Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 350 de milioane de oameni de toate vârstele suferă de depresie, ceea ce face ca această afecțiune să fie principala cauză de handicap la nivel mondial. De asemenea, depresia este considerată o tulburare mintală, dar se potrivește cu adevărat acestei clasificări?
Antidepresivele pot agrava depresia
Există studii care susțin că antidepresivele ar putea agrava starea depresivă. De exemplu, o cercetare recentă publicată în revista Medical Hypothesis descrie modul în care depresia cronică este în creștere din cauza tratamentelor. Acest studiu indică faptul că utilizarea antidepresivelor nu rezolvă problema cu adevărat și că eficacitatea acestora se află într-un trend descendent. De asemenea, studiul menționează că mai este nevoie de dovezi personale cu privire la efectele medicamentelor pe termen lung.
Neuroplasticitatea – Schimbarea gândurilor, schimbarea creierului
Gândirea pozitivă îți poate schimba literalmente creierul. Se numește neuroplasticitate și arată cum gândurile, emoțiile și percepția noastră asupra mediului ce ne înconjoară pot reface conexiunile din creierul nostru. Neuroplasticitatea este larg acceptată în comunitatea științifică și continuă să demonstreze un lucru esențial: creierul este extrem de adaptabil și predispus schimbării. Din nou, neuroplasticitatea ne arată cum se poate schimba structura creierului și cum poate fi folosită în tratamentul diferitelor boli. Acest lucru înseamnă că gândirea pozitivă constantă și activitatea pot reface creierul și consolida zone care stimulează sentimentele pozitive.
„Ideea conform căreia creierul este extrem de plastic, în sensul de schimbător, adaptabil și maleabil, este – cred – cea mai importantă schimbare în înțelegerea creierului uman de 400 de ani încoace. Neuroplasticitatea este proprietatea creierului care îi permite să-și schimbe structura și funcția, ca răspuns la sesizarea și percepția lumii. Gândurile umane și învățarea activează anumite gene din celulele noastre nervoase, care le permit să creeze noi conexiuni între ele“, susține dr. Norman Doidge, psihiatru și psihanalist canadian, autor al volumelor „The Brain That Changes Itself“ (2007) și „The Brain’s Way of Healing” (2015). De asemenea, efectul placebo este un exemplu elocvent depre puterea conștiinței noastre de a transforma biologia noastră.
Este nevoie de efort
Este ușor să înghiți o pastilă și să aștepți să te ajute, dar tratarea depresiei presupune efort, în sensul că înseamnă schimbarea modului de gândire. În mod evident, această schimbare ar putea fi un proces de durată, dar cu știința neuroplasticității merită să încerci. Cu cât se nasc mai multe gânduri pozitive, cu atât mai bine. Cu cât te victimizezi mai puțin, cu atât mai bine. Cu cât mănânci mai sănătos, faci exerciții fizice și îți urmezi pasiunile, cu atât mai bine. Cu cât vezi problemele tale ca pe o oportunitate de dezvoltare, cu atât mai bine. Se știe că atunci când ești lipsit de motivație ca urmare a depresiei, ai tendința să stai în pat toată ziua și să te retragi în tine, dar trebuie să faci primul pas, deoarece schimbarea începe din interiorul tău și nu de la lucrurile exterioare.
Mediul înconjurător și experiența umană
În lumea de astăzi, senzația de deprimare nu este una anormală. Multe persoane sunt forțate să facă sacrificii pentru familie sau pentru un loc de muncă. Bucuriile, pasiunile și dorințele personale par să fie ignorate din ce în ce mai mult. În același timp, ideea de „succes“ este puternic comercializată sub forma unor idealuri pe care nu mulți reușesc să le atingă. Ca urmare a acestui fapt, apare sentimentul inutilității și al lipsei de valoare. Poate că problema nu este neapărat una psihologică sau biologică, ci poate avea mai mult de-a face cu mediul pe care noi înșine l-am creat. Mulți oameni se confruntă cu o lipsă de bucurie, își urăsc locul de muncă sau luptă pentru supraviețuire. Cum pot fi cultivate gândurile pozitive atunci când petrecem cea mai mare parte a vieții făcând lucruri care nu ne oferă o plăcere reală? De aceea este foarte important să îți urmezi pasiunile și dorințele tale. Indiferent de ceea ce faci, oferă-ți timp pentru a face lucrurile pe care le iubești. Există întotdeauna modificări pe care le poți face în căutarea propriei fericiri, indiferent cât de neînsemnate par a fi. Practic, bucuria nu stă în rezultatele finale, ci se regăsește în călătoria propriu-zisă.
- Surse:
- stellarpoint.com.au/wp-content/uploads/2013/01/The-Brain-That-Changes-Itself.pdf
- medical-hypotheses.com/article/S0306-9877(11)00022-3/abstract