Sănătate

Tumorile conțin soluția propriei lor eradicări

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cancerimunitatetratamenttumori

Oamenii de știință au făcut o descoperire revoluționară în înțelegerea modului în care complexitatea genetică a tumorilor poate fi recunoscută și exploatată de către sistemul imunitar, chiar și atunci când boala este în stadiile sale cele mai avansate. Cercetările finanțate de către Cancer Research UK susțin că atunci când se dezvoltă o tumoare, diversitatea defectelor genetice poate fi marcată și identificată pe suprafața celulelor canceroase, iar mutațiile unice apar în diferitele părți ale tumorii. Prin analiza datelor de la sute de pacienți din studiile anterioare, cercetătorii au descoperit că unii dintre acești markeri (antigene) reprezintă mutații precoce ale bolii și sunt prezenți pe toate celulele din tumoare. În laborator au fost izolate celulele T ale sistemului imunitar de la doi pacienți cu cancer pulmonar, care pot recunoaște acești markeri comuni pe fiecare celulă tumorală.

Imunitatea – agentul de poliție ce luptă împotriva infractorilor genetici

Cu toate că au potențialul de a distruge toate celulele canceroase în interiorul tumorii, celulele sistemului imunitar sunt oprite de sistemul de apărare al tumorilor. Această cercetare deschide calea pentru terapiile care activează în mod specific celulele T pentru a ținti celulele tumorale pe baza semnăturii genetice a bolii.

Dr. Sergio Quezada, co-autor al studiului și director al Immune Regulation and Cancer Immunotherapy lab de a UCL Cancer Institute, susține că „sistemul imunitar al organismului acționează precum agenții de poliție care încearcă să lupte împotriva infractorilor genetici sau a cancerului. Diversele tumori sunt ca o bandă de huligani implicați în diferite infracțiuni, de la jafuri la contrabandă. Cercetările arată că în loc să luptăm fără țintă cu criminalitatea din cartiere diferite, putem da poliției informațiile de care are nevoie pentru a ajunge la conducătorul care e în spatele infracțiunilor organizate, pentru a rezolva problema pentru totdeauna“.

Tratamentul personalizat pentru cancer

Complexitatea genetică a cancerului, care e marcată de antigenele tumorale, apare atunci când cancerele evoluează într-o manieră ramificată. Cele mai vechi defecte se găsesc în toate celulele, formând un trunchi al bolii, în timp ce mutațiile ulterioare apar doar în unele celule. Acestea sunt ramurile care permit ca boala să se adapteze și să devină rezistentă la medicamente.

Profesorul Charles Swanton, co-autor al studiului și cercetător științific în cadrul Francis Crick Institute, afirmă că „antigenele pot fi călcâiul lui Ahile pentru tipuri de cancer extrem de complexe. Acest lucru este cu adevărat fascinant pentru că promovează o medicină personalizată, în care fiecare pacient ar avea un tratament unic, în funcție de antigenele tumorale și celulele T. Timp de mulți ani, am studiat modul în care răspunsul imunitar la cancer este reglementat, fără a înțelege clar legătura dintre celulele imune și celulele canceroase. Pe baza acestor noi descoperiri, vom fi capabili să-i spunem sistemului imunitar cum să recunoască în mod specific și cum să distrugă tumorile“.

Medicul trebuie să fie, așadar, asemenea unui croitor, care proiectează un costum în funcție de caracteristicile fiecărei persoane. Acest studiu explică și de ce unii pacienți răspund la imunoterapie și alții nu, dar umple și lacunele cu privire la efectele sistemului imunitar asupra tumorilor. Rezultatele oferă speranțe în dezvoltarea tratamentelor eficiente pentru cazurile de cancer considerate anterior mai greu de tratat.

    Surse:

  • science.sciencemag.org/content/351/6280/1463
  • sciencedaily.com/releases/2016/03/160303145749.htm
  • cancerresearchuk.org/
Etichete articol:
cancerimunitatetratamenttumori
Articolul anterior
Ce se întâmplă dacă fumezi în timpul sarcinii?
Articolul următor
Primul transplant de ficat între persoane cu HIV

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: