Un studiu publicat în luna februarie 2016 în revista Nature Chemical Biology prezintă descoperirea lui Spencer Williams și a colegilor săi de la Universitatea din Melbourne cu privire la o enzimă necesară bacteriilor benefice din flora intestinală, enzimă care se dezvoltă pe un zahăr (SQ) ce este produs din belșug de legumele cu frunze verzi. „Am descoperit enzima care este folosită de bacterii pentru a absorbi și metaboliza aceste zaharuri care conțin sulf. Sulful este critic pentru construirea proteinelor, componentele esențiale ale tuturor organismelor vii. SQ este singura moleculă de zahăr care conține sulf, iar „digestia“ moleculelor de către bacteriile sulfuroase sprijină reintroducerea acestora în circuitul global al sulfului, pentru a putea fi reutilizate de către alte organisme“, a explicat dr. Williams.
Această cercetare răspunde unui mister vechi de peste 50 de ani cu privire la sulf (element esențial pentru viața de pe Pământ) și la utilizarea și reciclarea lui de către organismele vii. „Bacteriile din intestine folosesc SQ ca sursă de energie. Am constatat că un consum constant al acestei molecule specifice legumelor cu frunze verzi este un factor important în menținerea și îmbunătățirea bacteriilor intestinale sănătoase. Noile strategii antimicrobiene caută să elimine bacteriile care dobândesc rezistență la antibiotice și credem că prin utilizarea acestei enzime pe scară largă se vor putea livra tratamente specifice pentru mulți agenți patogeni (cum ar fi Salmonella), lăsând totodată bacteriile benefice neatinse“, a adăugat Ethan Goddard de la Walter and Eliza Hall Institute.
- Surse:
- lifeextension.com/whatshot/2016/2/February-Whats-Hot-Articles/Page-01
- nature.com/nchembio/index.html