Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Științe Medicale, a fost invitată la Hello Sănătate TV, pentru a ne spune mai multe despre ce înseamnă prediabet, cum îl putem depista și ce metode de tratament avem la dispoziție pentru a-l ține sub control.
Ce este prediabetul?
Prediabetul este o perioadă și o stare ce provoacă nesiguranță și chiar teama că în orice moment, lucrurile pot evolua în diabet. La nivel celular este vorba despre o inactivare a celulelor din pancreas care secretă insulină, inactivare ce poate ajunge la un procent de 50% până la 80%, dacă se ajunge în faza de diabet. Chiar dacă diabetul se instalează la o anumită vârstă și într-un anumit moment al vieții, de fapt prediabetul a început cu ceva timp în urmă, acesta durând între 5 și 20 de ani, conform studiilor.
Pe parcursul celor doi ani de pandemie pe care i-am traversat, s-a observat o creștere a persoanelor cărora li se declanșează diabetul, probabil din cauza nivelului ridicat de inflamație sau din cauza unui teren genetic mai slab. Din acest motiv, medicii diabetologi au început să diagnosticheze tot mai mult această patologie, chiar și în cazul persoanelor care nu prezentau factori de risc pentru a face diabet.
Din ce cauze apare diabetul?
Există o serie de factori de risc peste care dacă intervine un declanșator, poate provoca apariția diabetului. Acest declanșator poate să fie un factor viral (asemenea virusului SARS-CoV-2), stresul sau o inflamație cronică (amintim că tot mai multe persoane suferă de inflamație cronică, la nivelul intestinului care devine permeabil).
Problema apariției diabetului este strâns legată de ceea ce mâncăm, pentru că starea de confort pe care ne-o oferă o mâncare comandată sau cumpărată gata preparată este percepută de noi ca fiind o modalitate de a nu pierde timpul. Așadar, ajungem să mâncăm alimente procesate, de tip fast-food sau chiar mâncare gătită de la restaurante sau firme de catering, despre care credem că este sănătoasă, dar cu toate acestea, nu știm exact cum a fost preparată și cu ce ingrediente. În același timp, avem nevoie să fim atenți și la mâncarea pe care o preparăm acasă, care este firesc că e cea mai sănătoasă, dar chiar și în acest caz, prepararea incorectă sau folosirea ingredientelor nepotrivite pot să ne conducă spre o hrană mai degrabă nocivă decât nutritivă (substanțe chimice, aditivi, conservanți, ulei mult, sosuri multe, prăjeli etc.). Toate acestea pot deregla în timp microbiomul intestinal, care să conducă în final la leaky gut sau sindromul de intestin permeabil, un declanșator al diabetului, așa cum aminteam mai sus.
Vârsta este unul dintre factorii de risc importanți, înaintarea în vârstă fiind direct proporțională cu creșterea riscului de a face diabet. Cu toate acestea, odată cu pandemia de coronavirus, vârsta persoanelor diagnosticate cu diabet a scăzut drastic, un lucru cât se poate de îngrijorător. În același timp, vârsta persoanelor tinere cu diabet de tip 2 a scăzut foarte mult, cu precădere în această perioadă, de când suntem părtași virusului, chiar dacă și înainte erau diagnosticați chiar și copiii de 10-12 ani. Să nu uităm de factorul antropometric, adică cel legat de greutatea crescută, ce predispune la diabet. De aceea, trebuie acordată o atenție sporită grăsimii de pe talie, care dacă este una subcutanată (se situează între piele și musculatură) poate fi considerată „mai sănătoasă”, însă dacă este viscerală (la nivelul organelor interne), reprezintă un risc foarte ridicat pentru diabet.
Ce puteți afla dacă urmăriți emisiunea?
- Ce este prediabetul?
- Care sunt factorii de risc?
- Care sunt simptomele specifice prediabetului?
- Cum poate fi prevenit prediabetul?
- Cât de importantă este dieta în tratamentul pentru prediabet?
- Este de ajutor pierderea kilogramelor în caz de prediabet?
- Ce suplimente sunt recomandate în prediabet?
Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!