Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Chirurgia mâinii, pe vârste – VIDEO

Autor:

Mâinile sunt poate unele dintre cele mai importante componente ale corpului nostru. Ne hrănim, ne spălăm, ne desfășurăm activitățile casnice, dar și pe cele profesionale cu ajutorul mâinilor. Dar ce facem în momentul în care, din diverse motive, acestea nu ne mai pot ajuta să ne facem treaba? Vorbim, desigur, despre defecte genetice sau chiar accidente care ne-ar putea compromite capacitatea atât motorie, cât și funcțională.

Vezi toate articolele despre:
arsurichirurgiecopiivideo

Din fericire, datorită progreselor în domeniul medical, avem alături medici specializați în repararea defectelor de la nivelul mâinii, care, cu ajutorul chirurgiei reconstructive, ne pot reda libertatea de a ne folosi mâinile. Unul dintre aceștia este dr. Silviu Bădoiu, medic primar chirurgie plastică, invitatul Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV.

Dr. Silviu Bădoiu este primul chirurg din România care a efectuat chirurgia endoscopică a nervilor periferici, având și cea mai mare experiență în domeniu.

Mâna este prelungirea creierului

De ce se spune că mâna este prelungirea creierului? Pentru că, fizic, mâinile sunt cele care ne pot ajuta să facem lucruri extraordinare , pe care nicio altă parte a corpului nu le poate înlocui, chiar dacă este vorba despre scris, gătit, mâncat sau orice altă activitate pe care o facem. Mai mult, mâna este dotată cu niște receptori care ne oferă posibilitatea să explorăm și să înțelegem mai multe despre obiectul sau persoana cu care intrăm în contact, datorită unei simple atingeri.

De aceea, o atitudine sănătoasă în ceea ce privește mâinile este să avem grijă de ele cât de mult putem, dar fără să creăm o obsesie din acest lucru. Iar printre obiceiurile bune pentru mâini se află protejarea acestora, indiferent dacă este vorba despre un mediu de lucru dur, despre frigul pe perioada iernii sau lucrul cu substanțe chimice.

Arsurile, problemele copilăriei

Până la vârsta școlară, copiii sunt curioși și dornici să înțeleagă și să descopere tot mai multe lucruri. La început, cei mici se ridică pe vârfuri și trag tot ce prind, chiar dacă nu ajung să vadă despre ce este vorba, motiv pentru care ajung de foarte multe ori să se rănească. Din această cauză, arsurile sunt foarte des întâlnite și pot fi împărțite în trei categorii:

  1. Copilul este curios de ceea ce se află la nivelul la care nu ajunge, fie că este vorba despre o plită încinsă sau un ibric cu lichid fierbinte, pe care le atinge și chiar le trage, arzându-se la mână sau opărindu-se pe întregul corp.
  2. O altă modalitate prin care copiii pot experimenta arsuri la nivelul mâinilor sunt electrocutarea prin atingerea a diferite cabluri care nu sunt izolate corespunzător, alături de introducerea în priză a unor obiecte din metal care produc șocuri electrice.
  3. Nu în ultimul rând, arsurile pot apărea și din cauza părinților care nu verifică temperatura apei înainte să spele bebelușul în cădiță, motiv pentru care pot apărea arsuri la nivelul șezutului și al picioarelor.

Trusa de urgență în caz de leziuni la nivelul mâinii

Este bine să fim conștienți că atât accidentele la locul de muncă, dar și cele casnice pot să apară oricând. De aceea, avem nevoie să cunoaștem câteva reguli generale pentru gestionarea mai bună a unor astfel de situații.

  1. În caz de arsuri – țineți mâna în apă rece, de la chiuvetă, minimum 10-15 minute (acest lucru scade temperatura țesutului lezat, dar nu o face brutal ca în cazul aplicării gheții sau a apei de la frigider), apoi aplicăm un pansament sau mergem la medic dacă este mai grav.
  2. În caz de electrocutare – nu se aplică apă, ci se ia copilul/persoana care a suferit accidentul din zona respectivă cu un material izolator (lemn, plastic, o haină groasă etc.), apoi ne asigurăm că îi bate inima și că respiră. Se aplică eventual manevrele de resuscitare necesare: masaj cardiac extern, respirație gură la gură.
  3. În caz de plagă la nivelul mâinii – cu toate că la nivelul mâinii curge foarte mult sânge, deoarece este puternic vascularizată, este bine să ne păstrăm calmul, apoi primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să apăsăm pe plaga respectivă. Dacă plaga nu este de mari dimensiuni se poate pune puțină sare pentru o mai bună sterilizare.

Dacă doriți să aflați mai multe informații, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.

Despre ce s-a vorbit în cadrul emisiunii:

  • Ce spun problemele mâinilor noastre despre sănătatea întregului organism?
  • Care sunt principalele afecțiuni care pot apărea la nivelul mâinii? Ce simptome prezintă fiecare dintre acestea și cum le diagnosticăm?
  • Care este incidența acestor afecțiuni în funcție de vârstă?
  • Cum se pot trata aceste afecțiuni?
  • Ce presupune chirurgia modernă a mâinii? Este mereu necesară chirurgia sau există și alte metode de tratament?
  • Cum putem să prevenim traumatismele de la nivelul mâinii?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
arsurichirurgiecopiivideo
Articolul anterior
Diagnostic și tratament pentru stenoza carotidiană – VIDEO
Articolul următor
Istoria lumii, „modelată” de mâncare – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo