Sănătate

Alimente contra inflamaţiei intestinale

Autor:
8 comentarii
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Inflamaţiile intestinale sunt o problemă cronică de care suferă multe persoane din cauza abuzului de alimente iritante, cu mulţi conservanţi şi aditivi chimici, a fumatului şi consumului abuziv de alcool şi medicamente. Iată câteva alimente cu un aport valoros de nutrienţi, care contribuie şi la calmarea şi regenerarea mucoasei intestinale. Alimentele naturale sunt într-adevăr şi medicamente, aşa că fă-ţi plinul vara aceasta cu alimente gustoase, dar şi sănătoase!

Ceaiul verde

Ajută la slăbit şi la eliminarea apei reţinute în ţesuturi, îţi dă energie fără efectele secundare ale cafelei, este plin de antioxidanţi şi în plus are acţiune antiinflamatoare datorită flavonoizilor conţinuţi. Numeroase studii au indicat de asemenea şi efecte protectoare împotriva unor forme de cancer şi a afecţiunilor cardiovasculare.

Ghimbirul

Împreună cu turmericul, ghimbirul este una din cele mai des utilizate şi cercetate condimente şi pe bună dreptate: are remarcabile proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare, precum şi de stimulare a sistemului digestiv şi imunitar. Consumă-l cel mai bine crud, în diferite salate sau ca şi condiment.

Uleiul de măsline

Dincolo de binecunoscutele efecte benefice asupra pielii şi părului, uleiul de măsline (cel mai bine extravirgin) conţine Omega 3, 6 şi 9 în proporţii echilibrate. Aceşti acizi graşi calmează inflamaţiile intestinale şi protejează celulele nervoase, iar antioxidantul oleocantal s-a dovedit a avea efecte antiinflamatoare similare ibuprofenului (dar, evident, fără efectele adverse la nivel hepatic şi digestiv ale acestui medicament).

Seminţele de in

Conţin fibre şi Omega 3, două elemente care trebuie incluse în mod constant în alimentaţie, lipsa acestora fiind la baza multor probleme digestive. Seminţele de in (neapărat măcinate) au acţiune dovedit benefică şi protectoare asupra mucoasei intestinale, dar şi a vaselor de sânge. Fibrele împreună cu lignanii s-au dovedit eficiente în scăderea nivelului proteinei C-reactive, un marker inflamator major în afecţiunile sistemului cardiovascular.

Legumele cu frunze verzi

Acestea conţin vitamina E, despre care studiile indică faptul că are efecte protectoare împotriva citochinelor, molecule cu rol inflamator. Ca să nu mai spunem de vitaminele, calciul, fierul şi ceilalţi nutrienţi pe care aceste legume le conţin din plin – deci nu evita spanacul, broccoli sau kale.

Usturoiul şi ceapa

Nu se potrivesc cu serile de distracţie, dar nu le evita la grătarele cu prietenii sau la masa de seară. Nu doar că îţi vei întări sistemul imunitar, dar aceste legume conţin şi compuşi precum alicina şi quercitina, care au acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă.

Atenţie !
Consumul frecvent de zahăr are un efect inflamator demonstrat asupra tractului digestiv şi în plus favorizează dezvoltarea unor agenţi patogeni şi ciuperci (de exemplu Candida).

De asemenea, laptele şi produsele lactate, mai ales cele din comerţ (care pot conţine urme de antibiotice şi hormoni de creştere) susţin inflamaţia intestinală şi diferite reacţii alergice. Încearcă să eviţi complet aceste produse timp de câteva zile – o săptămână şi observă cum te simţi.

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
7 alimente de vară, surse de antioxidanţi
Articolul următor
Astenie de toamnă? Află cauzele şi găsește remediile!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

8 comentarii. Leave new

  • Ghimbirul se pare ca este la moda! Eu nu am incercat, insa alaturi de hrean ras cred ca voi pune la salata de sfecla rosie! Trebuie sa fie bun!

  • Ardeiul iute care intensifica activitatea stomacului ne face si rau? Irita mucoasa digestiva? Mie imi place ardeiul iute….mult de tot…

  • Puteti incerca produsul ColonHelp Probiotic Forte. ColonHelp Probiotic Forte este o versiune de ColonHelp în care, pe lângă fibrele din semințele de in și psyllium, au fost adăugate inulină (extrasă din cicoare, cu efect prebiotic) și un complex probiotic în concentrație de 3 miliarde de colonii formatoare – CFU (per lingurița dozatoare) din 5 tipuri de culturi bacteriene probiotice (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus bulgaricus).
    ColonHelp Probiotic Forte este o formulă 100% naturală, concepută special pentru protejarea și reechilibrarea florei intestinale.ColonHelp Probiotic Forte nu interacţionează cu tratamentul medicamentos. Totuşi, dacă luaţi medicamente, este bine să consumaţi produsul la un interval de două ore de la administrarea acestora.

  • Eu in aceasta perioada merg la dentist si iau antibiotice. imi puteti recomanda ceva care imi protejeaze stomacul? Am facut cura cu produsul ColonHelp si m-am simtit foarte bine.

  • De regula, balonarea se asociaza cu constipatia. Un bun remediu natural impotriva constipatiei este ceaiul verde, cu conditia sa nu fie baut mai tarziu de ora 4 dupa amiaza.

  • Oare ceaiul verde ma poate ajuta si impotriva balonarilor?

  • Ghimbirul se poate utiliza si in salate si in prepararea deserturilor.

  • Ghimbirul nu imi place! Nu imi place nici ceaiul..oare il pot consuma in salate..dat prin razatoare? Se poate adauga si la mancaruri gatite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: