Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Schimbarea posturii în vreme de „pandemie” – VIDEO

Autor:

Ultimii doi ani pe care i-am trăit ne-au schimbat viața radical și au afectat inclusiv postura corporală a multor oameni din cauza timpului petrecut în casă, fără să facă mișcare și fără să mai acorde la fel de multă atenție poziției corpului.

Vezi toate articolele despre:
asimetrie corporalăposturăscoliozăvideo

Invitata Simonei Dragomir din această ediție, la Hello Sănătate TV, este prof. CFM dr. Elena Căciulan, care ne va spune tot ce trebuie să știm despre cauzele durerilor de spate, postura corectă pe care ar trebui să o adoptăm.

Copilăria, vitală pentru postura de peste ani

Tot ce se întâmplă în perioada copilăriei va lăsa urme asupra posturii adultului de mai târziu, motiv pentru care ar trebui să acordăm o foarte mare atenție posturii copiilor noștri, mai ales în această perioadă pe care traversăm cu toții. Poziția greșită a fost adoptată în perioada în care școala nu a mai impus reguli, nu au mai oferit acea diferență între mometul în care copiii sunt prezenți fizic la cursuri și momentele în care copiii sunt în pauză, socializează și se mișcă. În această perioadă, tonusul muscular lipsește. Creierul primește mereu informații de la mușchi și articulații și poate să nu conștientizeze poziția greșită a corpului și să nu ia atitudine pentru a o corecta, pentu că postura greșită a fost menținută prea mult timp și a lipsit activitatea.

Importanța imaginii corporale

Invitata Simonei obișnuiește să așeze pacienții în fața oglinzii pentru a le arăta care este postura lor în momentul consultului, apoi îi ajută să vadă care ar fi poziția corectă și îi învață cum poate fi făcută corecția. În ceea ce privește dezvoltarea copilului, mișcarea este deosebit de importantă. Cu cât se mișcă mai mult, cu atât va avea o dezvoltare fizică, dar și psihică mai bună. Acesta este motivul pentru care părinții nu ar trebui să manifeste hiperprotecție asupra copiilor când sunt mici. Un bebeluș se dezvoltă normal în momentul în care i se dă voie să descopere mediul din jurul lui. Este recomandat ca, în loc să fie pus în pătuț, să i se se creeze pe podea un spațiu cu jucării, în care el să poată descoperi ceea ce se află în jur. Din dorința de a ajunge la o anumită jucărie care îi atrage atenția, copilul se va rostogoli sau va face alte mișcări care îi vor permite să descopere mediul în care se află prin intermediul simțului tactil și să dezvolte reflexe de apărare.

Postura și încrederea în sine

Postura este importantă în fiecare moment al vieții, nu doar pentru sănătate, ci si pentru încrederea în propria persoană. Chiar și atunci când intri într-o sală, la un eveniment sau faci cunoștință cu cineva, pozitiția corpului transmite foarte multe despre încrederea în sine și pregătirea pentru a face acea activitate. O postură corectă păstrează sănătatea și schimbă atitudinea pe care cineva o are când se prezintă.  De asemenea, poate impune respect și poate fi un bonus enorm pentru evoluția profesională sau personală.

Pozițiile asimetrice menținute perioade îndelungate nu fac decât să schimbe schema corporală, deoarece toate informațiile și pozițiile noastre se transmit la nivelul creierului și la un moment dat este nevoie de o reeducare posturală pentru a învăța creierul cum să mențină postura corectă.

Diferența dintre atitudinea scoliotică și scolioză

În adolescență, pe lângă schimbările hormonale, apar și deformările de coloană sau deprinderea unei atitudini scoliotice, scăzând totodată și încrederea. Totuși, între atitudinea scoliotică și scolioză există o diferență foarte mare. Atitudinea scoliotică nu are rotație vertebrală, se poate corecta ușor, cu exerciții simple care pot fi lucrate și acasă, după ce u fost învățate alături de un specialist. Scolioza idiopatică, de cauze necunoscute însă, se agravează cu un an înainte de apariția primei menstruații în cazul fetițelor, adică între 11 și 13 ani, iar în cazul băieților, între 13 și 15 ani. Odată instalată o scolioză va crea multă suferință, mai ales că este tratată superficial pentru că, de cele mai multe ori, nu se cunoaște gravitatea acestei afecțiuni în timp. Scolioza avansează chiar dacă pacientul se oprește din creștere.

Scolioza încă este un subiect căruia nu i se acordă suficientă atenție și care poate produce foarte multă suferință în sufletele adolescenților, pentru că nu este doar o problemă estetică, dar dacă spatele se schimbă, au de suferit și organele, dar și modul în care persoana în cauză respiră. Toate asimetriile care apar împiedică fetițele să poarte rochițe mulate și sunt multe aspecte de o foarte mare sensibilitate care trebuie văzute în profunzime și tratate cu o deosebită atenție, pentru că adolsecența presupune schimbări majore fizice și emoționale.

Subiecte abordate în emisiune

Urmărind emisiunea puteți afla dacă postura incorectă este adoptată doar de copii, care sunt cauzele unei posturi dezechilibrate, cum se manifestă, în timp, o postură incorectă, către ce afecțiuni poate conduce și care sunt beneficiile unei posturi corecte a spatelui. În ce măsură poate fi corectată o postură greșită și cum pot fi prevenite problemele la nivelul spatelui.

Dacă doriți să urmăriți emisiunea, o puteți face accesând linkul aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
asimetrie corporalăposturăscoliozăvideo
Articolul anterior
Ce trebuie să știm despre fibroamele uterine? – VIDEO
Articolul următor
Viața mea cu autismul – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo