i procure din alimentație. Cele mai bune surse de acizi omega 3 sunt peștele gras (somon, ton, macrou, cod, sardine), nucile, semințele, avocado. Cunoscuți și ca acizi grași polinesaturați, omega 3 joacă un rol important în dezvoltarea și buna funcționare a creierului. Ei au devenit foarte populari odată cu înmulțirea studiilor privind reducerea riscului de boli cardiovasculare. S-a demonstrat că acizii omega 3 scad în mod substanțial inflamația peretelui arterial, inhibând activitatea unor molecule inflamatorii (ciclooxigenază, cytokine, prostaglandine). De aceea, medicii în frunte cu American Heart Association (AHA) recomandă cel puțin două mese de pește pe săptămână. Consumul a 2-3 porții de pește pe săptămână poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 50%.
Uleiul de pește conține cea mai mare concentrație de acizi grași esențiali nesaturați EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (docosahexaenoic). Studiile clinice pe pacienți cu afecțiuni cardiovasculare arată că administrarea suplimentelor de ulei de pește reduce riscul de deces, de infarct miocardic, de accident vascular cerebral, normalizează ritmul cardiac, reduce tensiunea arterială (la hipertensivi), stabilizează și chiar reduce placa de aterom.
O dietă bogată în acizi grași omega 3 oferă de asemenea protecție față de reacții alergice. Există studii care arată că suplimentarea cu ulei de pește din primele luni de viață îi protejează pe copii de dermatită atopică, rinită alergică, astm, eczeme și alte boli alergice. Însă medicii atrag atenția că administrarea acestor suplimente la bebeluși trebuie făcută numai sub strictă supraveghere medicală, pentru că sunt copii care pot fi alergici la pește.
- Surse:
- umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
- naturopathic.org/content.asp
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0027500/