Cu toții am avut 20 de dinți de lapte, care au fost înlocuiți cu 32 de dinți pentru adulți. Dar puțini știu că dinții de lapte ai copiilor sunt cunoscuți a fi o sursă de celule stem, celulele „stăpân“ ale organismului, care se pot transforma într-o serie de alte celule, inclusiv oase, grăsime și nervi. Celulele stem sunt deja folosite pentru tratarea leucemiei și a altor tipuri de cancer și tulburări sangvine. Speranța este că acestea vor putea ajuta în curând la tratarea leziunilor nervilor, repararea cartilajelor și chiar a țesutului cardiac în urma atacurilor de cord. În prezent, terapia cu celule stem utilizează celulele găsite în măduva osoasă și cordonul ombilical al bebelușilor.
Termenul de „celule stem“ a fost propus în anul 1908 de către un histolog rus, Alexander Maksimov. Descoperirea celulelor stem din dinții de lapte a fost făcută din întâmplare, în anul 2003, de către dr. Songtao Shi, un stomatolog pediatru și om de știință american specializat pe cercetarea celulelor stem. După ce fiica lui de 6 ani a decis să își scoată un dinte, dr. Songtao Shi a observat că țesutul moale din interiorul acestuia era încă în viață. În laboratorul său, dr. Shi a extras celulele din pulpă și a constatat că unele dintre acestea au început să se regenereze.
Avantajele recoltării celulelor stem din dinții de lapte
Un avantaj al acestei noi surse este faptul că extragerea celulelor stem este nedureroasă, deoarece copiii își pierd în mod natural dinții de lapte în jurul vârstei de 6-7 ani. În cazul în care un dinte nu are suficiente celule, se poate spera ca următorul să fie bun. Ideal ar fi ca după ce un dinte cade, să fie pus în lapte pentru a putea menține celulele vii și să fie păstrat la rece (dar nu congelat), pentru a putea ajunge la un laborator specializat în maximum 48 de ore. Cu toate că există doar aproximativ 100 de celule într-un dinte (comparativ cu câteva milioane în cordonul ombilical), acestea pot fi ajutate să se multiplice în mod natural până la 1 milion, minimum necesar pentru terapia celulară. De asemenea, se pare că celulele stem dintr-un dinte de lapte sunt mai pure și cresc mai rapid decât cele din măduva osoasă sau din cordonul ombilical. Odată colectate și cultivate, celulele stem din dintele copilului sunt stocate într-un recipient de oțel la temperaturi de minus 170 grade Celsius, putându-se menține cel puțin pentru următorii 20 de ani.
Chiar dacă mai este nevoie de anumite teste și confirmări pentru a se putea utiliza în totalitate celulele recoltate din dinții de lapte, oamenii de știință par că urmează să ofere Zânei Măseluță posibilitatea de a face multe ore suplimentare.
- Surse:
- dailymail.co.uk/health/diets/article-1251333/Will-keeping-childs-baby-teeth-save-life-day.html
- phys.org/news/2011-01-teeth-stem-cells.html
- dailymail.co.uk/health/article-2305012/Dont-leave-tooth-pillow–save-childs-life-The-12-year-old-pioneer-stores-stem-cells-milk-teeth-cure-future.html
- motherboard.vice.com/blog/back-off-tooth-fairy-those-baby-teeth-may-one-day-save-a-life
- yahoo.com/news/the-life-saving-reason-to-1351098111385654.html
- miami.cbslocal.com/2011/12/07/freezing-baby-teeth-may-secure-healthy-future/
- toothbank.com/faq/