Invitatul Luanei din această ediția a emisiunii sale este dr. Sorin Cadar, medic primar ORL, cu competență în homeopatie, și ne vorbește despre sinuzită și tratarea acesteia.
Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale, care sunt 8. Aceste sinusuri conțin mucoasă sinuzală, cea care provoacă durerea în momentul în care, în sinusuri, apare fenomenul de suprapresiune sau hipopresiune. Sinusurile au rol în fonație (dau tonul și timbrul vocii), scad presiunea craniului asupra gâtului, aerisesc cavitatea nazală, încălzesc aerul inspirat, au capacitate imunitară. Sinusurile au legătură perfectă cu nasul, fiind ca o „ușă” deschisă permanent, care „se închide” doar când se înfundă nasul.
Care este diferența dintre răceală și sinuzită?
Răcela se manifestă prin strănut, secreții nazale sau nas înfundat. Dacă este prezentă și durerea de cap și e prezentă febra înseamnă că există o infecție și poate fi sinuzită. Simpla răceala poate înfunda sinusurile, la nivelul cărora apare o inflamație. Dacă nu există infecție la nivelul sinusurilor și este administrat un tratament cu antibiotice, sinuzita se va croniciza, aceasta find principala cauză a sinuzitelor cronice. În momentul în care te-ai confruntat cu o simplă sinuzită, dar aceasta nu a fost tratată corect, în timp se cronicizează. S-a constatat din ce în e mai frecvent apariția sinuzitelor odontogene, care presupun pătrunderea rădăcinilor dinților în sinusuri.
Cum se tratează sinuzita fără puncție?
Pentru a elimina simptomele sinuzitei și pentru a curăța sinusurile se realizează aerisirea orificiilor. În trecut, pentru aerisirea sinusurilor se realiza o puncție care nu mai este recomandată din cauza așchiilor de os care pot ajunge în sinusuri și din cauza faptului că o asemenea puncție forțează aerisirea prin spațiul făcut cu ajutorul acesteia. În mod natural, mucoasa va împinge și va ieși tot prin ostiumul natural. În prezent, puncțiile se realizează doar în situații de urgență. Aerisirea naturală a ostiumurilor se realizează foarte simplu, cu ajutorul unui bețișor care se introduce în nas după ce a fost scufundat într-o soluție de ischemizare nazală.
Urmărind emisiunea puteți afla ce se întâmplă, din punct de vedere anatomic, la nivelul nasului, ce rol au orificiile din această zonă, de ce nu este corect să spunem că ne dor sinusurile, ci că ne dor mucoasele nazale, cum diferențiem răceala de sinuzită, dar și cât de periculoasă este o sinuzită netratată. De asemenea, în cadrul emisiunii au fost aduse în discuție terapia homeopatică utilizată în tratarea sinuzitelor, ce condiționează agravarea sau ameliorarea sinuzitelor.
Dacă doriți să urmăriți emisiunea, o puteți face accesând linkul aflat la începutul acestui articol.