Perioadă ce ține de la 4 până la 10 ani, premenopauza este o etapă absolut normală în viața unei femei. Cum ne dăm seama că am intrat la premenopauză? Care sunt simptomele specifice? Cum ne comportăm în această perioadă din punct de vedere holistic?
Invitata Luanei din această emisiune, Patrice Puca, nutriționist și consilier echilibru hormonal, ne-a răspuns la toate aceste întrebări, pregătindu-ne pentru această perioadă din viața fiecărei femei, menopauza.
Premenopauza este diferită de la o femeie la alta
După cum bine știm, fiecare femeie se naște cu un bagaj genetic propriu. Acest lucru înseamnă că, de-a lungul vieții, de la prima menstră și până când ajunge la menopauză, trece prin diverse etape, care nu sunt neapărat la fel cu ale celorlalte femei. Totuși, un lucru dovedit este acela că semnele și simptomele menopauzei și chiar instalarea acesteia, cu toate că sunt diferite de la o femeie la alta, pot corespunde cu cele ale mamei sau bunicii respectivei femei. Desigur că pot apărea și numeroase diferențe, întrucât, pe lângă factorul genetic, mai intervine și factorul epigenetic, adică modul în care este făcută nutriția, stilul de viață, factorii de mediu, rutina de somn, prezența sau absența mișcării fizice și a sportului etc.
Ce poate determina oprirea precoce a menstruației?
Foarte multe femei ajung să se „întâlnească” cu menopauza mai devreme decât ar trebui, iar acest lucru se întâmplă, firește, din cauza anumitor factori sau evenimente. Este vorba despre evenimente cu puternic impact emoțional, iar aici pot intra divorțul, certuri sau discuții aprinse în familie, decesul unei persoane apropiate etc. Astfel, menstruația (menoreea) poate să se oprească timp de câteva luni și să reapară ulterior, oferind senzația că este vorba despre premenopauză. Pentru a ajuta corpul în procesul de reluare a menstruației, dat fiind faptul că vorbim de vârste totuși fragede, la care lucrurile ar trebui să funcționeze normal (sub 40 de ani), avem la dispoziție echilibrarea hormonală. Această tehnică de echilibrare hormonală blândă presupune concentrarea atenției pe nutriție, sport și suplimente alimentare. Dacă la început femeile nu mai au chef de viață, sunt irascibile, au bufeuri, nu mai au putere de muncă, nu le mai face plăcere să se îmbrace elegant, să se aranjeze, să fie feminine, să gătească, după adoptarea unui stil de viață echilibrat, lucrurile se îmbunătățesc considerabil.
Dacă femeia nu se simte bine, întreaga familie se dezechilibrează
De cele mai multe ori, în familie, femeia este cea care „dă tonul”. De aceea, în cazul în care apar simptomele specifice premestruației, parcă toată familia este dată peste cap. Ca simptome specifice, vorbim despre acea uscăciune vaginală, care implicit creează disconfort în timpul contactului sexual, iar libidoul începe să scadă, apar bufeurile, stările de iritabilitate, tulburările de somn, durerile de cap, amețelile, palpitațiile etc.
Cum putem avea grijă de noi, ca femei?
Este important ca de la primele menstre să învățăm să ne cunoaștem corpul. De aceea, este bine să:
- Monitorizăm menstruația – să știm la câte zile vine, dacă există ovulație.
- Măsurăm temperatura bazală* – dimineața, înainte de a ne da jos din pat, măsurăm temperatura la axilă pe care o notăm undeva. Acest lucru se face pe tot parcursul ciclului menstrual și ne poate ajuta să ne dăm seama dacă am avut sau nu ovulație (în faza de ovulație, temperatura crește și scade brusc, cu un grad). De asemenea, mai pot fi folosite benzile de monitorizare de ovulație care ne arată dacă a existat ovulație sau nu.
- Facem o vizită anuală la medic – test Papanicolau, ecografie intravaginală, examinarea sânilor, examen rectal, examen pelvin etc.
*În cazul în care temperatura bazală scade sub 36.2°C sau chiar sub 35.8 – 35.5°C înseamnă că tiroida a intrat în hipofuncție, iar metabolismul este scăzut.
Pentru mai multe informații despre subiectul emisiunii, vă invităm să accesați întregul material video de la începutul acestui articol, de unde veți putea afla:
- Ce este premenopauza?
- Care sunt semnele și simptomele care marchează această etapă?
- Care sunt modificările care apar în corp în timpul premenopauzei?
- Ce se întâmplă cu microbiomul intestinal și echilibrul hormonal în această perioadă?
- Cum gestionăm bufeurile, anxietatea, sindromul premenstrual, menstruațiile neregulate/lipsa acestora?
- Cum abordăm premenopauza din punct de vedere holistic? Cum ar trebui să arate balanța corp-minte-suflet?
Vizionare plăcută!