Culoarea părului este determinată de proporțiile dintre doi pigmenți din clasa melaninei existenți în firul de păr: eumelanina şi feomelanina. Melanina este substanța care dă și culoarea pielii, protejează pielea împotriva agresiunii razelor solare şi stă la baza formării petelor brune hiperpigmentate pe piele.
Încărunțirea şi albirea părului este datorată radicalilor liberi formați de către un produs secundar al metabolismului, peroxidul de hidrogen (apă oxigenată), acelaşi compus folosit în saloanele de coafură pentru decolorarea părului în vederea vopsirii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nu mai are capacitatea de a neutraliza peroxidul de hidrogen şi acesta se acumulează în cantități mari în foliculul pilos, unde atacă tirozinaza, enzima responsabilă de producerea pigmenților melaninici. Producerea în cantități excesive a peroxidului de hidrogen poate fi cauzată şi de factori ereditari, de fumat, stres emoțional, alimentație deficitară în vitamine şi unele microelemente (cupru, iod sau fier), precum şi de unele afecțiuni (anemia, hipotiroidismul, neurofibromatoza sau scleroza tuberoasă).
Decolorarea frecventă în saloanele de coafură nu face altceva decât să grăbească procesul de îmbătrânire a părului, respectiv încărunțirea prematură şi albirea lui.
Măşti pentru prevenirea încărunțirii premature
1. Mască de păr cu schiduf şi Amla, pentru orice culoare de păr
1 lingură pudră de fruct de Amla (agriş indian) se adaugă peste o jumătate de cană de ulei de cocos încălzit şi se menține amestecul la foc mic timp de circa 5 minute. Se adaugă 1 lingură de semințe măcinate de schinduf şi se continuă încălzirea încă 1 minut. După răcire se strecoară uleiul. Se aplică seara pe păr cu masaj, pentru a pătrunde până la rădăcină. Părul se va spala a doua zi dimineață.
Această mască are proprietăți remarcabile de prevenire a încărunțirii, de hrănire, de creştere, de refacere a părului degradat şi de combatere a mătreței.
2. Masca din cartof, pentru păr închis la culoare
Fierbeți un cartof feliat cu tot cu coajă într-o cantitate minimă de apă. Soluția rezultată după îndepărtarea cartofului se poate folosi ca atare sau amestecată bine cu puțin lapte acru sau brânză de vaci. Se menține soluția obținută pe păr minimum 15 minute, după care se clăteşte cu apă.
3. Mască din dovleac şi ulei de cocos, pentru orice culoare de păr
Fierbeți miezul spumos din interiorul dovleacului (de care sunt prinse semințele) în puțin ulei din nucă de cocos, timp de 5-6 minute. După răcire strecurați soluția uleioasă şi folosiți-o ca mască pentru redarea culorii initiale a părului, pentru hrănire şi pentru creşterea rezistenței firului de păr.