Nutriție

Beneficiile uimitoare ale inulinei

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
bacteriifibreinulinăprebioticeprobiotice

Inulina face parte din categoria fibrelor solubile în apă, așa-numitele prebiotice, ce se găsesc în ceapă, praz, usturoi, sparanghel, napi, rădăcină de cicoare (una dintre cele mai bune surse) și multe alte alimente. Aceste fibre ajută la hrănirea bacteriilor benefice în corpul tău. La rândul lor, aceste bacterii benefice ajută la digestia și absorbția alimentelor și joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Inulina este un fructan, ceea ce înseamnă că este formată din lanțuri de molecule de fructoză. În intestin, inulina este convertită în acizi grași cu lanț scurt, care sunt apoi transformați în cetone sănătoase, care hrănesc țesuturile și celulele din colon, ajutând la producerea hormonilor de control al apetitului.

Inulina susține sănătatea digestivă

Bogată în fibre și săracă în calorii, inulina are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Fibrele din inulină sunt solubile, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Se dizolvă în stomac și apoi se formează o substanță gelatinoasă care încetinește digestia, crește nivelul de sațietate și elimină grăsimile pe măsură ce trece prin tractul digestiv.
Intestinul conține între 15.000 și 36.000 de specii de bacterii, majoritatea oferind multe beneficii pentru sănătate, iar inulina stimulează înmulțirea acestor bacterii. Totodată, inulina ajută la digestie prin creșterea numărului de bacterii bune din intestin, în special Bifidobacteriile și Lactobacillii.

Inulina poate reduce riscul de diabet zaharat

Inulina încetinește digestia, inclusiv digestia carbohidrațiolor. Acest lucru permite ca zahărul să fie eliberat lent și constant. Datorită consumului de inulină, femeile obeze și-au schimbat compoziția microbiotei intestinale în mod benefic, sprijinind lupta împotriva kilogramelor și reducând riscul de diabet. În plus, femeile cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat inulină și-au îmbunătățit indicele glicemic și și-au crescut activitatea antioxidantă. Se consideră că inulina poate sprijini îmbunătățirea stării persoanelor cu diabet zaharat tocmai prin modificările pozitive la nivelul microflorei intestinale sau datorită efectului antioxidant direct.
Expunerea prelungită la excesul de insulină cauzează stres oxidativ, care joacă un rol-cheie în procesele diabetului zaharat de tip 2 și complicațiile acestuia. Inulina poate ajuta la contracararea acestor efecte datorită capacității sale antioxidante. Inulina poate avea și efect de scădere a țesutului hepatic la persoanele cu prediabet.

Inulina te ajută să pierzi în greutate

O serie de studii au arătat potențialul inulinei de a fi de ajutor în pierderea în greutate. Adulții supraponderali și obezi care au consumat 21 de grame de inulină pe zi au înregistrat scăderi ale hormonului foamei și creșteri ale hormonilor de sațietate. Un studiu efectuat pe 30 de femei obeze a arătat că inulina are capacitatea de a restaura bacteriile sănătoase și de a crea o schimbare pozitivă asupra metabolismului.

Inulina reduce riscul de cancer

Cercetătorii extrapolează utilizarea inulinei pentru prevenirea cancerului. Ca un rapel pentru sistemul imunitar, inulina poate fi un supliment de prevenție a cancerelor digestive. Un studiu a constatat că o combinație de probiotice și prebiotice (precum inulina) are potențialul de a reduce riscurile de apariție a cancerului de colon.

Alte beneficii ale inulinei

Inulina oferă o serie de potențiale beneficii suplimentare, cum ar fi:

  • Sănătatea inimii: Inulina poate ajuta la scăderea trigliceridelor și a colesterolului.
  • Sănătatea oaselor: Inulina îmbunătățește absorbția de calciu și magneziu, ceea ce duce la îmbunătățirea densității osoase și mineralizarea oaselor.
  • Bolile inflamatorii intestinale: Inulina poate ajuta la reducerea simptomelor colitei ulcerative și la scăderea markerilor inflamatorii în boala Crohn.

Recomandări și precauții

Inulina este considerată sigură pentru consum și este foarte puțin probabil să declanșeze o reacție alergică. Atunci când începi să utilizezi inulina, este posibil să observi un oarecare disconfort în timpul tranzitului intestinal, flatulență excesivă sau scaune moi. Este necesar să consumi multe lichide atunci când încorporezi inulina în dietă, mai ales dacă ai un tract digestiv sensibil. Acest lucru ajută la prevenirea constipației.
Puteți lua în considerarea folosirea suplimentelor alimentare care conțin inulină pentru promovarea sănătății digestive, mai ales atunci când folosiți probiotice sau utilizați un tratament antibiotic pentru tratarea unei boli bacteriene.
Studiile arată că persoanele care au consumat inulină au o stare de bine constantă, resimt mai puțin senzația de foame și își îndeplinesc mai ușor sarcinile zilnice. Totuși, inulina este doar o piesă a puzzle-ului unui intestin sănătos, o alimentație sănătoasă și un supliment de probiotice putând să completeze imaginea sănătății intestinale.

Surse:

  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/03/07/inulin-health-benefits.aspx
  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1048-inulin.aspx
  • globalhealingcenter.com/natural-health/what-are-the-health-benefits-of-inulin/
  • healthline.com/health/food-nutrition/top-inulin-benefits
Etichete articol:
bacteriifibreinulinăprebioticeprobiotice
Articolul anterior
Smoothie antiinflamator de ananas și turmeric
Articolul următor
Oul, un aliment reabilitat. Câte ouă putem mânca zilnic?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: