Demența tinde să devină o problemă tot mai mare pe zi ce trece. Statisticile sunt sumbre și arată că 10% dintre persoanele peste 65 de ani, 25% dintre cei peste 75 de ani și 50% dintre cei cu vârste de peste 85 de ani vor dezvolta demență sau boala Alzheimer. Cercetătorii consideră că Alzheimerul va afecta peste 106 milioane de oameni până în anul 2050, acum fiind a șaptea cauză de deces la nivel mondial.
Care este legătura dintre Alzheimer și diabet?
Oamenii de știință numesc acum boala Alzheimer „diabet zaharat de tip 3“. Noile cercetări arată că rezistența la insulină sau diabezitatea (de la consumul prea mare de carbohidrați și zahăr și consumul insuficient de grăsimi) este unul dintre factorii majori care pornesc cascada de probleme ale creierului, cu pierderi de memorie la peste jumătate dintre persoanele de peste 80 de ani, ceea ce conduce la un diagnostic de boală Alzheimer. Dar insulina nu afectează doar amintirile oamenilor în vârstă, ci demența poate începe și atunci când ești tânăr și are nevoie de timp pentru a se dezvolta.
Excesul de zahăr și carbohidrați poate cauza demență
Aici apare vestea bună sau vestea proastă. „Consumul de zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca predemență și demență. Evitarea zahărului și a carbohidraților rafinați, urmată de un consum de grăsimi sănătoase, poate preveni și chiar trata predemența și demența precoce. Mai multe studii recente arată că persoanele cu diabet au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta Alzheimer. Persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta predemență sau insuficiență congnitivă ușoară“, a declarat dr. Mark Adam Hyman, medic și om de știință american, președintele Institutului de Medicină Funcțională din SUA.
Vestea bună: Declinul cognitiv poate fi oprit
Cu toții am auzit despre efectul minte-corp, dar există de asemenea și un efect corp-minte. De fapt, corpul și mintea nu sunt două sisteme separate, ci formează un ecosistem elegant. Cauzele profunde ale bolii Alzheimer încep cu prea mult zahăr la nivelul creierului. Când consumăm prea mult zahăr și prea puține grăsimi, apare diabezitatea, ceea ce conduce la inflamație, formându-se astfel un cerc vicios cu efecte devastatoare pentru creier. „Dacă ai putea privi creierul unui pacient cu Alzheimer, ai vedea un „creier în flăcări“. Această inflamație apare de multe ori în bolile cronice și are efecte dramatice în procesul general de îmbătrânire și în special în îmbătrânirea creierului“, susține dr. Mark Adam Hyman.
Vestea bună este că demența și declinul cognitiv pot fi reversibile. Pentru a reuși acest lucru, trebui să controlezi insulina și să-ți echilibrezi nivelul de zahăr din sânge, ceea ce te va ajuta la echilibrarea stării de spirit și în concentrare, îți va stimula nivelul de energie și te va ajuta la prevenirea bolilor cerebrale legate de vârstă, inclusiv Alzheimer. Așadar, demența poate fi prevenită și chiar tratată dacă se acționează la timp și prin participarea tuturor factorilor care influențează funcțiile creierului (dietă, exerciții fizice, stres, deficiențe nutriționale, toxine, dezechilibre hormonale și inflamație). Dacă avem în vedere cauzele bolii, sprijinim optimizarea funcțiilor biologice și ajutăm organismul să se vindece prin propriile mecanisme.
- Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528851/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181909/
- https://drhyman.com/blog/2016/02/12/why-alzheimers-is-now-considered-type-3-diabetes/