Sănătate

Ciupercile Maitake stimulează imunitatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
imunitatemaitake

Maitake, cunoscută și sub denumirea de „pasărea pădurilor“ (hen-of-the-woods), este o ciupercă mare, de culoare brun-pământie, care crește la baza copacilor, în special a stejarilor. Aceasta este originară din nord-estul Japoniei și anumite zone din America de Nord, fiind și una dintre ciupercile culinare importante din Japonia. Ciupercile Maitake sunt la fel de populare în China, acestea fiind folosite în medicina tradițională timp de secole, datorită proprietăților de vindecare recunoscute.

Maitake are proprietăți de combatere a cancerului

Cercetările realizate pe persoanele care suferă de cancer au arătat că există o parte specifică a ciupercii Maitake (numită „MD-fraction“) ce poate inhiba creșterea tumorilor. Maitake sporește, de asemenea, activitatea celulelor, crescând astfel producerea de interleukine (celule imunitare), care sunt cunoscute pentru prevenirea cancerului și pentru îmbunătățirea efectelor chimioterapiei.

Maitake are proprietăți imunostimulatoare

Ciupercile Maitake conțin polizaharide, numite betaglucani, care stimulează producția de neutrofile, celule T și macrofage (celule albe din sânge). Aceste celule ajută sistemul imunitar să combată bolile într-o manieră rapidă și eficientă, elimină resturile celulare și grăbesc recuperarea după leziunile tisulare.

Maitake reduce nivelul de zahăr din sânge

Potrivit unui studiu efectuat în anul 1996 de către doi cercetători de la Kobe Pharmaceutical University din Japonia, șoarecii care au consumat Maitake în mod regulat au cunoscut o scădere mai mare a nivelului de zahăr din sânge față de grupul de control. Cercetătorii au concluzionat că o polizaharidă din Maitake (numită X-fraction) are capacitatea de a scădea rezistența la insulină, crescând astfel sensibilitatea la insulină. Acest lucru, alături de scăderea indicelui glicemic, fac din Maitake un aliment extraordinar pentru persoanele cu diabet zaharat sau prediabet.

Maitake reduce tensiunea arterială

Un studiu din 2002 realizat de cercetătorii de la Georgetown University Medical Center din Washington D.C. a arătat că șobolanii hipertensivi care au fost hrăniți cu praf de Maitake au cunoscut o scădere considerabilă a tensiunii arteriale, comparativ cu grupul de control. Un rezultat similar a fost observat într-un studiu separat, în care ciuperca Maitake a redus tensiunea arterială a șobolanilor de la 200 la 115 milimetri coloană de mercur în doar patru ore.

Maitake are beneficii pentru scăderea în greutate

O porție de 100 de grame de Maitake crudă conține doar 37 de calorii și niciun fel de grăsime. Aceeași cantitate conține 2,7 fibre dietetice, care reprezintă 11% din aportul zilnic recomandat unui adult. Fibrele absorb apa din colon și induc un sentiment de sațietate, împiedicând astfel supraalimentarea. Din acest motiv, persoanele care încearcă să slăbească ar trebui să consume întotdeauna alimente bogate în fibre, așa cu e și Maitake.

Maitake scade colesterolul

Un studiu din anul 2001 efectuat de cercetătorii de la Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine din Japonia a arătat că șobolanii care au fost hrăniți cu pulbere de Maitake și Shiitake au cunoscut o scădere a colesterolului, în comparație cu grupul de control. Specialiștii au atribuit această reducere proprietăților ciupercilor de a crește excreția colesterolului prin fecale.

Maitake este bogată în substanțe nutritive

100 de grame de Maitake brut conțin 1,9 grame de proteine (4% din necesar), diverse vitamine B (necesare pentru metabolismul celular), magneziu și fier (2% din necesar), mangan și seleniu (3%), zinc, potasiu și fosfor (5%). Aceeași cantitate conține 0,3 miligrame de cupru (13%) și cantități mici de acizi grași omega 6, necesari pentru buna funcționare a creierului.

    Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080498
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11520942
  • thorne.com/altmedrev/.fulltext/7/3/236.pdf
  • wsmbmp.org
Etichete articol:
imunitatemaitake
Articolul anterior
Stresul oxidativ, polifenolii şi cancerul de col uterin
Articolul următor
Primul caz din lume de disecție aortică complexă tratat la Sibiu

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: