Luana Show, Medicină funcțională, Video

Stările psihice, exercițiile fizice și microbiota – VIDEO

Autor:

Ne-am obișnuit ca primăvara, timp de câteva zile sau chiar săptămâni, să ne confruntăm cu stări emoționale diverse, de la depresie la anxietate sau agitație. Toate acestea ne provoacă să avem reacții ciudate, pe care cu greu le controlăm și care ne pot hrăni și mai mult starea de agitație și de tristețe.

Vezi toate articolele despre:
floră intestinalămicrobiomprobioticevideo

În această emisiune aflăm de ce se întâmplă acest lucru, de la Luana și Michael-Bogdan Mărgineanu, șef lucrări, UMF „Victor Babeș“ Timișoara.

Dacă facem sport, ne putem regla microbiota intestinală?

Există numeroase studii care se concentrează pe producerea de acid lactic în timpul exercițiilor fizice, cantitatea acestuia fiind mai mare sau mai mică în funcție de nivelul de efort. Multă vreme s-a crezut că acidul lactic este un metabolit toxic care este produs atunci când nu avem suficient oxigen și că folosim o altă modalitate de producere a energiei anaerobe. Totuși, în ultimii 20-25 de ani s-a dovedit că acidul lactic are un rol mult mai important, mai exact un rol fiziologic nu doar la nivelul microbiotei, ci și la nivelul creierului și al altor organe. Un alt argument care susține beneficiile acidului lactic este acela că pe eticheta probioticelor este specificat că are rolul de a produce respectivul acid, deci există o legătură foarte strânsă între acest metabolit produs în timpul exercițiilor fizice și funcționarea corespunzătoare a bacteriilor din intestin.

Așa cum spuneam ceva mai devreme, cantitatea de acid lactic produsă variază în funcție de intensitatea exercițiilor fizice executate, beneficiile acestora influențând activitatea cardiovasculară, activitatea respiratorie, alături de aproape orice sistem fiziologic important din organism. Cu toate acestea, majoritatea studiilor subliniază că se recomandă un efort fizic moderat, echivalentul a 30 de minute de mers pe jos (aproximativ 3 km), înot pentru cel puțin 20 de minute.

„Sportul ne face mai fericiți“ nu este doar un mit

Sportul nu doar că ne ajută să avem o stare mai bună, dar influențează multe alte procese de la nivelul organismului. Cu siguranță ați mai auzit că toate mecanismele care se produc în corp atunci când facem sport implică efecte metabolice care au un rol important în dinamica acestui echilibru energetic în ceea ce privește arderea grăsimilor, producerea în anumite cantități a unor corpi cetonici (compuși care au capacitatea de a alimenta creierul cu o sursă alternativă de energie, în cazul unui repaus prelungit de la mâncare).

Să nu uităm care este rolul sportului asupra sistemului nervos, dar mai ales a stărilor psihice. În fiecare moment există comunicare între diferiți neuroni din diferite zone ale creierului, în aceeași măsură în care analizăm anumite semnale, le procesăm și memorăm informații. În timpul exercițiului fizic, la nivelul creierului este stimulată plasticitatea, dar și modificată intensitatea comunicării între neuronii din diferitele zone implicate în funcția motorie. În urma acestui proces, au loc anumite transformări care, bineînțeles, implică un consum energetic diferit și care conduc la modificarea cantităților anumitor neurotransmițători. Vorbim aici despre serotonină, supranumită și „hormonul fericirii”, eliberată datorită mișcării fizice, dar cu siguranță și interacțiunii cu grupul dacă sportul este făcut la o sală de fitness, la muzică etc.

Ce puteți afla dacă urmăriți emisiunea?

  • Pot exercițiile fizice să producă modificări la nivelul microbiotei intestinale?
  • Care este rolul acidului lactic produs de mușchi asupra creierului și intestinului?
  • Care sunt efectele postului negru asupra microbiotei și creierului (din punct de vedere energetic)?
  • De ce sunt recomandate exercițiile fizice în caz de depresie și, în cazurile severe, postul negru?

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
floră intestinalămicrobiomprobioticevideo
Articolul anterior
Detoxifierea de primăvară: de la dietă la suplimente – VIDEO
Articolul următor
Anevrismele aortice: abordarea corectă salvează viața – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowMedicină funcționalăVideo