Este benefic să consumi lichide în timp ce mănânci? Corpul nostru efectuează o serie de procese în timp ce mâncăm și apoi digerăm mâncarea și, de aceea, este bine să înțelegem mecanismele esențiale ale acestor procese.
În cavitatea bucală se secretă salivă în timp ce mănânci. Saliva conține enzime digestive care ajută la descompunerea alimentelor. Aceste enzime sunt foarte importante în menținerea unui proces digestiv sănătos. Stomacul conține sucuri gastrice care ajută la digestie și au un rol esențial în distrugerea bacteriilor pe care le-am putea consuma împreună cu alimentele pe care le ingerăm. Este important ca aceste sucuri să funcționeze la parametri optimi deoarece ajută la descompunerea alimentelor și permit stomacului să le treacă într-o stare ce poate tranzita intestinul subțire. Ficatul este, de asemenea, important pentru că substanțele nutritive pe care le luăm din alimente sunt trimise prin vasele de sânge la ficat. De acolo sunt distribuiți nutrienții în diferitele zone ale corpului. Ficatul determină ce să utilizeze imediat și ce să păstreze pentru mai târziu. De aceea, are nevoie de o cantitate mare de apă pentru a putea funcționa în mod corespunzător.
A bea sau a nu bea
Principalul subiect de dezbatere este dacă apa consumată în timpul mesei e dăunătoare sau benefică pentru procesul digestiv. Dacă bei prea multă apă în timpul meselor, acest lucru poate interfera cu nivelurile naturale ale bilei și acidului gastric. Acest lucru poate încetini procesul de digestie și reduce capacitatea organismului de a produce suficiente enzime digestive pentru digerarea corespunzătoare a alimentelor. Fără o digestie eficientă, se poate produce o acumulare de toxine, indiferent de ceea ce mâncăm. În cazul băuturilor alcoolice și a celor acidulate, se poate produce o reducere a producției de salivă, ceea ce face ca alimentele să devină și mai greu de digerat. Apa sau alte băuturi reci consumate încetinesc digestia și pot cauza crampe.
Pe de altă parte, apa consumată înainte și după mese te poate ajuta în procesul digestiv. Specialiștii spun că apa consumată cu 30 de minute înainte de masă ajută la menținerea organismului hidratat și sprijină o digestie optimă. Pentru ficat, această apă este importantă, de asemenea, ca adjuvant general în filtrarea toxinelor. Apa consumată la interval de 30 de minute după terminarea mesei poate ajuta la hidratarea organismului și refacerea lichidelor pierdute prin digestie. Deshidratarea poate determina organismul să aibă un timp mai mare de digestie a alimentelor. Totodată, apa ajută la o mai bună absorbție a nutrienților și înmoaie scaunul, ajutând la prevenirea constipației. Cel mai bine pentru a rămâne hidratat întreaga zi este să consumi cât mai des cantități mici de apă, exceptând momentele meselor.
- Surse:
- mayoclinic.com/health/digestion/AN01776
- ottawawestnutrition.com/category/digestion/
- uihealthcare.org/Adam/?/HIE%20Multimedia/1/001645