Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

10 semnale de alarmă pe care ni le dă corpul – VIDEO

Autor:

De multe ori nu facem nimic în legătură cu stările neplăcute pe care le experimentăm, ignorând durerile de cap, chiar dacă sunt repetitive, sau oboseala persistentă pe care o punem pe seama stilului de viață pe care îl avem. Totuși, există simptome pe care corpul le manifestă pentru a ne atrage atenția că există ceva care ne face rău.

Vezi toate articolele despre:
dureri de capfebrăobosealătusevideo

Despre alte semnale de alarmă și cauzele acestora, aflăm împreună cu Simona Dragomir și dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie.

Principalele semnale de alarmă ale organismului, identificate la timp, valorează foarte mult pentru sănătate.

Febra

Poate apărea pe durată foarte limitată, în cazul infecțiilor virale, bacteriene sau după o infecție acută a căilor respiratorii superioare. O febră persistentă, chiar dacă nu este mare, limitându-se la o stare de subfebrilitate de 37,5 cu o stare generală alterată, semnalează o pneumonie. Prin urmare, dacă după ce, teoretic, s-a vindecat o infecție respiratorie, încă vă simțiți rău și febra continuă, trebuie mers urgent la medic. O febră ridicată durează, de obicei, 3-4 zile. Dacă durează mai mult poate fi caracteristică unei pneumonii, unei infecții puternice de tract urinar, dar superioară (la nivelul rinichior), a unei meningite sau endocardite. O febră joasă care durează însă de multe săptămâni și nu am identificat o cauză evidentă, trebuie investigată pentru că poate fi caracteristică unei tuberculoze sau și, mai grav, cancere de tip leucemie.

Lipsa poftei de mâncare

Lipsa poftei de mâncare sau inapetența este caracteristică stărilor febrile sau după infecții virale și nu reprezintă o problemă medicală. Însă această inapetență urmată de o alimentație deficitară, în timp, are repercusiuni la nivelul întregului organism pentru că determină carențe nutritive. Alte cauze posibile pot fi consumul cronic de alcool și tutun, bolile digestive (gastrite, duodenite, ulcere, boala de reflux) sau boli cronice. Afecțiunile psihiatrice de tip anxietate, depresie provoacă, în timp, o scădere marcată a poftei de mâncare și, bineînțeles, administrarea antibioticelor și antialgicelor, chimioterapicelor sau drogurilor are același efect de inapetență.

Scădere în greutate

Dacă pierdem masa corporală fără a ne propune să slăbim (4-5 kg sau peste 5% din masa întregului corp), în ultimele 6 luni, este un semnal de alarmă. Scăderea poftei de mâncare și slăbirea anunță, de multe ori, un cancer. De asemenea, poate fi vorba de diabet, boală inflamatorie intestinală. Depresia și alte afecțiuni psihiatrice sunt asociate, de obicei, cu inapetență și slăbire, la fel și hipertiroidia.

Schimbarea consistenței scaunului

Orice modificare apărută în cadrul tranzitului, frecvența eliminării scaunului, aspectul scaunului, la un moment dat, nu trebuie considerată un efect al menopauzei sau al vârstei, ci trebuie întotdeauna investigată. Modificarea bruscă a scaunului și constipația apărută în cazul unei persoane care avea un tranzit normal, în fiecare zi, poate semnala prezența unui cancer de colon care este vindecabil dacă este descoperit în stadii incipiente. Dacă în familie există cazuri de cancer de colon, este recomandată colonoscopia. Cauze mai puțin grave care duc la modificări al tranzitului intestinal pot să fie infecții bacteriene, parazitare sau sindromul colonului iritabil.

Balonare

Cu toții ne confruntăm cu balonările, după o masă copioasă, dar dacă balonarea persistă, nu are legătură cu alimentația și devine cvasiprezentă, chiar și când nu mâncăm, este un semnal puternic de alarmă pentru că poate fi un simptom al unei forme de cancer (de colon, ovarian, de stomac). Cauzele mai puțin grave ar fi afecțiunile digestive (gastrită, boală de reflux gastroesofagian, intestin iritabil).

Tusea cronică

În cazul fumătorilor, dacă tusea își schimbă caracteristicile, este deja un mare semnal de alarmă. Tusea cronică ce persistă mai mult de 8 săptămâni poate fi semnalul unei boli pulmonare sau extrapulmonare. În general, 90% dintre afecțiunile care determină tuse cronică la adulți sunt reprezentate de: astm bronșic, sindromul picăturii postnazale și extrapulmonar – refluxul gastroesofagian.

Dureri de cap

Cefaleea este omniprezentă pentru că, de multe ori, este indusă de stilul nostru de viață nesănătos, de multe alimente, de lipsa de odihnă, deshidratare, stres, suprasolicitare. În cazul femeilor, poate fi cauzată de fluctuațiile hormonale și poate apărea în perioada premenstruală sau în menopauză, alergii, sinuzite, atac de panică. În momentul în care durerea devine severă și persistentă, își schimbă caracterul sau nu mai cedează la anticoagulante obișnuite, trebuie să mergem la neurolog pentru că o durere bruscă și severă poate semnala, de multe ori, un anevrism, un AVC, hemoragii, meningite, tumori. Deci nu tratăm cu indiferență durerile de cap.

Oboseală accentuată

Oboseala accentuată cauzată de stilul de viață poate fi redusă și nu reprezintă o problemă gravă. Oboseala se poate manifesta și după infecțiile virale, în special după infecția cu coronavirus care poate dura săptămâni și chiar luni. Hipotiroidia este asociată cu o stare de astenie, insuficiență cardiacă, boli pulmonare de tip BPOC sau afecțiuni psihice (depresie, anxietate).

Sângerări gingivale

De cele mai multe ori, sângerările gingivale au legătură cu afecțiunile stomatologice (tartru, gingivită, parodontită). De asemenea, pot fi cauzate de lucrări protetice neadecvate sau o igienă incorectă, dar poate semnala și dezechilibre hormonale.

Sete permanentă

Pot exista situații în care să simțim o sete permanentă și nevoia de a consuma cantități mari de apă. Destul de multă lume ignoră această nevoie a organismului și ajung să descopere că au un diabet nediagnosticat. De asemenea, setea pemanentă poate fi un semnal pentru o anemie.

Dacă doriți să urmăriți întreaga emisiune, o puteți face accesând linkul disponibil la începutul acestui articol.

Vizonare plăcută!

Etichete articol:
dureri de capfebrăobosealătusevideo
Articolul anterior
De ce apar problemele cu prostata? – Video
Articolul următor
Ce este inflamația gastrointestinală? Cauze și soluții – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo